Bulvár

Az újszülöttek fele császármetszéssel jön a világra Romániában

Az újszülöttek fele császármetszéssel jön a világra Romániában

2013. április 29., hétfő
Az újszülöttek fele császármetszéssel jön a világra Romániában
baba01

Az újszülöttek mintegy fele nem természetes úton, hanem császármetszéssel jön a világra Romániában – közölte a Hotnews.ro portál.

A portál a Viata Medicala hetilapban megjelent adatokra hivatkozik, amelyek szerint 2012-ben az állami szülészeteken született gyermekek 41,2 százalékát császármetszéssel segítették a világra. A Hotnews szerint a magánklinikákon ennél lényegesen magasabb, 60 százalék körüli a műtéti úton született gyermekek aránya, de ez nem kerül be a hivatalos statisztikába. A cikk szerint a jelenséget a félelmek alakították ki; a várandósok és az orvosok félelmei egyaránt. A várandósok félelmei évtizedek tapasztalataira vezethetők vissza. Túl sokan érezték az elmúlt időszakban, hogy „a romániai állami kórházakban úgy kezelték őket, mint teheneket a farmon”. A szülés réme a fiatalabb generációkra is átörökítődött, amelyek immár a magukra nézve jobbnak vélt megoldást választják. A császármetszéses szülés ugyanis egy jól felszerelt kórházban ma már ugyanolyan biztonságos, mint a természetes szülés. Az írás szerint az orvosok is félnek. A kismamák valóságos nyomást gyakorolnak rájuk azért, hogy császármetszéssel hozhassák világra a gyermekeiket, és még a neves professzorok sem mernek ellentmondani ezeknek a kéréseknek. A portál szerint mindez azért van így, mert „a szülész-várandós kapcsolat az orvos-páciens kapcsolatból inkább szolgáltató-ügyfél típusú kapcsolattá alakult”. A cikk szerint tudományosan bizonyított tény, hogy a nem természetes úton születő gyermekeknél megnövekedik az asztma és más betegségek kialakulásának a kockázata. Azt is megemlíti, hogy az egészségügyi világszervezet ajánlása szerint az újszülötteknek csak tíz százalékát kellene császármetszéssel világra hozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.