Bulvár

Káposztáscvekedli-rekord született a Ligetben

Káposztáscvekedli-rekord született a Ligetben

2008. augusztus 16., szombat
Káposztáscvekedli-rekord született a Ligetben

Káposztáscvekedli-rekord született pénteken délután az újszegedi Ligetben, Benke László Oscar-díjas mesterszakács és csapata egy mázsa tésztából és két mázsa vecsési savanyú káposztából több mint ezer adagot készített a hagyományos népi ételből a hatodik nemzetközi grillfesztivál nyitónapján.

Az óriás bográcsban egy óra alatt forrt föl a víz, és további negyven-negyvenöt percre volt szükség ahhoz, hogy megfőjön a tészta, közben pedig a hatalmas serpenyőkben másfél órán át pirították a káposztát. Az étel elkészítésén négy szakács és négy kukta dolgozott.

Benke László

elárulta, a jó káposztás cvekedli titka a minőségi alapanyagokban rejlik, a bográcsban nyolctojásos tésztát főztek, amely két-két és félszeres mennyiségű vizet vett föl. Az összekevert tésztát és káposztát a serpenyőkben még egy kicsit megpirították, majd tálalták. A káposztás cvekedlit ki-ki ízlése szerint sóval, borssal vagy cukorral ízesíthette. A séf egy jó pohár hideg száraz fehér bort vagy rozét ajánlott az ételhez. A mesterszakács elmondta, a káposztás cvekedli nem csak egytálételként fogyasztható, tölthetünk vele kacsát, oldalast vagy dagadót is. Azoknak, aki otthon fognak a cvekedli készítésbe, a szakács azt tanácsolta, az összekevert tésztát és káposztát tegyék egy hőálló tálban a sütőbe, és pirítsák meg egy kicsit. Az óriás bográcsos cvekedli főzés rekordnak számít, hiszen korábban csak félezer adagot készítettek egyszerre az ételből, most pedig ezer-ezerkétszáz tállal osztanak szét belőle a fesztivál megnyitójának látogatói között - közölte Benke László.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.