Sport

Jégkorong: szegedi játékosokból építene alapot a Tisza Volán új vezetése a MOL Ligához

Jégkorong: szegedi játékosokból építene alapot a Tisza Volán új vezetése a MOL Ligához

2016. május 5., csütörtök
Jégkorong: szegedi játékosokból építene alapot a Tisza Volán új vezetése a MOL Ligához
tiszavolan_szercu20_mj09

Bízik a közönség türelmében és megértésében Pápai Miklós, a Tisza Volán SC jégkorongszakosztályának újonnan kinevezett vezetője, aki szerint 4-5 éven belül ismét lehet felnőtt csapata Szegednek, immár főként helyi játékosokra építkezve.

Az elmúlt hétvégén

látott napvilágot a hír

, miszerint teljes vezetőségi csere történt a szegedi jégkorongcsapatnál, amelyet így a jövőben

Pápai Miklós

irányít majd, míg a szakmai teendőkért

Borisz Puskarjov

fog felelni. Az új szakosztályvezető neve persze egyáltalán nem ismeretlen a Tisza-parti város sportjának életében, hiszen közel két évtizede vezeti a Kenyérgyári úton lévő Squash Clubot, illetve az abban működő sportegyesületet. Sőt, - egykori válogatott játékosként - korábban maga is korcsolyát húzott Szegeden, ahol mind a kilencvenes, mind a kétezres évek első felében játszott egy-egy pár éves időszak erejéig az OB II-es hokicsapatban. Kinevezése kapcsán Pápai Miklós hosszabb interjút adott portálunknak, amiben egyebek mellett arról kérdeztük a sportvezetőt, miért nem indít felnőtt együttest a 2016/2017-es szezonban az elmúlt három idény szerb bronzérmese.

Szegedieket a szegedi csapatba!

Pápai Miklós és a jégkorong

Pápai Miklós szülővárosában, Jászberényben ismerkedett meg a jégkoronggal, ahonnan 1984-ben igazolt az Újpesti Dózsához. Később egy szezon erejéig még visszaszerződött a Lehelbe, amellyel bajnoki címet is ünnepelhetett, együtt játszva több orosz játékossal is, köztük Borisz Puskarjovval. Bár ezt követően, 1990-ben felhagyott az élvonalbeli jégkoronggal, a válogatottat még az 1992-es világbajnokságon is erősítette, miközben Szegeden az OB II-ben hokizott. A Tisza-parti városban három részletben összesen hat idényt húzott le, az utolsót 2005-2006-ban.

A szakosztályvezető válaszában rámutatott, jelenleg ahhoz is túl kevés a szegedi játékos a városban, hogy egyáltalán csak beszélni lehessen egy csapatról. „Nagyjából 5-6 ilyen játékost lehet említeni, így hozzájuk mindenképpen igazolni kellene. Én viszont azt gondolom, hogy arra, hogy csak azért játékost igazoljunk, hogy egy komolynak nem nevezhető szerb bajnokságban szerepeljen az együttes, nem szeretnék sem időt, sem energiát fordítani. Úgy hiszem, sokkal nagyobb élmény lesz a szegedieknek, ha láthatnak akár egy U18-as, vagy U16-os csapatot, aminek a zöme szegediekből áll. Sajnos oda is kell igazolnunk, de már lényegesen kisebb létszámban. Szerintem színvonalában legalább ugyanolyan jó lesz ez, mint a szerb bajnoki mérkőzések, viszont szegediként szegedieknek szurkolni lesz csak igazán nagy öröm. Bízom abban, hogy a közönség nem fog elpártolni ezektől a gyerekektől, és mindenkinek lesz türelme, illetve megérti azt a törekvést, hogy felépíteni szeretnénk valamit, nem pedig összeollózni egy csapatot. Az az álmom, hogy munkával egyszer csak el fogunk oda jutni, hogy lesz egy igazi szegedi csapatunk. Ez nem jelenti azt, hogy akkor nem kell majd igazolni egy-egy sztárt, vagy jó játékost, de az alapnak mindenképpen itt kell megvalósulnia. Ezen fogunk dolgozni a következő években” – fogalmazott Pápai Miklós. Kitért rá, mindezek alapján a legfontosabb feladatnak azt tekinti az új stáb, hogy a jelenleg mintegy 70 fiatalt foglalkoztató utánpótlás létszámát sikerüljön legalább megduplázni, illetve hogy ennek mentén 4-5 éven belül álljon össze Szegeden egy U25-ös gárda, ami bekapcsolódhat a Magyar Jégkorong Szövetség

versenyrendszerébe

. Hozzátette, ebben nemcsak a szegediek kaphatnának szerepet, hanem számítanak az SZTE jelentette vonzóerőre is, amely több olyan játékost csábíthat a városba, akik egyetemi éveik alatt szegedi színekben űzhetik majd a jégkorongot. E mellett pedig a közelben működő csapatokkal is felveszi a kapcsolatot a Tisza Volán, amely igyekszik a jövőben a sportág regionális központjává fejlődni. Pápai Miklós szerint e célhoz Borisz Puskarjov a lehető legmegfelelőbb szakember. A vezetőedzővel

Csiki Csaba

és

Balázs Csongor

dolgozik majd együtt, illetve egy fitneszedző is hivatott lesz segíteni az egyesületnél folyó szakmai munkát.

