Sport

A vártnál simább magyar siker Katar ellen

A vártnál simább magyar siker Katar ellen

2019. január 14., hétfő
A vártnál simább magyar siker Katar ellen
A magyar férfi kézilabda-válogatott 32-26-ra legyőzte Katar csapatát a német-dán közös rendezésű világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, hétfőn Koppenhágában.

A sokat kritizált lebonyolítás miatt a csapatoknak kevesebb mint 24 órájuk volt regenerálódni a vasárnapi - egyaránt győztes - mérkőzésüket követően, így a fáradtságból adódóan a megszokottnál több hibára lehetett számítani.

Valero Rivera, a négy évvel ezelőtt világbajnoki ezüstérmes közel-keletiek spanyol szövetségi kapitánya már a negyedik percben időt kért, mert a magyarok remekül kezdték a meccset (3-0). Csapata rendezte a védekezését, több mint hat percig nem kapott gólt, így felzárkózott (4-3). A magyar válogatott taktikus támadójátékkal és szigorúbb védekezéssel reagált, ismét lendületbe került (7-4), és egy ideig magabiztosan tartotta három-négygólos előnyét.

A folytatásban Katar megint védekezést váltott, ennek ellenére a hajrá a magyaroknak sikerült jobban, a szünetben 16-11-re vezettek, ám sérülés miatt elveszítették egyik legjobbjukat, a jobbátlövő Balogh Zsoltot. Erdélyi Gábor csapatorvos elmondta, a MOL-Pick Szeged játékosának bal bokája egy leérkezésnél aláfordult és bedagadt. Komoly fájdalmat nem érez, de külbokaszalag-sérülésének kezelését az egészségügyi stáb megkezdte, a későbbiekben sorra kerülő másodlagos vizsgálat adhat pontos diagnózist.

A második félidőt is bátor, eredményes játékkal kezdték a magyarok, a szélekről és a belső posztokról is hatékonyan lőttek. Mikler Roland remek kapusteljesítménye ellenére védekezésben ismét adódtak problémák, és a csapatnak az első félidőhöz hasonlóan ebben az időszakban is sok időt kellett emberhátrányban töltenie. Az ellenfél egy 3-0-s sorozattal felzárkózott, ezért Csoknyai István szövetségi kapitány időt kért.

A 43. percben a harmadik kiállítása miatt piros lapot kapott a katari Vadzsdi Szinen, aki addig mind az öt lövését gólra váltotta. Valero Rivera kapust cserélt, de ez sem segített, mert a magyarok ezúttal minden változásra, nehézségre gyorsan és jól reagáltak, így remek teljesítménnyel, a vártnál magabiztosabban győztek.

A katariak legeredményesebb játékosa Frankis Marzo és Vadzsdi Szinen volt öt góllal. A magyar kapusok közül Mikler Roland 26 lövésből ötöt, Székely Márton hétből kettőt védett.

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, D csoport:
Magyarország-Katar 32-26 (16-11)
Koppenhága, 1500 néző, v.: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)
Magyarország: Mikler - Hornyák 3, Bodó 4, Bánhidi 3, Lékai 5, Balogh Zs. 3, Bóka 4, cserék: Ilyés, Nagy L. 3, Ancsin 2, Sipos, Székely, Jamali 2, Ligetvári 1, Császár 2, Juhász, szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics
lövések/gólok: 36/32, illetve 43/26
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 6/4
kiállítások: 16, illetve 10 perc
Koppenhága, 2019. január 14.
Lékai Máté (b) és a katari Amin Zakkar a német-dán közös rendezésû férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 3. fordulójában játszott Magyarország - Katar mérkõzésen Koppenhágában 2019. január 14-én.
MTI/Illyés Tibor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.