Sport

Ma lenne 52 éves Benedek Tibor

Ma lenne 52 éves Benedek Tibor

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. július 12., péntek
Ma lenne 52 éves Benedek Tibor

Benedek Tibor, a világ valaha volt egyik legjobb balkezes vízilabdázója, háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok, ma lenne 52 éves. Négy éve hunyt el.

 

Örökre beírta magát a magyar vízilabda történelemkönyvébe

Karrierjére jellemző volt a kitartás és az elhatározások megvalósítása. Annak ellenére, hogy nem volt kiemelkedő úszó és középiskolai eredményei sem voltak a legjobbak, rendkívüli akaraterővel és elszántsággal vált példaképpé, és a világ egyik legjobb pólósává. Az orvosi javaslatra úszni kezdő Benedek végül a Komjádi uszoda légkörében talált rá szenvedélyére, és lett a sportág meghatározó alakja.

Benedek Tibor játékosként a magyar válogatott oszlopos tagja volt, 1990 és 2008 között 437 alkalommal húzta magára a nemzeti csapat mezét. Három olimpiai aranyérmet szerzett a magyar csapattal (2000, 2004, 2008), emellett világbajnoki címet is nyert 2003-ban, valamint számos Európa-bajnoki és Világkupa érmet is begyűjtött.

 

Visszavonulása után Benedek Tibor edzőként folytatta pályafutását, 2013 és 2016 között a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya volt, ahol szintén kiemelkedő eredményeket ért el, például világbajnoki aranyérmet 2013-ban.

 

Négyszer választották az év magyar vízilabdázójának, bekerült az úszósportok Hírességek Csarnokába, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, középkeresztjét és középkeresztjét a csillaggal.

 

Egyszerre volt csillag és csapatember, csapatkapitány

Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott legendás szövetségi kapitánya a következőt mondta Benedek Tiborról az eltávozásának napján:

Amikor összekerültünk a válogatottnál edző-játékos kapcsolatban, máris lehetett érezni rajta, hogy karakteres tagja a közösségnek. Hatalmas tett volt a részéről, hogy partner volt abban, hogy ne az egyszemélyes pólót folytassa, amit a korábbi csapatokban, amelyekben olyannyira kiemelkedő tudású volt, hogy egyértelműen ráépült a játék. Ehelyett arra készült, hogy segítsen a csapatnak nyerni, hogy amikor esetleg aznap nem játszik kiemelkedően, a csapat akkor is sikeres lehessen. Egy másodperc alatt levette, megértette, hogy ez jó lesz így, és nemhogy beletanult a szerepbe, hanem kifejezetten élvezte. Ennek ékes példája a 2000-es olimpia Sydneyben, ahol a negyeddöntőben volt egy olyan fontos momentum, amellyel továbbsegített minket az aranyérem felé, és természetesen a döntőben játszott a legjobban, noha addig sem rosszul! Egyszerre volt csillag és csapatember, csapatkapitány.

Benedek Tibor és Kemény Dénes tisztelte egymást (Fotó: Szabó Miklós, archív)

 

Benedek Tibor súlyos betegség után 2020. június 18-án hunyt el.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.