Sport

Győzelemmel kezdte az idei évet a magyar válogatott (+galéria)

Győzelemmel kezdte az idei évet a magyar válogatott (+galéria)

Tizenharmadik meccse tart válogatottunk veretlensége

Kibédi Péter
2024. március 22., péntek
Fotó: Koszticsák Szilárd
Győzelemmel kezdte az idei évet a magyar válogatott (+galéria)

A magyar labdarúgó-válogatott egygólos győzelmet aratott Törökország ellen a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik szerezte a győztes gólt

 

A sikeresen megvívott Eb selejtezők, illetve a kontinenstorna csoportkörének sorsolása után Marco Rossi szövetségi kapitány és stábja úgy állította össze a magyar válogatott programját, hogy az maximálisan szolgálja a csapat felkészülését a júniusi 16-án kezdődő tornára. Az első állomás a Törökország elleni hazai felkészülési mérkőzés volt, ami a magyar kapitány hatvanadik válogatott meccse volt. Ez a harmadik olyan találkozó a Rossi-érában, amelyen a török csapat az ellenfél. A Nemzetek Ligájában 2020 nyarán 1–0-ra győztünk Szoboszlai Dominik szenzációs szabadrúgás góljával, majd ugyanazon év novemberében 2–0-ra nyertünk idehaza.

A magyar válogatott szurkolói ismét kitettek magukért, látványos koreográfiával várták a válogatottat (Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Az első helyzet a törököké volt, a 6. percben Orkon Köckü vette célba tizenhat méterről a kaput, de lövése a jobb sarok mellett néhány centivel hagyta el a játékteret, a válogatottba hosszú kihagyás után visszatérő Gulácsi Péter rajta volt a lövésen. A 11. percben az első magyar lehetőség is kimaradt, Szoboszlai Dominik ívelt egy szabadrúgást Nego Loic feje felé, de a labda nem ért oda, a védők megelőzték. Bár az első negyedóra után 71 százalék volt a magyar válogatott labdabirtoklása, de ez elsősorban a passzív labdajáratásból adódott. A törökök egyre inkább átvették az irányítást, ennek jeleként a 18. percben Kenan Yildiz iramodott meg befelé atizenhatos bal oldalánál, éles szögből, de egyedül, csak a kapussal szemben, 7 méterről lőtt, Gulácsi Péter azonban reflexmozdulattal kiütötte, majd második szándékból megfogta a labdát. A 25. percben az első nagy magyar helyzetet is feljegyezhettük, Sallai Roland 18 méteres lapos, erős lövését kellett védenie Mert Günok kapusnak. A félidő kétharmadánál továbbra is a magyarok labdabirtoklása volt jobb, de a törökök játszottak veszélyesebben. Ennek ellenére ismét a török kapusnak kellett nagyot mentenie, miután Sallai Roland Szoboszlai Dominik szabadrúgását 5 méterről kapásból lőtte kapura. A 42. percben Yunus Akgün tornáztatta meg Gulácsi Pétert, aki biztosan fogta a lapos lövést. Az első játékrészben sok izgalom nem akadt, a gól nélküli döntetlen tökéletesen megfelelt a játék képének. (I. félidő: 0-0)

GULÁCSI Péter
Gulácsi Péter szép védésekkel tért vissza a válogatottba

 

Két perc telt el a második félidőből, amikor balról végezhetett el szabadrúgást válogatottunk, a beívelést Lang csúsztatta meg, a török kapus a jobb alsó sarok elől kiütötte a labdát, ami egy védő kezére pattant a tizenhatoson belül. A jogosan miatt megítélt büntetőt Szoboszlai Dominik végezte el, középmagasan a kapu jobb oldalába lőtt. Mert Günok érezte az irányt, de esélye sem volt elérni a labdát.  (1–0)

SZOBOSZLAI Dominik
A magyar válogatott csapatkapitányának ez volt a tizenegyedik gólja a válogatottban

 

Lényegesen nagyobb volt az iram a második játékrészben, válogatottunk is sokkal agilisabban játszott. A 65. percben Szoboszlai Dominik került helyzetbe a tizenhatos közelében, Sallai Roland elé játszott, aki visszatette lövésre Varga Barnabásnak, ő egyet igazított rajta és 13 méterről lőtt, de a török kapus lábbal mentett. Szemre is szép, és tudatos akció volt. A 67. percben újoncot avatott a magyar válogatott, Balogh Botond helyett érkezett a Hertha légiósa, Dárdai Márton, akit hatalmas ováció fogadott. A törökök a magyar helyzet után ébredtek és átvették az irányítást. A 71. percben Kenan Yildiz könnyen egyenlíthetett volna, de a leshatárról induló, ziccerbe kerülő török 8 méteres lövését óriási bravúrral, lábbal védte Gulácsi Péter. Volt dolga rendesen a magyar kapusnak, folyamatosan nyomás alatt volt a magyar kapu a meccs ezen szakaszában. A hajrát végig támadták a törtökök, de nagyobb helyzetük nem volt, válogatottunk pedig megmutatta, hogy a védekezésével sincs probléma. A 92. percben Kleinheisler László lőtt kapura tizenhat méterről, Mert Gönük kiejtette a labdát, amire Schäfer András csapott le, és nyolc méterről, középről elegáns mozdulattal lőtt a kapura, de lesen állt, így nem adták meg a gólt. (Vége: 1-0)

A magyar válogatott legutóbb 2022. szeptemberében, az olaszoktól szenvedett vereséget, azóta tizenhárom találkozót vívott meg veretlenül, nyolc győzelem mellett öt döntetlen a mérleg.

EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Törökország 1–0 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, 58 000 néző. V: Frankowski (lengyel)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Balogh B. (Dárdai M., 67.), Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, a szünetben), Nagy Á. (Styles, 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 61.) – Sallai (Kleinheisler, 80.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám M., 80.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
TÖRÖKORSZÁG: Günok – Celik (Aktürkoglu, 77.), Kabak, Akaydin, R. Yilmaz (Müldür, 27.) – Yüksek, Kökcü (Güler, 61.) – Akgün (Baris Yilmaz, 77.), Calhanoglu, Yildiz (Uzun, 77.) – Ünal (Yazici, 61.). Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella
Gólszerző: Szoboszlai (48. – 11-esből)

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.