Közélet

Életműdíjat kapott az SZTE korábbi oktatója

Életműdíjat kapott az SZTE korábbi oktatója

2023. október 24., kedd
Életműdíjat kapott az SZTE korábbi oktatója

Ördögh István a Magyar Edzők Társaságától részesült elismerésben. A többek között Nagy Péter súlyemelő olimpikont is segítő tréner a Magyar Edzők Napján kapta meg kitüntetését.

Díjátadó gálát tartottak a Testnevelési Egyetem dísztermében, ahol átadták az edzői szakma legnagyobb elismeréseit: a mesteredzői-díjakat, az életműdíjakat, a dr. Ormai László-díjat és az év utánpótlás edzője-díjat.

Az ünnepségen részt vett többek között dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a Nemzet Sportolója, dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora, Fábián László a MOB főtitkára, Schmidt Gábor helyettes államtitkár, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Sós Csaba úszó szövetségi kapitány és Dr. Kemény Dénes, a mesteredzői kollégium elnöke.

A díjazottak között szerepelt Ördögh István is, az SZTE Sportközpont korábbi oktatója, aki életműdíjat vehetett át.

Testnevelő tanár és súlyemelő szakedző. A szegedi és a magyar súlyemelősport kiemelkedően eredményes képviselője. Szeged város és egyeteme szabadidősportjának kezdeményezője, megvalósítója, a szakemberképzés szervezője, oktatója.

Versenyzői 18-szor Világbajnokságon, 30-szor EB-n indultak, 130 alkalommal nyertek OB-t és több, mint 200-szor álltak a dobogó 2. és 3. helyén az Országos Bajnokságon. Az évenkénti súlyemelő MEFOB-on az SZTE hallgatói több, mint 100 alkalommal szereztek bajnoki címet. Két alkalommal volt a magyar súlyemelő Universiade csapat vezetője és edzője. Többször képviselte szövetségi kapitányként a magyar súlyemelő sportot különféle világversenyeken.

1961-ben ismerkedtem meg a súlyemeléssel. A 70-es években Szeged egyetlen I. osztályú versenyzője voltam, aki megmentette a sportágat az eltűnéstől. 1974-ben szakosztályt alapítottam, amely már 46 éve működik eredményesen. Irányításom alatt a szakosztály versenyzői 3 alkalommal Olimpián és 2 alkalommal Universiadén szerepeltek, 3-szor Egyetemi- Főiskolai VB-n indultak

olvasható az önéletrajzában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.