Sport

Kajak-kenu vb: Kopasz és Csipes világbajnok!

Kajak-kenu vb: Kopasz és Csipes világbajnok!

2019. augusztus 24., szombat
Kajak-kenu vb: Kopasz és Csipes világbajnok!

Szöveges, fotós, videós élő közvetítésünk a szegediolimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság szombati napjáról.

17:43: Holnap folytatjuk

Közvetítésünk véget ért. Köszönjük a figyelmet, holnap újra jelentkezünk.

Aki még nem nézte volna végig Kovács Ferenc fotógalériáját a szívüket-lelküket kiszurkoló magyar drukkerekről, az

ITT PÓTOLHATJA.

17:32: Megvan a döntő!

Féltávnál az első helyen volt a magyar hajó, ám a végére kicsit visszaesett a teljesítmény, így másodikként zárt a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István összetételű egység, az első pozícióban a szlovákok értek be. Órási hangzavarban, hatalmas szurkolás közepette érkezett meg a mezőny a cél közelébe, a közönségre most sem lehetett panasz. A magyarok ideje 1:20.33, amely természetesen döntőt ért.

17:29: Kezdődik a legjobban várt olimpiai szám, a férfi K-4 500 méter középdöntője

A Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István összetételű hajó elstartolt.

17:09: A b̶ű̶n̶ö̶s̶ bűvös mérleg

Mint ismert, a csütörtöki előfutam után

kizárták

az 500 méteren címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta kajakpárost a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, mert hajójuk a verseny utáni mérlegeléskor 80 dekával könnyebb volt a megengedettnél. Íme a mérleg, amely

még most sem tudjuk, hogy miért

, de kevesebbet mutatott:

16:45: K-4 500 méteren felkészül a férfi egység

A következő magyar érdekeltségű és egyben utolsó futamra 17:30-kor kerül sor. Férfi K-4 500 méteren a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István egységnek szoríthatunk majd.

16:37: Tanári versenyzéssel döntős Hajdu Jonatán

Rajt-cél győzelmet aratott férfi C-1 200 méteren Hajdu Jonatán, aki így vasárnap döntőt evezhet. Ideje 39.97.

Hajdu Jonatán a férfi kenu egyesek 200 méteres versenyének középfutama után a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én (MTI/Kovács Tamás)

16:03: Kiss Tamás B döntőben evezhet holnap

A szegedi színekben induló, 2008-ban párosban bronzérmes Kiss Tamás C-1 1000 méteren végig a mezőnyben hajtott az A döntőt érő első három helyért, bár 250 méterrel a vége előtt még egy hajrával esélyes lehetett volna utolérni az elől haladókat, de ez nem sikerült, és így elszállt a kvóta is. A pokoli erős mezőnyben a B döntőt érő negyedik helyen ért célba 4:02.43-as idővel.

15:41: Harmadik helyen jutottak a döntőbe

Ez bizony egy újabb A döntő, a Kammerer-Gál párosra ugyan nagyon rájöttek a végén a riválisok, de így is megvan a döntő, az idő 3:16.95.

15:37: A rutin és a fiatal erő

A 2-es pályán a rutinos, háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán és a 25 éves Gál Péter hajója, indul a futam. 250 méteren második a magyar egység. Féltávnál már az élen a magyarok. Felrobban a lelátó!

Szeged, 2019. augusztus 24.
Kammerer Zoltán és Gál Péter István a férfi kajak párosok 1000 méteres versenyének középfutama után a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én
(MTI/Kovács Tamás)

15:23: Jönnek Kammererék

15:37-kor lesz a következő magyar érdekeltségű középdöntő: férfi K-2 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Gál Péter párosnak drukkolhatunk majd.

15:21: Olimpiai bajnokok a szurkolói központban

A világbajnokság szervezői számos kísérőprogrammal is készültek, így például a szurkolói központban korábbi olimpiai bajnokokkal lehetett fotózkodni és autogramot kérni tőlük. Az 1992-ben K-4 500-on és 1996-ban K-1 500-on olimpiai bajnok Kőbán Ritával sokan készítettek fényképet:

Rengetegen vártak fényképre a 2008-ban C-1 1000-on olimpiai bajnok Vajda Attila standjánál is.

