Sport

Szegedi Sporttörténelem: A röplabda története II. rész (+képek +videók)

Szegedi Sporttörténelem: A röplabda története II. rész (+képek +videók)

"Sanyi bácsi, jó napot, bajnok lett a csapatod!"

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. október 12., szombat
Szegedi Sporttörténelem: A röplabda története II. rész (+képek +videók)

A Szegedi sporttörténelem című cikksorozatunk a huszadik és a huszonegyedik század legjelentősebb és legemlékezetesebb sporteseményeit, sportsikereit és Szeged legpatinásabb sportklubjainak történetét dolgozza fel. A sorozat következői részei a szegedi röplabdázás történetét dolgozzák fel.

 

Nyári Sándor neve egybeforrt a szegedi röplabdával

A legendás edző irányítása alatt a Medikémia Szeged nevet vette fel a röplabdacsapat, a többi pedig már történelem. 26 évet töltött el a szegedi együttesnél, két magyar bajnoki cím, három magyarkupa-győzelem a mérlege.

Nyári Sándor pályafutása

Klubjai játékosként: Bp. Honvéd (1965–1967), Kecskeméti Volán (1967–1969), Csepel SC (1969–1973), Szolnoki Dózsa (1973–1978, játékos-edző), Délép SC-Szeged (1978–1980, játékos-edző). Edzőként: Szeged (Délép SC, Papiron SC-Szeged, Medikémia-Szeged, 1978–2004, férfiak), BSE (2008–2010, nők), Veszprémi RC (2010–2011, férfiak), Palota RSC (2012. január–2013, nők), férfiválogatott (1996–2001, szövetségi kapitány)
Kiemelkedő eredményei játékosként: bajnok (1970), 3x MNK-győztes (1970, 1971, 1972). Edzőként: 4x bajnok (1995, 1996, 2009, 2010), 5x MK-győztes (1993, 1995, 1996, 2001, 2010), az év röplabdaedzője (1996, 2009)

 

Sporttörténelem Szegeden

Ahogy a sorozat előző részében már kitértünk rá: az első labdajátékban szerzett bajnoki aranyát ünnepelhette Szeged városa 1995. június 9-én. A Medikémia férfi röplabdacsapata a döntő ötödik meccsén, ötjátszmás csatában győzte le 3:2-re a Csepel-Kordax gárdáját, méghozzá háromezer drukker előtt.

Az ellenfélnél a két bolgár klasszis, Arsov és Konstantinov volt a legnagyobb sztár, de Torma, Forgó vagy éppen Liszi is klasszisnak számított. Persze a szegedi együttesben a sportág legjobbjai léptek pályára, a két ukrán légiós, Jurij Melnyicsuk és Oleg Belik mellett Hulmann Zsolt, Schildkraut Krisztián, Polgár Gábor, Petheő Gábor és Rácz László szerepelt a mindent eldöntő meccsen. A keretben ott volt még Somodi István, Csíkos Gábor, Takács László, Kása Róbert és Urfi Csaba is.

A Medikémia Szeged 1995-ös bajnokcsapata Álló sor balról: Dr Csiszér Előd (csapatorvos), Petheő Gábor, Jurij Melnyicsuk, Csíkos Gábor, Nyári Sándor (vezetőedző), Polgár Gábor, Somodi István, Oleg Belik, Nusser Elemér (másodedző) Guggolnak: Rácz László, Torma Péter, Urfi Csaba, Schildkraut Krisztián, Kása Róbert, Rácz László (a képről hiányzik: Jónás László gyúró)

 

Hogy mekkora röplabdaláz volt akkoriban Szegeden? Azt elég egy történettel érzékeltetni: a negyedik meccsre, Csepelre úgy utazott el a Medikémia, hogy sikerével bajnoknak mondhatja magát. Nem ez történt, hazai pályán nyertek a fővárosiak, ám ezt az internetes korszak előtt nem lehetett könnyen megtudni.

Legalább ezren hívták fel a Délmagyarország sajtóházát az eredményről és az esetleges Széchenyi téri ünneplésről érdeklődve.

Az ünneplés végül néhány nappal eltolódott, az ötödik meccset nyerték meg a szegediek. Az első játszmát 15:10-re, a másodikat nagyon simán 15:3-ra hozták, már csak egy szett hiányzott a történelmi sikerhez. Azonban innen visszamászott a Csepel, és kiegyenlítette a játszmaállást! Az ötödik játékrészben 2:0-ra vezettek a vendégek, majd 8:5 volt a Szegednek, később 9:9-re alakult az eredmény. Ezután a Nyári-csapatnak kedvezően alakult az összecsapás, 15:11 lett a mindent eldöntő szett.

 

Élje át újra az 1995. június 9-i döntőt, és az azt követő örömmámort:

 

"Sanyi bácsi, jó napot, bajnok lett a csapatod!"

Nyári Sándor a lapunknak adott korábbi interjújában elmondta: az első bajnoki címnek örök az emléke, ugyanúgy, ahogy az elmúlt negyedszázad sikerei és kudarcai is nyomot hagytak benne.

Nem bírtam otthon lenni, enni, inni sem, délben benéztem a csarnokba. Már akkor legalább ezer helyen kispárnák és újságok voltak letéve rajtuk nevekkel. Ott csak győzhettünk. Csodálatos érzés volt, egy órán keresztül nem engedtek le minket a pályáról

- emlékezett vissza Nyári Sándor a bajnoki cím kapcsán. A legendás edző egy, a Nemzeti Sportnak 2022-es interjúban azt mondta, hogy edzőként az első szegedi bajnoki cím a legkedvesebb számára.

"Sanyi bácsi, jó napot, bajnok lett a csapatod!" Hogy honnan is ered ez a mondat? A bajnoki cím másnapján, öles betűkkel harsogta ezt a Délmagyarország 1995. június 10-i száma.

A történelmi bajnoki címről annak 25. évfordulója alkalmából is megemlékezett:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.