Sport

Jászapáti Petra: megérte visszatérni

Jászapáti Petra: megérte visszatérni

2024. március 19., kedd
Jászapáti Petra: megérte visszatérni

Jászapáti Petra szerint megérte visszatérnie a rövidpályás gyorskorcsolyázók vasárnap zárult világbajnokságán.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Januárban kezdtem újra a jeges edzéseket, de egyáltalán nem volt cél, hogy a világbajnokságra visszatérjek, csak az, hogy minél magasabbra felhozzuk a szintemet. Két héttel a rotterdami esemény előtt konzultáltam valamennyi edzőmmel, de az utolsó szó az enyém volt a részvételt illetően

 - mondta az MTI-nek a vírusos megbetegedése miatt a vb előtt a teljes szezont kihagyó szegedi versenyző, aki hozzátette, immár teljesen egészséges, különben nem is vállalta volna a szereplést.

A magyar csapat jelenlegi legjobbja elárulta, a tréningek megfelelő indikátort jelentettek, hogy mekkora súlyokkal dolgozik, milyen köridőket korcsolyázik, de megjegyezte, legkésőbb a jégen jelenik meg az elvégzett munka és a leglassabban a gyorsasági állóképesség tér vissza az esetében fennálló több hónapos kihagyás esetén.

Februárban a drezdai világkupán már ott voltam, hogy érezzem a hangulatot, szokjam a körülményeket, de akkor még nem indultam. Arra viszont jó volt, hogy éreztem, mennyire hiányzik a korcsolyázás és a verseny" - mesélte a 25 éves gyorskorcsolyázó, aki a hollandiai vb-n csak váltóban indult. "Megérte már ezen a vb-n visszatérni, mert pozitív élményekkel töltött fel, az elődöntős versenyzésünk nagyon előremutató volt. Úgy érzem, a lányokra is jó hatással volt a visszatérésem.

- hangsúlyozta a szegedi sportoló.

A női staféta az elődöntőben ugyan harmadik helyével lemaradt a fináléról, de remekül versenyzett, Jászapáti Petra utolsó futása alkalmával ledolgozta a magyar csapat hátrányát, majd olyan erővel lökte meg a befejezőembert, Somodi Maját, hogy az 1500 méter junior világbajnoka rögtön megelőzte két ázsiai riválisát a hollandok mögött. Végül a vb 1500-as aranyérmese, a dél-koreai Kim Gilli visszaelőzte a 19 éves magyar tehetséget, így a harmadik hely kisdöntőt ért.

Bánhidi Ákos ágazati igazgató Jászapáti klasszis teljesítményéről elmondta, őt nem lepte meg, mert bár a pénteki negyeddöntőben még érezte rajta az óvatosságot, de szerinte ahogy versenyzik az ember, úgy jön vissza egy gyorskorcsolyázó bátorsága és magabiztossága, ami már szombaton látszott az elődöntőben.

A tavaly 1000 méteren Eb-bronzérmes Jászapáti a jövőre nézve úgy fogalmazott, a hosszú kiesése miatt most a szokottnál rövidebb szünet vár rá, de várja a következő idényt, hogy felmérje, hol is tart a nemzetközi élmezőnyhöz képest, ami ebben a szezonban nem derülhetett ki a számára.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.