Sport

Szegedi sporttörténelem: a Szegedi Lelkesedés Sportkör története

Szegedi sporttörténelem: a Szegedi Lelkesedés Sportkör története

Harminc éve íródik az egyesület története. A szegedi súlyemelés komoly múltra tekint vissza.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. április 20., szombat
Szegedi sporttörténelem: a Szegedi Lelkesedés Sportkör története

A Szegedi sporttörténelem című cikksorozatunkban a huszadik és a huszonegyedik század legjelentősebb és legemlékezetesebb sporteseményei, sportsikerei és Szeged legpatinásabb sportklubjai kerülnek terítékre. A sorozat most érkező része a Szegedi Lelkesedés Sportkör történetét dolgozza fel.

Az egyesület a szegedi súlyemelésben központi szerepet tölt be évtizedek óta.

 

Az egyesület elődei és a tagozódás

1899-ig kell visszamenni az időben, amikor is megalakult az egyesület első elődje. 

Ördögh István 1975 január elsejével alakította a szakosztályt, ami akkor SZEOL SC néven futott. Ezt követte a SZEOL AK, majd SZEOL-Délép SE, később Szeged SC, Szeged Torna Egylet, és végül 1993-tól fut ténylegesen a Szegedi Lelkesedés Sportkör néven az egyesület.

Évtizedekkel ezelőtt a 8-10-12 sportág is volt az egyesületen belül, Szeged Torna Egylet már ennél kevesebb szakosztállyal rendelkezett, amik között szerepelt a kosárlabda, a cselgáncs, a vízilabda és az atlétika. A csökkenés hátterében az állt, hogy a folyamatosan váltak szét és önálló egyesületet alakítottak a sportágak.

A második világháború nemcsak lezárt egy fejezetet a város sportjának életében, de egyben újat is nyitott. Új sportágak jelentek meg, új létesítmények épültek, fejlődött az iskolai testnevelés és a tömegsport, nőtt a sportoló hölgyek részaránya, olimpiai helyezettek és világbajnokok vitték hírét Szegednek a nagyvilágba.

 A kajak-kenu és a teke kiemelkedő eredményei mellett szép eredményeket ért el a szegedi kézilabda, a motorcsónak, a búvárúszás és a súlyemelés is.

 

Ördögh István munkássága

Ördögh István testnevelő tanár, súlyemelő szakedző. A szegedi és a magyar súlyemelősport kiemelkedően eredményes képviselője. Szeged város és egyeteme szabadidősportjának kezdeményezője, megvalósítója, a szakemberképzés szervezője, oktatója. 56 évig volt benne a magyar élsportban, azonban belül Szegeden is. 1961-től 2017-ig terjedt ki ez az időszak. 

Az én regnálásom alatt, amíg én irányítottam ezt a szakosztályt, voltam vezetőedző, voltam a szakosztály elnöke. Az egyesületnek, mert a Szegedi Lelkesedés Sportkör egyesület néven van bejegyezve, elnöke is voltam

- mondta Ördögh István.

Vezetése alatt versenyzői három olimpián, két Universiadén, 18 világbajnokságon, 30 Európa-bajnokságon szerepeltek. Több mint 130 alkalommal nyertek a sportolói magyar országos egyéni bajnokságot, továbbá több mint 60 MEFOB (Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség) bajnoka volt a szakosztálynak.

Az Universiade egy nemzetközi sportesemény, amit a Federation International Sports University (FISU) szervez egyetemi sportolók számára több sportágban. Az elnevezés az university és az olympiad szavak összevonásából jött létre, értelmezése: "egyetemi olimpia".

A MEFOB versenyein a nemzetközi egyetemi sportban elfogadott szabályokhoz igazodva, azok a sportolók vehetnek részt, akik a verseny időpontjában valamely felsőoktatási intézmény hallgatói vagy legkorábban a versenyt megelőző évben szerezték diplomájukat.

A mi egyesületünk, szakosztályunk olyan dologgal büszkélkedhet, amire Magyarországon nem hiszem, hogy van példa. 1978-tól 2017-ig minden évben egyszer Csongrád megye, Szeged, és több nemzetközi utánpótlás csapattalálkozót rendeztünk. Tehát folyamatosan 40 alkalommal

- emlékezett örömmel vissza a korábbi elnök.

Szegednek nagyon sok testvérvárosa van: így voltak Turkuban, Nizzában, Odesszában, Bécsben, továbbá 12 alkalommal Szabadkán, a Vajdaság és Csongrád megye kapcsolatát is ápolták.Magyarországon az egyetlen szakosztály voltak, akik 1986-ban Észak Koreában, Phenjanban voltak.

Ördögh István Életműdíjat kapott a Magyar Edzők Társaságától. A többek között Nagy Péter súlyemelő olimpikont is segítő tréner 2023-ban a Magyar Edzők Napján kapta meg kitüntetését.

 

A Szegedi Lelkesedés SK

A Szegedi Lelkesedés Sportkör mindig is egy versenysport szakosztály volt. A rendszerváltás után, a kilencvenes években a sport világában mindenki önállósodott, 1993-tól már csak egy szakosztály maradt, méghozzá a súlyemelés.

Az elmúlt három évtized alatt az egyesület sportolói több olimpián, Universiadén, számos világbajnokságon és Európa-bajnokságon szerepeltek. Jelentős sikereket értek el nemzetközi viszonylatokban is. Több mint 130 alkalommal nyertek a szegedi súlyemelők magyar országos egyéni bajnokságot, továbbá több mint 60 MEFOB (Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség) bajnoka volt a szakosztálynak.

Nagy Péter neve mindenféleképpen kiemelendő, aki 2005 óta minden évben magyar bajnok lett, idén készül huszadik címére.

A szegedi súlyemelő háromszor lett Európa-bajnoki bronzérmes, emellett két U23-as Eb arany, és két főiskolai világbajnoki arany, és egy ezüst tulajdonosa. Nagy Péter három olimpián szerepelt pályafutása során: 2012-ben Londonban járt, ahol elért eredményét már többször módosították, jelen állás szerint a nyolcadik helyen végzett. A 2016-os rioi olimpián 420 kg-os eredménnyel a B csoportban második, összesítésben 10. lett. 2021-ben Tokióban a hetedik helyet érte el Nagy Péter.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.