15:08: Könnyed döntőbe jutás Kozáktól

A magyar versenyző 1:55.56-es időeredménnyel első helyen ért célba, és jutott be a fináléba, az utolsó pár méteren már eveznie sem kellett.

15:06: Most jön Kozák

Elindult a futam. A 4-es pályán az ötszörös olimpiai bajnok. Féltávnál második a magyar.

15:01: Újra megtelt a pálya

Az első három hely ér A döntőt női K-1 500 méteren, ahol Kozák Danutáért szurkolhatunk.

14:48: Füstölt a víz

A délutáni középfutamokat megelőzően Besenyei Péter műrepülő pilóta szórakoztatta a közönséget.

14:34: Kopasz edző-édesanyja szerint fia is megéli a sikert, de nem fürdik benne

Demeter Irén, a K-1 1000 méteren világbajnoki aranyérmes Kopasz Bálint édesanyja és edzője szerint fia a szegedi, olimpiai kvalifikációs vb előtti esztendőben nagyon sokat erősödött és fejlődött. Demeter Irén az MTI-nek elmondta: Kopasz az előfutamban, majd a középdöntőben is tökéletesen oldotta meg a feladatokat. "Az előfutamban megvolt a biztos továbbjutás, a középdöntőben pedig nem állt le meccselni a portugál Pimentával, nem adta ki magából a száz százalékot" - hangsúlyozta. Hozzátette: a pénteki középdöntőben szokatlan, így zavaró volt fia számára, hogy a szpíkertől már féltávtól hallotta a verseny aktuális alakulását, illetve érezte a tömeg erejét. Ezért a döntő előtt megbeszélték, hogy a hajrára ezt igyekszik kirekeszteni.

"Sikerült neki, így csak magára tudott figyelni. És azt is megvalósította, hogy 500 méterig ott legyen az előtte lévő hajók végénél, ahonnan lehet és kell indítani a hajrát. Tavaly ugyanis erre még fizikailag nem volt képes, de alkatilag az elmúlt évben ért be annyira, hogy már ezen is sokat tudtunk dolgozni. Talán nem látszik rajta külsőre, de Bálint attól még nagyon erős. Aztán sokat foglalkoztunk az utolsó 200 méterrel, a hajrával is, de annak csak úgy lesz eredménye, ha a táv előtte lévő része is rendben van" - fejtette ki. Demeter Irén kiemelte: nemcsak edzőként, anyaként is szerencsésnek érzi magát, mert mindhárom fia "szerény, csendes, visszahúzódó srác", a legfiatalabb, Bálint pedig olyan "alázattal és szerénységgel áll a sporthoz, ami példaértékű és ritkaság a mai világban". Kopasz Bálint azonban 22 évesen egy csapásra az ország kedvence lehet, hiszen a vb egyik reklámarcaként magyar sikersportágban lett vb-aranyérmes. Ráadásul legutóbb 22 éve sikerült magyar kajakosnak K-1 1000 méteren, a szakág királyszámában vb-aranyérmet nyernie. Mindezt az olimpia előtti évben, így Tokióban is az egyik aranyvárományosként tekinthet rá a sportág és a közvélemény. Demeter Irén ennek ellenére édesanyaként és edzőként sem fél attól, hogy a népszerűség teherként jelentkezik. "Bálint nagyon jól kezeli ezt a felhajtást, nem jelent számára terhet, mivel nem foglalkozik vele. A sikert persze a maga módján ő is megéli, de nem fürdik benne, mint egy extrovertált típusú ember" - mondta.

14:19: Csipes Tamara: Aszülés óta sokkal felszabadultabban edzek

"Annyiban különbözött a mostani a 2011-es, nyolc évvel ezelőtti győzelmemtől, hogy most sokkal jobb formában és más taktikával versenyeztem. Akkor nem is tudtam élvezni a döntőt, ezúttal viszont az elejétől a végéig" - közölte Csipes Tamara az MTI-vel, majd hozzátette: nyolc éve féltávnál még csak hetedik helyen állt, amitől meg is ijedt.

