Sport

Megtört a gólcsend: hazai pályán jött az év első szegedi sikere

Megtört a gólcsend: hazai pályán jött az év első szegedi sikere

Nehéz hetek a Szeged mögött. Hazai pályán viszont végre megtört a gólapályos időszak.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. február 25., vasárnap
Megtört a gólcsend: hazai pályán jött az év első szegedi sikere

Nem túl jó előzményekkel várhatta a Zugló elleni meccset a Szeged-Csanád Grosics Akadémia. A találkozót megelőzően továbbra is nyeretlenül és rúgott gól nélkül álltak a szegediek 2024-ben. Előző hétvégén a Gyirmót ellen zárt 0-0-ra a Szeged, ahol már több olyan gólszerzési lehetőség is adódott a csapat előtt, amely során többen gondolhatták: "végre megtört a gólszegénység", azonban ezzel a mai mérkőzésig váratta szurkolóit a szegedi együttes.

Márkvárt Dávid által megtört a szegedi gólcsend. (Fotó: Szeged-Csanád Grosics Akadémia)

 

Legutóbb augusztusban találkoztak a felek, akkor 1-0-ra nyert a Szeged-Csanád GA a fővárosban, Borvető Áron volt a szegediek nyerőembere, aki ezúttal is a kezdőben kapott helyet.

Vannak ugyan helyzeteink, de ennél többet kell kialakítanunk. Nem tudom pontosan meghatározni, mi az oka annak, hogy még nem találtunk be tavasszal. Egy biztos, nem felejtettük el, amit eddig tudtunk. Biztos vagyok benne, hogy sok gólt szerzünk a jövőben. A tavaszi szezonban már egyik meccs sem lesz könnyű. Mindenki az életéért küzd, vagy felfelé, vagy lefelé. Rendkívül kiélezett és párharcokkal teli összecsapás vár ránk a BVSC ellen.

– az összecsapás előtt így fogalmazta meg gondolatait Borvető Áron, aki hat góllal holtversenyben vezeti a házi góllövő listát.

Az előző fordulós kezdőtizenegyéhez képest három helyen változtatott Alekszandar Sztevanovics. Gajdos Zsolt, Könczey Márk és Papp Ádám került ki, az ő helyüket Szilágyi Zoltán, Palincsár Martin és Márkvárt Dávid vették át.

 

A sárga mezes vendégek ragadták magukhoz a kezdeményezést, gyorsan járatták a labdát, agresszív letámadás jellemezte játékukat, többször is nehéz helyzetbe hozták a szegedi védelmet. Jó irammal telt el a meccs első 15 perce, ahogy peregtek a percek egyre több időt töltöttek a hazaiak az ellenfél kapuja előtt, az első lehetőség egy szöglet után érkezett egy fejesből, amely elkerülte a zuglói kaput. A későbbi percekben kisebb lett az iram, a félidő felénél komolyabb helyzet, és gól nélkül álltak a felek.

A 26. percben egy megpattanó szegedi lövés Borvető Áron elég csorgott, aki kapunak háttal megtartotta a játékszert és a szemből érkező Márkvárt Dávid elé tálalt, aki állítgatás nélkül a kapuba talált az ötös vonalának bal sarkáról,

 ezzel megszületett az első szegedi gól 2024-ben.

A találkozó jellegét a gól nem változtatta meg, nagyrészt mezőnyben zajlott a játék, a csapatok taktikai hozzáállását sem befolyásolta az eredmény módosulása. Inkább szólt a néhol túl kemény játékról az első félidő utolsó harmada, viszont egy nagy szegedi helyzet adódott még: Zuigéber Ákos éles szögből végzett el egy szabadrúgást, mely lövést a vendégek kapusa a lécre tolta a hosszabbítás percében, így az eredmény nem változott.

Félidőben: Szeged-Csanád Grosics Akadémia - BVSC Zugló 1-0.

Gera Norbert sokszor volt játékban az első félidőben. (Fotó: Szeged-Csanád Grosics Akadémia)

 

Az első félidőhöz hasonlóan a második játékrész elején is a vendég zuglóiak kezdtek nagyobb fordulatszámon. Az 50. percben hatalmas helyzet adódott a vendégek előtt, viszont a zuglóiak játékosa szinte a kapu torkából nem tudott betalálni egy keresztbe érkező beadás végén. Egy perccel később ismét helyzet: ezúttal Molnár-Farkas Tamás volt a helyzet magaslatán és védeni tudott, megmaradt a szegedi előny. Viszont a meccs folyásával ellentétben a Szeged-Csanád GA talált be ismét: az 55. percben a házi gólkirály, Borvető Áron volt eredményes, aki a gólpassza után ismét egy gólban vállalt fő szerepet. A labda az első gólt szerző Márkvárt Dávidtól érkezett, tehát a két játékos egymást szolgálta ki a góloknál. A támadó higgadtan, belsővel a jobb alsóba lőtt 12 méterről, augusztus után ismét betalált a Zugló ellen Borvető. Öt perccel később az újabb szegedi gólszerzési lehetőség kimaradt: Zuigéber lábában maradt a harmadik találat, lapos lövése éppen hogy elsuhant a hosszú kapufa mellett.

Helyzetek a következő percekben is adódtak a Tisza-partiak előtt, azonban gól nem született belőlük. A hangulat igencsak parázzsá vált, több sárgalapot is kiosztott a játékvezető, kemény párharcokat láthatott a szegedi publikum. Az utolsó negyedórára az iram alább hagyott, kevesebbszer forogtak veszélyben a kapuk. Az utolsó percben Bíró Bence szabadrúgásból tette próbára a vendégek kapusát, aki nagy bravúrral hárította a jól helyezett, 22 méterről érkező lövést. Az eredmény már nem változott.

Megtört a gólcsend, a végeredmény: Szeged-Csanád Grosics Akadémia - BVSC Zugló 2-0.

 

Győzelmével negyedik a Szeged: a Kozármislenyt sikerült megelőzni. Jövő héten folytatás a Csákvár ellen.

Merkantil Bank Liga 22. forduló, Szeged, Szent Gellért Fórum, 1023 néző előtt, vezette: Sipos Tamás, Szabó Dániel, Vrbovszki Pál
Szeged-Csanád Grosics Akadémia - BVSC Zugló 2-0 (1-0)
Szeged-Csanád Grosics Akadémia: Molnár-Farkas  T. – Gera, Szilágyi, Horváth M., Tóth B. – Haris, Magyar Zs. (Bíró B., 76.) – Palincsár (Óvári, 65.), Márkvárt (Gajdos, 90.), Zuigéber (Nagy R., 65.) – Borvető (Klausz M., 76.). Vezetőedző: Alekszandar Sztevanovics
BVSC Zugló: Csenterics – Poór (Deutsch B., 35.), Vinicius, Hesz, Király Á. (Kelemen P., 80.) – Hidi P., Tóth K. –  Ihrig-Farkas, Tóth M. (Szilágyi M., a szünetben), Rabatin (Nwachukwu, a szünetben) – Bacsa P. Vezetőedző: Szekeres Tamás
Gólszerzők: Márkvárt (26.), Borvető (55.)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.