Sport

Nemzetközi szabványnak megfelelő atlétikai centrumot kaphat SZTE

Nemzetközi szabványnak megfelelő atlétikai centrumot kaphat SZTE

2022. május 11., szerda
Nemzetközi szabványnak megfelelő atlétikai centrumot kaphat SZTE

A Szegedi Tudományegyetem területén egy atlétikai centrumot készülnek létrehozni a Modern Városok Program keretében – szúrta ki a Magyar Építők az európai uniós közbeszerzési értesítőben. A beruházó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. a kivitelezési feladatok ellátására várja a pályázatokat.

Még a koronavírus-járvány hazai megjelenése előtt, 2020 februárjában írtuk meg, hogy gőzerővel zajlik az egykori Kossuth laktanya területén épülendő egyetemi sportcentrum tervezése. Úgy tűnik, a tervezés mára révbe ért és már kivitelezőre vár a szegedi egyetem új atlétikai centruma. A fejlesztésre szánt terület jelenlegi állapota erősen leromlott, ahol többek között régi szovjet harckocsigarázsok betonszerkezete, erdős-cserjés terület, valamint régi aszfalt kézilabdapálya is található.

A teljes program részét képezi:

  • a 400 méteres IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség szabványainak megfelelő) atlétikai pálya kialakítása, közepén füves területtel és külön dobópályával;
  • a célegyenes hosszában kétszintes épület megvalósítása az alsó szinten futófolyosóval és a felső szinten kiszolgáló helyiségekkel.

A futófolyosó két egységből áll. A kétszintes fejépületben találhatók a kiszolgáló helyiségek, mint az öltözők, irodák, orvosi helyiség, gépészet és raktár, valamint független külső megközelítéssel egy mosdó. A másik egység a futófolyosó, mely kifejezetten technikai jellegű 6 futópályával. Ennek végében egy magasugró rész kap helyet.

Az épület földszinti, sportolásra alkalmas részét akadálymentes módon alakítják ki. A sportolók számára akadálymentes mosdót és öltözőt biztosít az épület, továbbá a közönségforgalom számára is készül akadálymentes vizesblokk.

A 400 férőhelyesre tervezett lelátó mellett a megvalósítás során 50 darab parkolóhelyet biztosítanak, ez a szám a tervezés során 41 darabot tett ki.

Kiemelt képünk illusztráció

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.