Most viszont rögtön az élre állt, és végig olyan tempót diktált, amit a

riválisok

nem tudtak lekövetni. "Az a legnagyobb különbség a nyolc évvel ezelőtti önmagamhoz képest, hogy a szülés óta sokkal felszabadultabban edzek és versenyzek" - mondta 2017-ben született kislányára utalva. A kajaknégyes vasárnapi döntőjével kapcsolatban kiemelte: másik távról és csapathajóról van szó, ami szakmailag teljesen más feladat lesz, de magával tudja vinni a mai nap pozitívumait.

14:15: Kopasz Bálint: A hajrában kizártam a külvilágot

A magyar kajakos a döntő után elmondta: legnagyobb ellenfelei, a cseh Josef Dostal és a portugál Fernando Pimenta fizikailag ugyan erősebbek nála, és a táv elején el is tudtak menni tőle, de ez nem zavarta meg, mert látótávolságon belül tudott maradni. "Nagyon szerettem volna őket legyőzni, és gondoltam, ennél jobb hely és lehetőség nem is kell rá, mint Szegeden, hazai közönség előtt egy vb-döntőben" - nyilatkozta az MTI-nek. A fináléval kapcsolatban hozzátette: már elég nemzetközi versenyrutint szerzett magának, így kellően taktikussá vált. "Kemény, fárasztó finálé volt, de az ezres egy hosszú verseny. A cél előtt 400 méterrel még hallottam a szpíkert, a közönséget, aztán 200 méterrel a vége előtt már nagyon koncentráltam, hogy a tervek szerint megindítsam a hajrát. Utána pedig kizártam a külvilágot és csak magamra figyeltem. Az utolsó 50 méteren ki tudtam nézni oldalra, láttam, hogy megnyugtató az előnyöm, így kicsit kiengedtem, mert addigra már nagyon nagy volt a nyomás a fejemen" - fejtette ki.

14:07: Fantasztikus a magyar közönség

Néhány pillanatkép Kovács Ferenc optikájából,

a fotógaléria erre található

.

13:53: Most szünet következik, de közvetítésünk nem áll le!

A küzdelmek 15 órától a középdöntőkkel folytatódnak. Íme a pontos program: női K-1 500 m (Kozák Danuta) - olimpiai szám férfi K-2 1000 m (Kammerer Zoltán, Gál Péter) - olimpiai szám férfi C-1 1000 m (Kiss Tamás) - olimpiai szám férfi C-1 200 m (Hajdu Jonatán) férfi K-4 500 m (Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István) - olimpiai szám

13:33: Csipes is megkapta születésnapi ajándékát

Újabb magyar aranyérem került jogos tulajdonosához, másodszor csendült fel a magyar himnusz szombaton. A 30 éves sportolót ünnepli a Maty-ér szépszámú közönsége.

A születésnapi aranyérem Csipes Tamara nyakában (fotó: Kovács Ferenc)

13:17: Kopasz Bálint nyakában az arany

A férfi K-1 1000 méter világbajnokának, Kopasz Bálintnak szól a magyar himnusz, amelyet követően hangos tapsvihar közepette "Szép volt, Bálint!" rigmussal köszöni meg a közönség a 22 éve nem látott eredményt.

Kopasz Bálint 22 év után szerzett aranyérmet a magyar sportnak K-1 1000 méteren (fotó: Kovács Ferenc)

13:03: Fehérorosz győzelem női K-2 500-on

Női K-2 500-on a fehérorosz Maryna Litvinchuk, Volha Hudzenka páros a világbajnok, idejük 1:42.55. A lengyel egység a második helyen (Karolina Naja, Anna Pulawska) végzett 1:43.34-es időeredménnyel, míg a harmadik pozícióban a szlovákok (Spela Ponomarenko Janic, Anja Osterman) hajója ért be 1:44.21-es időeredménnyel.

