Bulvár

7 üdítő recept forró napokra

7 üdítő recept forró napokra

2012. július 18., szerda
7 üdítő recept forró napokra

Az íróból, gyümölcsléből készült hideg italok kalóriaszegények és vitamindúsak, míg az egzotikus gyümölcsből és hűtött ásványvízből álló bólék különösen frissítőek. Ahol pedig megterem a gyümölcs és a zöldség, ott érdemes télre is „spájzolni” belőlük.

Mert a szörpök és ivólevek nem csak innivalónak finomak: továbbfelhasználásuk révén turmixokkal, mártásokkal, levesekkel lephetjük meg a családunkat, ráadásul sütemények töltelékébe is felhasználhatjuk.

1. Málnaturmix

¼ citrom levét, 10 dkg málnát, 1/8 liter írót, és egy kis édesítőszert 15 másodpercig keverünk a turmixgépben, majd pohárba töltjük. Kevés ásványvízzel felöntve kínáljuk.

2. Normandiai frissítő

4 darab ásványvízből készült jégkockát apróra törünk, előhűtött üvegtálba tesszük és feltöltjük 1/8 liter ananászlé és almalé keverékével. Végül egy fél citrom levét is hozzáadjuk. Pohárba töltjük és friss gyümölccsel díszítve kínáljuk.

3. Tutti-frutti

2 dl narancslét, ¼ citrom levét, 2-3 db jégkockát, valamint ízlés szerint különböző gyümölcsdarabokat (banán, kivi, eper, dinnye) egy pohárba tesszük, és felöntjük ásványvízzel.

4. Rostos narancsital-sűrítmény

40 dkg sárgarépát megtisztítunk, és megmosunk. Annyi vízzel, amennyi jól ellepi, puhára főzzük. Hozzáadunk 20 dkg cukrot, és 50 db citrompótlót, és addig keverjük, amíg minden el nem oldódik a lében. Majd hagyjuk, hogy kihűljön. Ezután turmixgép poharába töltjük apránként, rálocsolunk 1 üveg rostos jaffaszörpöt, és pépesre zúzzuk. A sűrű pépet széles szájú üvegbe töltjük, és újságpapírral bélelt vízzel telt fazékban 30 percig gőzöljük. A fazékban hagyjuk kihűlni. Fogyasztáskor vízzel hígítható: egyhatod rész sűrítmény öthatod rész víz. Vízzel keverve körülbelül 3 napig áll el a hűtőszekrényben.

5. Hawaii frissítő

Egy kockára vágott ananász karikát, fél narancs húsát és levét, fél grapefruit levét, 2 kávéskanál mézet, és 1 evőkanál fehér rumot pohárba töltünk és 15 percre a mélyhűtőbe tesszük. Ha lehűlt, hozzáadunk 1/8 liter írót, és hosszú kanállal alaposan elkeverjük.

6. Paradicsom-ivólé

2 kg érett, hibátlan paradicsomot megmosunk, kicsumázunk, majd paradicsompasszírozón áttörjük. Az így kinyert levet lábosba töltjük. Egy csokor friss zellerlevelet adunk hozzá, valamint 1 teáskanál sóval, 1 késhegynyi törött fekete borssal, 1 teáskanál gyömbérrel ízesítjük, és 1-1 egészben hagyott kis fej vörös- és fokhagymával. Kevergetve, kis lángon felforraljuk és két percig főzzük, majd a zellerleveleket és a hagymákat kiszedjük belőle. A forrásban lévő levet azonnal beletöltjük palackokba, és rögtön lekötjük. Száraz gőzben (párnák közt) hagyjuk 24 órán keresztül, ezután tesszük el végleges helyére.

7. Cseresznyebólé

25 dkg kimagozott cseresznyét, 2 citrom levét egy kevés cseresznyeszörppel (lehet meggy is) összekeverjük egy bóléstálban, majd legalább egy óra hosszán át hideg helyen érleljük. 2 liter jéghideg ásványvízzel feltöltve kínáljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.