Bulvár

Szegedi Kossuth- és Széchenyi-díjasaink

Szegedi Kossuth- és Széchenyi-díjasaink

2009. március 15., vasárnap
Szegedi Kossuth- és Széchenyi-díjasaink

Március 15-e alkalmából Kossuth-díjat adományozott Sólyom László köztársasági elnök Juronics Tamásnak, a Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Nemzeti színház művészeti vezetőjének. Csirik János, Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Penke Botond akadémikus pedig Széchenyi-díjat vehetett át.

Juronics Tamás

örül a Kossuth-díjnak, hiszen - mint mondta - ezek szerint úgy ítélik meg eddigi munkáját, hogy az érdemesíti a legmagasabb állami művészeti kitüntetésre. A Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Nemzeti Színház művészeti vezetője az MTI-nek nyilatkozva hozzátette: reméli, továbbra is felfelé fog ívelni pályája, s legalább ugyanannyi ideig dolgozhat még alkotóként a táncművészet területén, mint eddig tette. Juronics Tamás, aki a közelmúltban ünnepelte 40. születésnapját, a kortárs magyar táncművészet nemzetközi hírnevének öregbítéséért, előadóművészi és koreográfusi tevékenysége elismeréseként kapta meg vasárnap a Kossuth-díjat.

Csirik János

, Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának tanszékvezető egyetemi tanára a számítástudomány alapjai és alkalmazásai terén végzett kiemelkedő jelentőségű kutatásaiért, a gyakorlatban is kiválóan hasznosítható eredményeiért és iskolateremtő munkásságáért részesült a legmagasabb állami tudományos elismerésben, a Széchenyi-díjban. "Azt a pillanatot vagy pontot nagyon nehéz meghatározni, hogy mi válthatta ki az elismerést, de valószínűleg együtt jár a korral is. Minél idősebb valaki, annál többet dolgozott és tett le arra a képzeletbeli asztalra. Talán az elvégzett munka, ha az ember szerencsés, akkor elér egy olyan pontot, hogy ilyen elismerésben részesül" - fogalmazott a tudós. Őszintén meglepődött és nagyon örült

Penke Botond

akadémikus is, amikor megtudta, hogy egyike azoknak, akiket nemzeti ünnepünk alkalmából Széchenyi-díjjal tüntetnek ki. Penke Botond a hazai peptid- és fehérjekutatás területén végzett, nemzetközileg is elismert munkásságáért, a Szegedi Tudományegyetem Proteomikai Laboratóriumának létrehozásáért, valamint több évtizedes eredményes oktatói tevékenységéért kapta meg a legmagasabb állami tudományos elismerést. A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Vegytani Intézetének professzora az MTI-nek elmondta, kutatásai során olyan betegségcsoport vizsgálatával foglalkozik, amely előbb-utóbb mindenkit elér, ez az öregkori demencia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.