Sport

Jászapáti Petra kihagyja az idei szezont

Jászapáti Petra kihagyja az idei szezont

Kibédi Péter
2023. december 6., szerda
Jászapáti Petra kihagyja az idei szezont

A futamok analizálásával készül a visszatérésre.

 

– Most már jól vagyok, nincsenek tüneteim, jelenleg ez a legfontosabb. Az ünnepek előtt még lesz egy vizsgálat, és ha a vérképem rendben van, akkor remélhetőleg december végén, január elején elkezdhetem az edzéseket – mondta az MTI-nek adott exkluzív interjúban a 24 éves gyorskorcsolyázó, aki arról számolt be, hogy szeptember elején esett át a magas lázzal járó vírusfertőzésen, ezért hagyta ki az országos bajnokságot.

Az első magyar női világkupagyőztes versenyző később valamelyest jobban érezte magát, ezért részt vett Hollandiában egy meghívásos versenyen, hogy legyen a lábában egy "bemelegítő viadal" a vk-sorozat októberi rajtja előtt. Elmondása szerint hazaérkezése után érezte igazán rosszul magát, ezért kénytelen volt kihagyni a vk első két, tengerentúli állomását is.

– Október eleje óta, azaz két hónapja nem tudok edzeni, legfeljebb hosszabb sétákat teszek. Kényes dolog ez, a betegségről nem szeretnék beszélni, most már kizárólag a felépülésemre akarok koncentrálni

 – mondta a januári Európa-bajnokságon 1000 méteren bronzérmes versenyző. – Elképzelhető, vagy talán inkább valószínű, hogy ilyen hosszú kihagyás után ebben az idényben már nem tudok versenyezni. Borzasztóan fáj a szívem, mert még sosem hagytam ki egy teljes szezont, de azért volt szükség ilyen hosszú szünetre, hogy egy esetleges szövődmény kialakulása véletlenül se veszélyeztesse a felkészülést a 2026-os, milánói ötkarikás játékokra.

A tavalyi pekingi téli olimpián a vegyes váltó tagjaként bronzérmes Jászapáti elárulta, a montreali világkupaversenyeken az első selejtezőtől az utolsó döntőig az összes futamot megnézte.

– Bár fizikailag nem lehettem ott Kanadában, nem akartam kiesni, ezért ezt az időt próbáltam a mentális erősítésre fordítani. Analizáltam a futamokat, figyeltem a riválisokat, és olyan dolgokat is észrevettem, amelyeket egy sűrű versenyhétvége alkalmával képtelenség – fogalmazott a szegedi versenyző, aki olyan trendekre is felfigyelt, minthogy az erősségének számító 1000 méteren az elődöntők sokszor gyorsabbak, mint maguk a finálék.

Jászapáti hangsúlyozta, rengeteg segítséget kapott a családjától, a férjétől, a sportpszichológusától és a szövetségtől, amire szüksége volt, mert a csalódottságát fokozta, hogy a rendkívül jól sikerült nyári felkészülés után a szokottnál is nagyobb izgatottsággal várta az idényt, hogy lássa, hol tart a nemzetközi mezőnyben. Hozzátette, tartotta a kapcsolatot a csapattársaival is, illetve többször beszélt a női válogatott munkáját irányító Nicholas Gooch-csal.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.