Bulvár

A Dóm térről indulva járta körbe az országot a fénystaféta + FOTÓK

A Dóm térről indulva járta körbe az országot a fénystaféta + FOTÓK

2015. május 21., csütörtök
A Dóm térről indulva járta körbe az országot a fénystaféta + FOTÓK
feny_eve03kf

A Fény Nemzetközi Éve keretében csütörtök este országos fénystafétát indítottak útjára Szegeden, ami 16 helyszín érintésével, közel 1500 km-t megtéve ért vissza ismét a csongrádi megyeszékhelyre. Közben a Dóm téri eseményen résztvevők mobiltelefonjaik segítségével egy fényábra részeivé válhattak, amely a programsorozat logóját formázta.

Országos fénystafétát szervezett az MTA 2015 a Fény Nemzetközi Éve Programbizottsága csütörtök este Szegeden. Az országos fényjel továbbítási akcióban sok száz résztvevő aktív közreműködésével járta körbe egy fényjel az országot, amelyet Szegedről az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont munkatársai indítottak útjára. A fény az este folyamán közel 1500 kilométert tett meg, ezt a távolságot 16 szakaszra osztották a szervezők. Az egyes szakaszokon a fényjel továbbítását igen sokszínűen oldották meg. "Legtöbben reflektorokkal adtak fényjeleket magas pontokról, például a helyi templomtoronyból, kilátóból, de voltak, akik lézert használtak. Akadt olyan helyszín is, ahol jelzőrakéták segítségével továbbították a jelet" - mondta

Csiszár Imre

, a rendezvényt részben szervező SzeReTeD Labor vezetője. Az este folyamán egy 1000 négyzetméteres, színes fényábra állt össze közel ezer ember részvételével a Dóm téren. A résztvevők egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével vettek részt a villámcsődületben, az ég felé tartott készülékeik kijelzőinek segítségével a Fény Nemzetközi Éve logóját formázták meg. A programok előkészítésében és lebonyolításában az SZTE Fizikus Tanszékcsoport és a SzeReTeD Labor működött közre, és sok tanárkolléga buzdította részvételre a tanítványait.

Szegedről indult 1500 kilométeres útjára a fénystaféta - részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/05/a-dom-terrol-indulva-jarta-korbe-az-orszagot-a-fenystafet-fotok.html

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 21.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.