Sport

A szegedi súlyemelő, Nagy Péter lemaradt az olimpiáról

A szegedi súlyemelő, Nagy Péter lemaradt az olimpiáról

1956 után rendeznek újra ötkarikás játékokat magyar súlyemelő nélkül

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. június 24., hétfő
A szegedi súlyemelő, Nagy Péter lemaradt az olimpiáról

Nem lesz magyar induló a súlyemelőknél a párizsi olimpián – derült ki a 122 nevet tartalmazó végleges ötkarikás rajtlistáról, amelyet a nemzetközi sportági szövetség (IWF) a honlapján tett közzé.

Fotó: Koncz Márton, archív


Korábban is arra volt nagyobb esély, hogy nem lesz magyar súlyemelő a nyári ötkarikás játékokon, és ez most biztossá is vált. Nagy Péternek volt erre a legnagyobb esélye, azonban a szegedi sportolónak a párizsi olimpiai selejtezősorozatának utolsó állomásának számító thaiföldi világkupán vissza kellett lépnie sérülés miatt.

A kvalifikációs folyamat lezárultával elkészült és a különböző megkötéseket figyelembe vevő lajstromban a tíz (öt női és öt férfi) súlycsoport összesen 120 emelője mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) menekültcsapatának két versenyzője szerepel.

A kategóriák mindegyikében alapvetően a tíz legeredményesebb szerzett kvótát, a két érintett magyar közül a békéscsabai Mitykó Veronika a plusz 81 kilósok között  a két, összevont felső kategória teljes rangsorában végül a 20., az ólomsúlyú férfiaknál (plusz 102 kg) pedig a szegedi Nagy Péter a 23. lett az összetettben elért legjobb versenyeredménye alapján.

Mivel Magyarországnak nem járt szabadkártya, és az egyéb választhatósági szempontok szerint sem esett külön kedvező elbírálás alá, egyikőjük sem indulhat a francia fővárosban. Ez azt is jelenti, hogy (leszámítva az 1984-es, bojkottált Los Angeles-i olimpiát) 1956 után rendeznek újra ötkarikás játékokat magyar súlyemelő nélkül. 

A legutóbbi három olimpián – a 2012-es londonin, a 2016-os rióin és a 2021-es tokióin – egyedül Nagy Péter képviselte a magyar súlyemelést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.