Közélet

Márciusban elkezdődik az új atlétikai centrum építése

Márciusban elkezdődik az új atlétikai centrum építése

2020. február 27., csütörtök
Márciusban elkezdődik az új atlétikai centrum építése

Március végén elkezdődhet az új atlétikai centrum építése az SZVSE-pályán, a beruházás várhatóan még idén megvalósul. Emellett az egykori Kossuth laktanya területén épülendő egyetemi sportcentrum tervezése is gőzerővel zajlik.

Az SZVSE-pályán kialakítandó atlétikai centrum tervezése elkészült, és a közbeszerzés is megtörtént, így ha minden jól megy, március végén elkezdődhet a kivitelezés, az átadásra pedig még idén sor kerülhet – mondta Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke.

Az egykori válogatott kézilabdázó kifejtette, az SZVSE-pályán megvalósuló beruházás tartalmaz egy nemzetközi minősítésű komplett atlétikai pályát, villanyvilágítású, nyolcsávos, műanyag borítású futópályát, valamint az összes dobószakágnak megfelelő nemzetközi versenyzésre alkalmas dobókört. Hozzátette, egy másik projekt keretein belül, TAO-s forrásból a futballpálya is megújul.

Bartók emlékeztetett, az elmúlt húsz évben nem történt számottevő sportberuházás Szegeden, ugyanakkor tavaly kormányzati támogatással elindult egy jelentős sportinfrastruktúra-fejlesztés a városban. - Szeptemberben adták át a Szent Gellért Fórumot, pár hónapja kezdték el az új fedett uszoda alapjait építeni, és szintén nem régiben tettük le az új kézilabdacsarnok alapkövét.

Ezt megelőzően alig történt sportinfrastruktúra fejlesztés Szegeden, ugyanakkor örömteli, hogy jelenleg egyre több és több sportberuházás valósul meg kormányzati támogatással a napfény városában

– fogalmazott. Hozzátette, reméli, hamarosan eljön az az időszak, amikor jó lesz sportolónak lenni Szegeden. A szegedi Fidesz elnöke azt is elmondta, hogy az SZVSE-pályához képest az egyetemi atlétikai centrum megvalósítása egy lépéssel hátrébb tart, de a tervezés közbeszerzése már ott is megtörtént. -Pár hónapon belül elkészül az a koncepció, amely alapján elkezdődhet az építkezés az egyetem területén. Úgy vélem, reálisan 2021 magasságában kezdődik el a munka érdemi része és várhatóan 2022 első félévében adják át a sportcentrumot – fejtette ki. Dr. Győri Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézet vezetője elmondta, az egyetem már nagyon régóta vágyott egy ilyen sportcélú fejlesztésre.

A beruházással kapcsolatban kifejtette,az egykori Kossuth laktanya helyén kialakítanak egy szabályos nyolcsávos futópályát, hozzákapcsolódó létesítményeket, bemelegítő pályákat, futófolyosót valamint egy lelátót is.

-Egy olyan versenyközpont, ami minden igényt kielégít az egyetemi sport életében és a szakos képzés területén egyaránt. Emellett a lakosok és az egyesületek is használhatják majd az atlétikai centrumot – részletezte. Az intézetvezető hangsúlyozta, erőteljes nemzetköziesedés zajlik az egyetemen, sok olyan külföldi hallgató érkezik, aki szeretne méltó körülmények között sportolni. Képes Lóránt, Magyar Atlétikai Szövetség Létesítményfejlesztési vezetője elmondta, a szövetség két évvel ezelőtt a kormánnyal közösen kezdte el kidolgozni azt a koncepciót, amely mentén megvalósulhat a két beruházás. -Nem állapot, hogy Debrecentől délre nincsen atlétikai pálya Kelet-Magyarországon, ezért a Magyar Atlétikai Szövetség két éve minden támogatást megad, hogy létrejöjjön ez a két beruházás – fogalmazott. Hozzátette, eredetileg egy pályában gondolkodtak, de az egyetem és az SZVSE közbenjárásának köszönhetően végül is két atlétikai centrummal gyarapodik Szeged. -Az SZVSE az egyesületi és a lakossági sportot szolgálja, míg az egyetemnek olyan sporttudományi képzése van, ami eleve predesztinálja arra, hogy legyen egy olyan atlétikai centruma, ahol az atlétika mellett rekreációs tevékenységet, és egyéb sportágaknak a téli edzéslehetőséget biztosítsa, valamint a tanulmányi képzést és az egyetemi sportot is kiszolgálja – összegezte. Mindkét atlétikai centrum építése állami forrásból valósul meg a Modern Városok program keretein belül. Az SZVSE-pálya kicsivel több, mint félmilliárd forintból újul meg, míg az egyetemi sportfejlesztési projekt 1.6 milliárd forintból jön létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.