Sport

Napra pontosan tíz éve ült fel Európa trónjára a Pick Szeged (galéria, videó)

Napra pontosan tíz éve ült fel Európa trónjára a Pick Szeged (galéria, videó)

Máig páratlan ez a siker

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. május 18., szombat
Napra pontosan tíz éve ült fel Európa trónjára a Pick Szeged (galéria, videó)

Már tíz éve, 2014. május 18-án megnyerte Berlinben az EHF-kupát a Pick Szeged.

A Kékek jelenlegi keretéből egyedül Mikler Roland emlékezhet erre az érzésre.

 

Juan Carlos Pastor vette át a csapat irányítását

2013 nyarától nagy változások történtek a Pick Szeged háza táján. A klub nem hosszabbította meg Skaliczki László szerződését, helyette Juan Carlos Pastor lett a vezetőedző. A spanyol szakvezetővel néhány honfitársa is érkezett a szegedi játékoskeretbe, mint például Parrondo és Mindegia.

A Pick Szeged Juan Carlos Pastor irányításának első évében nyerte meg az EHF-kupát, ezzel története első nemzetközi kupasikerét aratta.

Azóta a Legendák Falára is felkerült a spanyol tréner.

 

A nap, ami arany betűkkel íródott a történelemkönyvekbe

A szegedi csapat méltóképpen köszöntötte fel 46. születésnapján spanyol mesterét, Juan Carlos Pastort. A finálé közönsége 8000 főt számlált, köztük mintegy 200 szegedi drukker volt hallható nagy üdvrivalgással.

A szegediek spanyol irányítójának, Niko Mindegia Elizagának a góljával indult a találkozó. A találkozó korai perceiben sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd Ilyés Ferenc és Balogh Zsolt átlövők is kezdtek belelendülni. Így előbb kétgólos különbség alakult ki, majd Ancsin második találata már 11-8-as szegedi vezetést eredményezett. A szünetben végül 16-14-re vezetett a Szeged.

Gaber ekkor még ellenfélként volt a pályán.

 

A második félidőben, 20-18-as szegedi vezetésénél, megakadtak a csapatok a gólgyártásban. Mikler sorozatos bravúrjai akadályozták meg a Montpellier csapatát a felzárkózásban, de jobban elhúzni viszont nem tudtak a Kékek sem a technikai hibák és a pontatlan lövések miatt. A francia egyenlítés 23-23-nál következett be.

Később emberhátrányban, majd Mindegia leküldése után kettős emberhátrányban is betalált Ilyés, aki így nagyon nehéz helyzetben és lélektanilag rendkívül fontos pillanatokban juttatta újra és újra vezetéshez a Szegedet, 26-25 volt az állás. Sikerült kiépíteni egy háromgólos előnyt, innen nem volt visszaút a Montpelliernek. Az együttes legjobbja a már szombati elődöntőben is remeklő Ilyés Ferenc volt, aki hét gólt szerzett.

A vége: Pick Szeged-Montpellier 29-28 (16-14)

Ancsin négy góllal vette ki a részét a sikerből.

 

A magyar férfi kézilabdázás történetében a Szeged lett a negyedik csapat, amely győzni tudott nemzetközi európai kupasorozatban: ezt megelőzően a Bp. Honvéd 1982-ben BEK-, a Veszprém 1992-ben és 2008-ban KEK-győztes lett, a Rába Vasas ETO Győr pedig 1986-ban az IHF Kupát hódította el.

 

Máig nincs nemzetközi fronton áttörés

Évek óta rendszeres résztvevője a Bajnokok Ligájának a Pick Szeged, azonban egyelőre a nagyon extra szezonzárás mindig elmaradt. A legrangosabb európai kupasorozatban eddig háromszor voltak negyeddöntősek a Kékek: 1997, 2004 és 2015-ben.

 

A teljes mérkőzés itt megtekinthető:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.