Sport

Schmitt Pál szerint így végeznek a magyarok az olimpián

Schmitt Pál szerint így végeznek a magyarok az olimpián

2 órája
Fotó: MTI/MTVA
Schmitt Pál szerint így végeznek a magyarok az olimpián

Öt-öt arany-, ezüst- és bronzérmet jósol a magyar küldöttségnek a jövő héten kezdődő párizsi olimpián Schmitt Pál, ezt pedig a Nemzeti Sportrádióban mondta el pénteken az olimpiai bajnok vívó, a Nemzet Sportolója.

Schmitt Pál
Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

A 82 éves sportvezető pénteken a Hazafutás című műsorban felidézte, hogy 55-60 éve az olimpiai mozgalom körül vagy éppen benne mozog, mivel három ötkarikás eseményen vett részt versenyzőként, majd 40 évig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja volt, 21 évig vezette a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB), jelenleg pedig a NOB tiszteletbeli tagja.

Azt is elárulta, hogyan jutott el gyerekként a vívásig. Az iskolában ugyanis megkövetelték tőle, hogy minden sportágban versenyezzen - még sífutásban is -, többek között atletizált és öttusázott is, de mindig a vívás ment neki a legjobban. Emellett a szülei elvárták tőle, hogy az iskolában is jól teljesítsen, zongorázott, valamint három idegen nyelvet tanult.        

Egyfolytában el voltam valahogyan foglalva, az 1950-es években nem volt olyan, hogy a telefonunkat nyomogattuk, nem volt televízió egyáltalán, tehát kénytelenek voltunk tisztességesen elfoglalni magunkat. Elsősorban ez volt a tanulás, az olvasás, a zenetanulás és a sport, ezek voltak egy fiatal elfoglaltságai

- mondta Schmitt Pál, aki gyermekeinek is megpróbálta továbbadni ezeket az erényeket. Mindhárom lánya úszott, majd teniszezett, jó tanulók voltak és egy kicsit gitároztak.

A tanulás után a munka, a sport és a család töltötte ki mindennapjait, de mesélt az 1972-es müncheni olimpián történt terrortámadásról is, amely éppen a magyar csapattal szembeni épületben történt.

A NOB tagjaként összesen 18 olimpián vett részt, majd a MOB elnökeként még öt téli és öt nyári olimpián is ott volt.

Akik most bejutottak a Párizsba utazó csapatba, azoknak csak szurkolni tudok, hogy az álmuk valóban váljon valóra

- mondta Schmitt Pál. 

Ami most van, az már egy tisztes helytállás a magyar sportnak, mert 16 sportágban leszünk ott, és ez egy csodálatos dolog. Azt kell mondjam, hogy a magyar sport szépen vizsgázik

- tette hozzá.

Azt is kiemelte, hogy a nagyjából 180 sportolót még sok száz ember segíti a felkészülésben. Megjegyezte, mindig voltak viták a sportágakon belül abból, hogy kit jelölnek ki az olimpiára és annak idején még ő sem volt biztos benne, hogy bekerül a csapatba. A magyarok várható szerepléséről elmondta, hogy ötöt-ötöt jósol arany-, ezüst és bronzéremből is a magyar küldöttségnek.

Vannak hagyományosan sikeres magyar sportágak, ahol a nézők szempontjából már szinte elvárás, hogy tegyünk ki magunkért. Mindenféleképpen ilyen a vívás, kajak-kenu, úszás, labdajátékok, öttusa és a birkózás. Vannak esélyeink és elvárásaink, mert megszoktuk, hogy a magyar szurkoló el van kényeztetve és sokszor meglepő eredményeink is vannak

- fejtette ki. Hozzátette, hogy a tisztességes helytállás, a fair play és az ország büszke képviselete az alapelvárás, miképp az is, hogy mindenki az élete legjobbját nyújtsa. Véleménye szerint Magyarország továbbra is a világ 15 legjobb sportnemzete közé tartozik.  

Unokájáról, Vigvári Vince válogatott vízilabdázóról pedig elmondta, hogy táncra perdülne örömében, ha Párizsba felállhatna a dobogó felső fokára a csapattal.

Schmitt Pál azt is megemlítette, hogy természetesen jelen van a politika a sportban, és most is egy olyan olimpia elé nézünk, ahol a feszültség jelen lesz, de Franciaország mindent megtesz, hogy biztonságosan lebonyolítsa a játékokat. A sportvezető már vasárnap elutazik a francia fővárosba és minél több sportág versenyeit szeretné megnézni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.