Sport

Győzelemmel búcsúzott a Puskás Arénától a magyar válogatott

Győzelemmel búcsúzott a Puskás Arénától a magyar válogatott

Szoboszlai ismét betalált, a második félidő hozta a jobb játékot. Folytatás júniusban.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. március 26., kedd
Győzelemmel búcsúzott a Puskás Arénától a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott egy Törökország elleni 1-0-ás sikerrel kezdte az idei évet, és folytatta veretlenségi sorozatát. A Marco Rossi vezette együttes legutóbb 2022. szeptemberében, az olaszoktól szenvedett vereséget, azóta tizenhárom találkozót vívott meg veretlenül, nyolc győzelem mellett öt döntetlen a mérleg. Az Európa-bajnokság előtt utolsó meccsére készült a Puskás Arénában a debütáló fehér mezben pályára lépő magyar nemzeti tizenegy. Az ellenfél Koszovó válogatottja volt, a történelem során először.

Nagybetűs csapat. (Fotó: Koszticsák Szilárd)

 

Marco Rossi szövetségi kapitány hét helyen változtatott a pénteki kezdőcsapatán. Az olasz szakember a kisebb sérülés miatt a bal szélen Kerkez Milos helyén Nagy Zsoltnak szavazott bizalmat, illetve előre tervezetten nem Gulácsi Péter, hanem Dibusz Dénes került a kapuba.

Ezenkívül a nemzeti együttesben pénteken a törökök 1-0-s legyőzésekor csereként bemutatkozó Dárdai Márton az első perctől játéklehetőséget kapott Lang Ádám és Szalai Attila mellett, azaz Balogh Botond került ki a kezdőből. A jobb szélen Nego Loic helyén Bolla Bendegúz játszott, míg védekező középpályásként ezúttal Nagy Ádám mellett Styles Callum szerepelt Schäfer András helyett.

A támadó hármasban két változást eszközölt Rossi: az előre tolt ék nem Varga Barnabás, hanem Ádám Martin lett, míg őt a csapatkapitány Szoboszlai Dominik és Sallai Roland helyén Gazdag Dániel segítette.

Marco Rossi 61. mérkőzésével utolérte a szövetségi kapitányok örökrangsorának harmadik helyén Mészöly Kálmánt.

Ismét telt ház a Puskás Arénában. Emeljük ki: egy kedd este, felkészülési mérkőzésen. (Fotó: Illyés Tibor)

 

A nyolcadik percben nagyot hibázott a koszovói védelem, egy labdakihozatalba csúszott hiba, Szoboszlai csapott le a labdára. Első, majd másod szándékból sem lőtt a csapatkapitány, Stylesnak passzolt, de pontatlanul. Egy perce rá veszély a magyar kapu előtt: a vendég válogatott tízese, Zhegrova eresztett el egy veszélyes balos lövést, amely szögletre pattant a magyar blokkról.

Fotó: Illyés Tibor. Dibusz Dénes az 1-es mezszámot is megkapta. (MTI/Illyés Tibor)

 

A 14. perc ismét talpra ugraszthatott néhány magyart: Bolla Bendegúz lábát hagyta el egy remekbe szabott beadás, azonban az ötösön érkező Ádám Martin éppen nem érte el fejével a játékszert. Bő tíz perc múlva lehetett feljegyezni a következő említésre méltó kapu előtti veszélyt: Muriqi estében, jobb lábbal próbálkozott tíz méterről, a jobb alsót elkerülte lövése, ezt megelőzően Idrizi passzolt elé Zhegrova, akinek nem az első szép megindulása volt ez. Az első fél órát követően a koszovóiaknál volt többet a labda, többet is próbálkoztak lövéssel, bár kaput ők sem találtak.

ÁDÁM Martin
Bolla Bendegúz többször is kereste beadásaival Ádám Martint. (Fotó: Illyés Tibor)

 

Ezen a mérkőzésen is az volt látható, hogy a kirúgásainknál teljesen hátrajött Szoboszlai, ő kérte, vezette fel a labdát, így viszont sokszor hiányzott a támadóharmadból, illetve ez sok energiáját őrölte fel. Igyekezett megnyomni a félidő végét a magyar csapat: egy szabadrúgás-kombináció végén Dárdai próbálkozott, viszont lövése a blokkban végezte, majd ismét Ádám Martin fejét keresték a társak, ismét nem eléggé pontosan. Sokkal több kell a második félidőben, mind tempóban, mind helyzetkialakításban. A publikum nem láthatott kaput eltaláló lövést az első 45 perc alatt.

