Sport

Molnár Tamás szerint elérte célját a Szegedi VE

Molnár Tamás szerint elérte célját a Szegedi VE

Több szempontból is különleges lesz a 2024-es év a vízilabda számára.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 29., péntek
Molnár Tamás szerint elérte célját a Szegedi VE

A szegedi születésű, háromszoros olimpiai, kétszeres eb és világbajnoki győztes vízilabdázóval, Molnár Tamással beszélgettünk pályafutása legszebb pillanatairól, a jelenlegi vízilabda-válogatott közelgő tornákon való kilátásairól, továbbá a Szegedi VE idei szerepléséről.

Jelenleg a Szegedi Vízilabda Egylet ügyvezető igazgatója dr. Molnár Tamás. (Fotó: MVLSZ)

 

1996 fordulópont volt: a férfi vízilabda-válogatott élére Kemény Dénest választották meg. Mivel a szövetségi kapitány jól ismerte Molnár Tamásék generációját, így bátran merte őket beválogatni a válogatottba. 

Nem csak az történt, hogy bekerültünk a csapatba, hanem ránk építette a csapatot az első pillanattól kezdve. Gyakorlatilag mi képeztük szerintem a csapat gerincét.

Példa nélküli, amit ez a csapat végrehajtott: három olimpiai aranyat szereztek egymást követően. 2000-ben Sydneyben, 2004-ben Athénban, 2008-ban pedig Pekingben szólhatott a magyar himnusz a dobogó legfelső fokán álló magyar pólósoknak. 

Mind a három különös jelentőséggel bír, az első volt, ami azt mondanám, hogy a legjelentősebb. Ott teljesült be egy álom. A második egy olyan döntő volt Athénban, ami szerintem azóta is a vízilabda történetének egyik legjelentősebb mérkőzése. 

A 2008-as olimpiai bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott. Sorozatban harmadszor a világ tetején. (Fotó: MTI)

 

Miért is különleges a 2024-es év

Az elmúlt négy év viszontagságai miatt egy elég különleges versenynaptár van a vízilabda-válogatott előtt a 2024-es évre. A halasztott világbajnokságon vesz részt a válogatott, amely egyben olimpiai kvalifikációs torna is, egy hónappal előtte, tehát januárban Európa-bajnokság.

Öt hónap múlva pedig Olimpia.

Ez olyan terhet ró a csapatokra, játékosokra, edzőkre, szakemberekre, mindenkire, amit nem is lehet száz százalékosan végig csinálni.

Egy hónapon belül két világversenyt lejátszani kvázi lehetetlen - tette hozzá Molnár Tamás.

Az Eb első és a Vb utolsó napja között másfél hónap van.

Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy az olimpiai kvalifikáció már megvan, ami kijelenthető, hogy ez az elsődleges szempont. Ennek köszönhetően egy teljesen más csapattal tud menni a szövetségi kapitány egyik vagy másik tornára.

Az Európa-bajnokságra december 22-én hirdette ki keretét Varga Zsolt. 

Az, hogy Európa-bajnokságon, vagy Világbajnokságon nyer érmet valaki, az csak ráadás lehet, nyilván mindenki az olimpiai kvalifikációra fókuszál. 

Ez egy remek lehetőség a fiatalok előtt, akik olyan körülmények között kaphatnak lehetőséget, és szerezhetnek tapasztalatot, amire más esetben akár éveket kellett volna várniuk egy megszokott versenynaptár mellett. Molnár Tamás a nemrégiben játszott E-ON Kupa tapasztalataiból úgy ítéli meg, hogy van mire alapozni.

A 2023-as E-ON Kupa ezüstérmes magyar csapata. (Fotó: MVLSZ)

 

A Szegedi VE jelene és jövője

A Szegedi Vízilabda Egylet a OB I. tabellájának nyolcadik helyén végzett, amely azt jelenti, hogy a felsőház küzdelmeiben vehet részt tavasszal a Tisza-parti alakulat.

Elértük a célt, szerintem a 7-8. hely a reális számunkra. Az előttünk lévő csapatok minden szempontból olyan erőt képviselnek, amivel nehéz felvenni a versenyt.

Egy nemrégiben, a szegedi csapat vezetőedzőjével, Kiss Csabával készített interjúnk során szóba került a 2027-es hazai rendezésű világbajnokság, és hogy azon a tornán résztvevő vízilabda-válogatottban vajon mennyi, jelenlegi szegedi fiatal kaphat lehetőséget. A tréner azt mondta, hogy nem tartja elképzelhetetlennek, hogy akár többen is eljutnak a válogatott keretéig addigra. Erre reagált Molnár Tamás:

Vannak olyan játékosaink, akik benne lehetnek a csapatban. 

A klub szempontjából nem egyszerű a helyzet, hiszen ezeket a játékosokat nagyon nehéz megtartani, már most keresik őket. "Nekünk nem lehet az a fókuszunk, hogy anyagi vonatkozásban elkezdünk licitálni a nagyobb klubokkal szemben" - mondta.

Nekünk maradni kell az alapelveinknél, ami a saját utánpótlás és a szegedi egyetemmel folytatott együttműködés.

Fiatal játékosként Molnár Tamásnak is döntést kellett hoznia, végül az UTE csapatához igazolt Szegedről, de csak azután, hogy megszerezte jogi diplomáját az SZTE-n. Ahogy mondta "esze ágába se jutott" hamarabb váltani, a képzés befejezte előtt.

 

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

Borítókép: MVLSZ

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.