A győztes fehérorosz Volha Hudzenka és Marina Litvincsuk a női kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én (MTI/Kovács Tamás)

12:51 Ötödik a Noé, Bogár páros

A férfi K-2 500 méteren a Noé Zsombor, Bogár Gábor egységnek szurkolhattak a Maty-érre kilátogatók. A magyar páros nagy csatában volt a dobogóért, végül azonban az ötödik helyen ért célba.

Bogár Gábor (b) és Noé Zsombor a férfiak kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én (MTI/Szigetváry Zsolt)

12:43: Német világbajnok férfi C-1 500-on

A férfi C-1 500 méter fináléja szoros befutót hozott, amelyet a német Sebastian Brendel nyert meg (

1:53.59)

. Bolgár második hely (Angel Kodinov, 1:54.49) és moldán bronz (Oleg Tarnovschi, 1:54.94).

A győztes német Sebastian Brendel a férfi kenu egyesek 500 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én (MTI/Kovács Tamás)

12:32: Méltó ünneplés

Halász Judit Boldog születésnapot című száma csendül fel a Maty-éren, a szurkolók együtt éneklik és köszöntik a szülinapos-világbajnok Csipest.

12:29: Csipes Tamara világbajnok!!!

Az utolsó kétszázon megint kitettek magukért a szurkolók, még a műsorközlő-kommentátor hangját sem lehetett hallani. De most tényleg nem ezen múlt, mert Csipes több mint egy hajóhosszal húzta be a K-1 1000 fináléját (4:07.90).

A győztes Csipes Tamara a női kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én (MTI/Szigetváry Zsolt)

2011 után nyert újra ebben a számban vb-aranyat. Ez volt a magyar kajaksport 10. vb-győzelme. Kell ennél szebb születésnap?

12:26: Jól indult Csipes

Magabiztosan kezdett és magához ragadta a vezetést Csipes, nem is nagyon tud senki a közelébe férkőzni.

12:25: A 30. születésnapját ünneplő Csipes Tamara következik

K-1 1000 méter fináléjában az olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kajakozó. Elindult a futam. Négyes pályán az esélyes Csipes.

12:14: Kopasz a döntőben, és világbajnok!!!

Kezdődik a férfi K-1 1000 döntője Kopasz Bálinttal. Felrobbant a lelátó! Az első öt hely valamelyikén kellene végezni, hogy meglegyen a kvóta. Mi az, hogy az első öt!!! Kopasz Bálint nem adta alább, és világbajnok lett!!! Ideje 3:36.07. 22 év után újra magyar siker ebben a számban.

Szeged, 2019. augusztus 24.
A gyõztes Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntõjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én.
MTI/Kovács Tamás

Kopasz Bálint megköszönte a szurkolók buzdítását, és azt mondta, nagyon kellett az utolsó 300 méteren a szurkolás. Cseh második hely (Josef Dostal, 3:37.31) és portugál bronz (Fernando Pimenta, 3:37.63) a magyar győzelmet hozó olimpiai számban.

12:13: Lucz Dóra a hatodik hely után sem kesereg

Az UTE 24 éves versenyzője jól kapta el a rajtot a szombati döntőben, a táv közepe és vége is jól sikerült neki, ezzel együtt végül néhány centivel - egészen pontosan 19 századmásodperccel - lemaradva az ötödikként beérő ukrán riválistól, hatodikként zárt. "Jobb lenne, ha összejött volna a kvóta, de így is örülhetek a hatodik helynek. Sikerült a maximumot kihozni magamból, ez jó alap a pótkvalifikációra" - nyilatkozott a parton a tavalyi vb-n 14. Lucz Dóra, aki a jövő évi versenyeken még kiharcolhatja az országnak az ötkarikás indulási jogot. A számot - ahogy a 2011-es szegedi vb óta minden világbajnokságot és olimpiát - az új-zélandi Lisa Carrington nyerte, a lengyel Marta Walczykiewicz lett a második, a dán Emma Aastrand Jörgensen pedig a harmadik.