Félidőben: Magyarország - Koszovó 0-0.

Ismét hatalmas mezőnymunkát végzett a csapatkapitány. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

Marco Rossi úgy látta csapata játéka nem működik, és a cserékhez nyúlt: Schäfer, Kleinhesiler és Varga Barnabás is érkezett a szünetben. Hasonlóan indult a második játékrész is, mint az első: a koszovói védelem belehibázott a labdakihozatalba, Styles csapott le, Schäfer gurított Bolla elé, akinek tizenhatoson kívülről érkező, életerős lövését Muric tolta a léc fölé. A magyar támadások nagy részének egyik főszereplője a Svájcban légióskodó jobbhátvéd.

Az 58. perc hozta meg az áttörést: a letámadás jóvoltából Bolla Bendegúz szerzett labdát a koszovói kapu előterében, remekül szöktette a csereként beálló Schäfert, aki pazarul centerezett. Szoboszlai érkezett a tizenhatoson belül, belsővel eltett lövése megpattant egy védőn és így a hálóban kötött ki a labda (1-0). A csapatkapitány a 40. válogatott mérkőzésén a 12. gólját szerezte. Kicsivel több, mint fél óra volt még hátra a találkozóból.

Folytatta a gólgyártást a karmester. (Fotó: Illyés Tibor)

 

Néhány perccel később Szoboszlai csúsztatásával futott el Varga Barnabás, akinek sarokkal adott passzát Nagy Zsolt tűzte kapura, Muric bravúrral hárított. Megjött Szoboszlai lövőkedve, szabadrúgásból tett próbára Muricot, aki a helyén volt. A gól után sem változott meg a játék képe, az kiemelhető volt, hogy már jó ideje többet birtokolta a labdát a magyar csapat. Viszont eszeveszett tempóban nem törtek kapura a mieink se.

A Ferencváros támadója ugyan gólt nem szerzett, de rendkívül hasznos volt az összjátékban. (Fotó: Illyés Tibor)

 

Igazi csapatmunka volt Magyarország második találata: Lang Ádám bátran és remekül hozta fel a labdát, Negoval kényszerítőzött, az ellenfél tizenhatosán belül találta meg a védő, aki irányítókat megszégyenítő higgadtsággal és pontossággal szolgálta ki a hosszú oldalon várakozó Nagy Zsoltot, aki szépen kilőtte a rövid lapos sarkot (2-0). A 86. percben eldőlt a mérkőzés, a teljes felszabadultság lett úrrá a magyar csapaton. A Puskás Aréna teljes nézőserege állva tapsolta és buzdította Marco Rossi csapatát.

Nagy Zsolt a harmadik gólját szerezte a nemzeti csapatban. (Fotó: Illyés Tibor)

 

Végeredmény: Magyarország - Koszovó 2-0.

 

Felkészülési mérkőzés, Puskás Aréna, 60 ezer néző, vezette: Hategan (román)
Magyarország–Koszovó 2-0 (0-0)
Gólszerző: Szoboszlai D. (58.), Nagy Zs. (86.)
Sárga lap: Am. Rrahmani (75.), Aliti (80.), Berisha (82.), Vojvoda (91.)

Magyarország: Dibusz – Lang, Dárdai M., Szalai A. – Bolla (Nego, 68.), Nagy Á. (Schäfer, a szünetben), Styles (Vancsa, 85.), Nagy Zs. (Mocsi, 88.) – Gazdag (Kleinheisler, a szünetben), Szoboszlai – Ádám (Varga B., a szünetben)

Koszovó: Muric – Vojvoda, Am. Rrahmani, Aliti, Rrudhani (Hadergjonaj, 71.) – Idrizi (Loshaj, 83.), Muslija (Celina, 65.), Berisha (Al. Rrahmani, 83.) – Zhegrova (Bytyqi, 65.), Muriqi (Rashani, 65.), Rashica

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.