Sport

Április végén minden szem Szegedre szegeződik

 Április végén minden szem Szegedre szegeződik

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. február 27., kedd
 Április végén minden szem Szegedre szegeződik

A kontinens legnagyobb evezős eseménye költözik a Maty-érnél lévő Olimpiai Evezős Központba.

A központ befogadóképessége mobil lelátókkal a 11.000-et éri el.

 

Ez azért is nagy szó, mert 54 éve nem volt ilyen világverseny Magyarországon.

 

Világszínvonalú olimpiai központ

Az első nemzetközi kajak-kenu versenyt 1983-ban tartották Szegeden, 1998-ban pedig már felnőtt gyorsasági kajak-kenu vb-nek adott otthont a központ. Ekkor készült el a céltorony és a lelátó. A pálya fejlesztése azóta is összhangban áll a nagy világversenyekkel, a folyamatos fejlesztések során hajótárolók, motelt, konditermet építettek és elkészült a partvédelem. Kormányzati támogatásból 2005 óta 6,3 milliárd forintot fordított a központ fejlesztésére a Nemzeti Sportközpontok 1,5 milliárd forintnyi saját forrása mellett.

Az első kajak-kenu világbajnokság óta minden itt megforduló sportoló, sportvezető elmondta: a Maty-ér bármikor alkalmas helyszíne lehet egy olimpiai kajak-kenu evezős vagy hosszútávúszó versenynek. A központ több mint 40 éve a sport szolgálatában.

 

A kvótaszerzés a cél

"Kvótát kell szereznünk hazai pályán!" - jelentette ki a Magyar Evezős Szövetség (MESZ) elnöke, Cseh Ottó korábban az áprilisi, szegedi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság előtt.

A sportvezető elmondta: több mint ötven év után láthatnak a nézők felnőtt evezős világversenyt Magyarországon.

A szervezőbizottság Szántó Éva és Pignitzky Borbála vezetésével gőzerővel dolgozik az előkészületeken, szeretnénk maradandó élménnyel megajándékozni a négynapos versenyre kilátogatókat. A Nemzetközi Evezős Szövetség munkatársai az elmúlt időszakban két alkalommal jártak Szegeden, pozitív tapasztalatokkal tértek haza, megállapították, hogy a Szegedi Olimpiai Központ - különösen az elmúlt évek dinamikus fejlesztésének köszönhetően - ideális evezős versenyhelyszín

- fogalmazott Cseh Ottó.

 

A sportág kiválóságai érkeznek

Április 25–28. között látogatnak a szegedi Maty-érre a sportág európai kiválóságai, az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság keretén belül.

A magyarok közül Pétervári-Molnár Bendegúz kétszeres olimpikonnak van a legnagyobb esélye az olimpiai szereplésre. A kvóták többsége már tavaly szeptemberben, a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon gazdára talált, a fennmaradó helyek pedig a kontinentális versenyeken, illetve a május közepén Luzernben sorra kerülő végső viadalon kelnek majd el.
 

Önkénteseket keresnek

Már keresik az önkénteseket a nemzetközi sporteseményre. Amennyiben szívesen részt venne valaki ezen patinás rendezvény lebonyolításában, azt neve megadásával a volunteers@szeged2024rowing.com címen teheti meg.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.