7 üdítő recept forró napokra



Az íróból, gyümölcsléből készült hideg italok kalóriaszegények és vitamindúsak, míg az egzotikus gyümölcsből és hűtött ásványvízből álló bólék különösen frissítőek. Ahol pedig megterem a gyümölcs és a zöldség, ott érdemes télre is „spájzolni” belőlük.
Mert a szörpök és ivólevek nem csak innivalónak finomak: továbbfelhasználásuk révén turmixokkal, mártásokkal, levesekkel lephetjük meg a családunkat, ráadásul sütemények töltelékébe is felhasználhatjuk.
1. Málnaturmix
¼ citrom levét, 10 dkg málnát, 1/8 liter írót, és egy kis édesítőszert 15 másodpercig keverünk a turmixgépben, majd pohárba töltjük. Kevés ásványvízzel felöntve kínáljuk.
2. Normandiai frissítő
4 darab ásványvízből készült jégkockát apróra törünk, előhűtött üvegtálba tesszük és feltöltjük 1/8 liter ananászlé és almalé keverékével. Végül egy fél citrom levét is hozzáadjuk. Pohárba töltjük és friss gyümölccsel díszítve kínáljuk.
3. Tutti-frutti
2 dl narancslét, ¼ citrom levét, 2-3 db jégkockát, valamint ízlés szerint különböző gyümölcsdarabokat (banán, kivi, eper, dinnye) egy pohárba tesszük, és felöntjük ásványvízzel.
4. Rostos narancsital-sűrítmény
40 dkg sárgarépát megtisztítunk, és megmosunk. Annyi vízzel, amennyi jól ellepi, puhára főzzük. Hozzáadunk 20 dkg cukrot, és 50 db citrompótlót, és addig keverjük, amíg minden el nem oldódik a lében. Majd hagyjuk, hogy kihűljön. Ezután turmixgép poharába töltjük apránként, rálocsolunk 1 üveg rostos jaffaszörpöt, és pépesre zúzzuk. A sűrű pépet széles szájú üvegbe töltjük, és újságpapírral bélelt vízzel telt fazékban 30 percig gőzöljük. A fazékban hagyjuk kihűlni. Fogyasztáskor vízzel hígítható: egyhatod rész sűrítmény öthatod rész víz. Vízzel keverve körülbelül 3 napig áll el a hűtőszekrényben.
5. Hawaii frissítő
Egy kockára vágott ananász karikát, fél narancs húsát és levét, fél grapefruit levét, 2 kávéskanál mézet, és 1 evőkanál fehér rumot pohárba töltünk és 15 percre a mélyhűtőbe tesszük. Ha lehűlt, hozzáadunk 1/8 liter írót, és hosszú kanállal alaposan elkeverjük.
6. Paradicsom-ivólé

2 kg érett, hibátlan paradicsomot megmosunk, kicsumázunk, majd paradicsompasszírozón áttörjük. Az így kinyert levet lábosba töltjük. Egy csokor friss zellerlevelet adunk hozzá, valamint 1 teáskanál sóval, 1 késhegynyi törött fekete borssal, 1 teáskanál gyömbérrel ízesítjük, és 1-1 egészben hagyott kis fej vörös- és fokhagymával. Kevergetve, kis lángon felforraljuk és két percig főzzük, majd a zellerleveleket és a hagymákat kiszedjük belőle. A forrásban lévő levet azonnal beletöltjük palackokba, és rögtön lekötjük. Száraz gőzben (párnák közt) hagyjuk 24 órán keresztül, ezután tesszük el végleges helyére.
7. Cseresznyebólé
25 dkg kimagozott cseresznyét, 2 citrom levét egy kevés cseresznyeszörppel (lehet meggy is) összekeverjük egy bóléstálban, majd legalább egy óra hosszán át hideg helyen érleljük. 2 liter jéghideg ásványvízzel feltöltve kínáljuk.
