Bulvár

Több szegedi csomópontban is átalakítják a jelzőlámpák programozását

Több szegedi csomópontban is átalakítják a jelzőlámpák programozását

2013. szeptember 19., csütörtök
Több szegedi csomópontban is átalakítják a jelzőlámpák programozását

Több szegedi csomópontban is átalakítják pénteken a jelzőlámpák programozását, a fejlesztés célja a tömegközlekedési járművek menetidejének csökkentése – tájékoztatta a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. kommunikációs főmunkatársa az MTI-vel.

Nemes Szilvia

közölte, a beavatkozásnak köszönhetően javulni fog a csomópontok összehangolása, egyes kanyarodó irányok is a „zöldhullámhoz” kapcsolódhatnak, illetve a főirány többszöri szabad jelzése csökkenti majd a várakozási időt. A hagyományos jelzőlámpáknál a villamosok, autóbuszok és a trolibuszok rendszeresen kiesnek a „zöldhullámból”, mivel a megállók miatt nem tudnak a közúti forgalommal egy ütemben haladni. A tömegközlekedési járatok perceket töltenek a piros lámpák előtti várakozással, amely a menetidő 20-35 százalékát is eléri. A jelzőlámpák átprogramozásának köszönhetően akár néhány másodperces eseti „zöldidő” módosítással is jelentős időnyereségre tehetnek szert a tömegközlekedési járművek az egyes csomópontokban anélkül, hogy az összehangolást megtörnék vagy a többi közlekedőt hátráltatnák – tudatta a szakember. A jelzőlámpák átprogramozása a város 21 csomópontjában történik meg. A változások néhány helyen már péntektől érzékelhetőek lesznek, de a teljes, a tömegközlekedést előnyben részesítő rendszer várhatóan ez év végén indul el, miután a járműveket fedélzeti berendezésekkel látják el, és kiépítik a kommunikációs kapcsolatokat – közölte Nemes Szilvia. A lámpák átprogramozása a csaknem 30 milliárd forintos összköltségű szegedi tömegközlekedés-fejlesztési projekt része. A villamos- és trolibuszvonalak fejlesztését és járművek beszerzését is magában foglaló program egyik elemeként egy 391 millió forintos összköltségvetésű részprojektben fejlesztik a tömegközlekedéshez kapcsolódó informatikai rendszereket: többek között korszerűsítik a Szegedi Közlekedési Társaság diszpécserközpontját, valamint a megállókban és a járműveken utastájékoztató kijelzőket szerelnek fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.