A Lucz-család pénteken sikert ünnepelhetett

, ugyanis Dóra testvére, Anna Kiss Blankával párosban újoncként bronzérmet szerzett 200 méteren. (MTI)

12:07: Kína siker férfi C-2 1000 méteren

A Hao Liu, Hao Wang egység sikerét hozta ez a szám (3:40.55). Kubai ezüst (Serguey Torres Madrigal, Fernando Dayan Jorge Enriquez, 3:41.46) és brazil bronz született (Erlon de Souza Silva, Isaquias Queiroz dos Santos, 3:44.34).

A győztes kínai Liu Hao és Vang Hao a férfi kenu párosok 1000 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én (MTI/Kovács Tamás)

11:56: Amerikai győzelem a női C1-200-on

Nevin Harrison ért be elsőként a célba (49.30), második az orosz Olesia Romasenko, míg harmadik a belorusz Alena Nazdrova lett.

A győztes amerikai Nevin Harrison a női kenu egyesek 200 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én (MTI/Kovács Tamás)

11:49: Brit siker K-1 200-on

Férfi K–1 200 méteren nem volt magyar érdekelt, a futamon brit győzelem született Liam Heath révén, az ezüstérmet a szerb Strahinja Stefanovic, míg a bronzot Carlos Garrote nyakába akasztják majd.

A győztes brit Liam Heath a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én (MTI/Kovács Tamás)

11:41: Ez vár még ránk ma

A döntők: férfi K-1 200 m - olimpiai szám női C-1 200 m - olimpiai szám férfi C-2 1000 m - olimpiai szám férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint) - olimpiai szám női K-1 1000 m (Csipes Tamara) férfi C-1 500 m férfi K-2 500 m (Noé Zsombor, Bogár Gábor) női K-2 500 m - olimpiai szám középfutamok 15 órától női K-1 500 m (Kozák Danuta) - olimpiai szám férfi K-2 1000 m (Kammerer Zoltán, Gál Péter) - olimpiai szám férfi C-1 1000 m (Kiss Tamás) - olimpiai szám férfi C-1 200 m (Hajdu Jonatán) férfi K-4 500 m (Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István) - olimpiai szám

11:38: Lucz Dóra hatodik

A női K–1 200 méteres A-döntőben Lucz Dóra volt érdekelt magyar részről, de sajnos csak a hatodik helyen ért célba - annak ellenére, hogy sokáig második volt -, így sajnos egy hellyel, de lemaradt az olimpiai kvalifikációt érő pozícióról, ideje 41.65 volt.

Lucz Dóra a női kajak egyesek 200 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én (MTI/Szigetváry Zsolt)

11:30: A délelőtt krónikája

Jól teljesítettek a magyarok a szombat délelőtti B döntőkben a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A kenus Nagy Bianka remekül versenyzett, szinte végig vezetve nyerte meg a "kisdöntőt" 200 méteren, így végül a tizedik helyen zárja a szegediként számára duplán is hazai viadalt. A hozzá hasonlóan a kajak egyes 200 méteren a döntőről, így az olimpiai kvótáról lemaradó Csizmadia Kolos is beleadott mindent utolsó futamába, csak az ukrán Dmitro Danilenko bizonyult gyorsabbnak nála, így ő a 11. lett a világbajnokságon. A betegség miatt visszalépő Dóri Bence kiválása miatt közvetlenül a rajt előtt összetérdelő Kiss Balázs és Mike Róbert is jól teljesített a C-2 1000 méter B fináléjában, jó hajrával harmadikként haladtak át a célvonalon, ami összesítésben a 12. pozíciót jelentette a számukra. Az ötkarikás programban nem szereplő kenu egyes 500 méteres számban Bodonyi András "kisdöntős" ötödik helyével a 14. helyen zárta a vb-t. A nézők folyamatosan érkeznek a Maty-érre, már a délelőtti programot is több ezren követték a helyszínen. A szombati napon kilenc döntőt rendeznek, ezek közül négyben lesz magyar hajó. Lucz Dóra és Kopasz Bálint az érem mellett olimpiai kvótáért is küzd. (MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.