Célkeresztben a MOL Liga

„A végső cél természetesen a MOL Liga, hiszen egy ekkora városnak egy ilyen magas szintű magyarországi hokiban tényezőnek kell lennie. Az ehhez szükséges költségvetést és a biztos alapokon nyugvó, sokrétű utánpótlást még meg kell valósítanunk. Ugyanakkor rendelkezésre áll már a jégkorongot szerető közönség, továbbá a városvezetés szándéka is egyértelmű e téren, miközben a sportági szövetség is teljes mellszélességgel támogatja, hogy Szeged bekerüljön az elitbe” – árulta el Pápai Miklós. Hozzátette, a legfelsőbb osztály elérése elsődleges fontosságú, még akkor is, ha ez időben el van tolva a többi teljesítendő feladathoz képest. „Ez az egyik legfontosabb célunk, hiszen ha a MOL Liga sikerül, akkor az azt jelenti, hogy jól végeztük a dolgunkat, azaz ki tudtunk építeni egy olyan az utánpótlást, amely lehetővé teszi az élvonalbeli szereplést Szegeden. Olyat viszont nem szeretnék, ha idejönne például egy mecénás, aki belenyúlna a zsebébe, és idehozna 22 játékost. Kétségtelen, úgy is lehet csapatot csinálni, de mi nem erre szerződtünk. Mi arra szerződtünk, hogy fejlesszük az utánpótlás-nevelést létszámilag és szakmailag egyaránt, és önerőből érjük el a célunkat, azaz a MOL Ligát” – hangsúlyozta a szakosztályvezető. A felvázolt modellre működő példaként hozta fel a Tisza Squash SE együttesét, amely kizárólag szegedi fallabdásokkal felállva lett magyar bajnok, illetve ért el hetedik helyet a Bajnokok Ligájában. Kifejtette, jövőre – más egyesületek játékosaival kiegészülve – az U18-as és az U16-os korosztályban is kiállít egy-egy csapatot a Tisza Volán, ezek keretében nagyjából 10-15 szegedi található. Ennél is nagyobb a merítés az U14-es generáció esetében, így tapasztalatszerzés céljából az ottaniak közül többen kaphatnak már majd kiegészítő szerepkört az idősebbeknél is a szezon folyamán. Az U12-esek között ugyancsak lesz szegedi csapat, akár csak az U10 és U8 esetében. Utóbbi kettővel kapcsolatban Pápai Miklós megjegyezte, a magas fluktuáció miatt nehéz állandó létszámokról beszélni, de mindenképpen igyekeznek különböző nyári táborok, toborzások, valamint az iskolákkal és óvodákkal való együttműködés keretében elérni, hogy a lehető legtöbb gyerek találkozhasson a jégkoronggal. Az ehhez szükséges felszerelésekről, valamint a megfelelő edzői stábról már gondoskodott a klub. „Szeretnénk elérni, hogy a szülők bátran el merjék hozni jégkorongozni a gyerekeket, akik nálunk egy összetartó, igazi csapatközösségbe kerülhetnek. Emellett természetesen az sem mellékes, hogy nagyon magas szintű szakmai munkát kapnak majd, hogy később se legyen hátránya egyetlen más klub fiataljaival szemben sem azoknak, akik szeretnék a hokit hosszabb távon folytatni” – mondta el a szakosztály első embere.

papaimiklos2

Arra a kérdésre, mennyire lesz nehéz az utánpótlás bázisának növelése egy olyan városban, ahol számos más sportág is felmerülhet „riválisként” a sportágat választó gyerekek elcsábításában, Pápai Miklós kifejtette, nem lát okot az aggodalomra. „A jégkorong az a sport, amely mindenféle képességet klasszul fejleszt. Erre kiváló példa lehet, hogy a racketlon világbajnok egy volt NHL-jégkorongozó. Elképesztő széles az a spektrum, amit a hokin keresztül elő lehet mozdítani. Kezdve a mozgáskoordinációtól az erőnléten, a fizikai felkészültségen, a koncentráción át egészen a fájdalomküszöbig itt minden-minden előfordul. Emellett pedig nagyon igazságosak a játékszabályai, ellentétben például a futballéval. Ha normális környezetet tudunk létrehozni, azaz elő tudjuk teremteni, hogy egész évben jégfelülethez jussanak a gyerekek, normális legyen a palánk és legyen megfelelő mennyiségű öltöző, akkor ez egy a mai kornak megfelelő, nagyon vonzó sportág lesz Szegeden is” – foglalt állást, utalva egyúttal az elkövetkező időszakban várható infrastrukturális fejlesztésekre.

Használható jégfelület szeptembertől június közepéig

A tervek szerint a klub a jelenleg is zajló palánkcsere mellett több más beruházást is végrehajtana a közeljövőben. Ezek közé tartozik az öltözőrendszer több ütemben való felújítása és bővítése, továbbá a hűtőrendszer átalakítása annak érdekében, hogy a jelenleg októbertől március végéig tartó szezon megtoldható legyen egy szeptembertől június közepéig húzódó intervallumra. Ez utóbbi munkálat alapvetően jövőre lehet aktuális. „A tao-pályázat már elkészült, az árajánlatok és a tervek is készen vannak. Az elődöm,

Lippai Pál

régebb óta tart már megbeszéléseket ebben az ügyben, sőt, én magam is egyeztettem a szövetséggel

Joób Márton

jelenlétében. Eddig mindenhol zöldlámpát kapott az ügy. A legfőbb biztosíték természetesen a város közgyűlésének igenje az önerőre vonatkozóan, tehát mondhatom, hogy a hűtőrendszer felújítása biztosan meg fog valósulni. Sőt, felvetés szintjén egy olyan lehetőség is felmerült, hogy amennyiben az technikailag megoldható, akár már idén elkezdődhetnek a munkálatok, bevállalva esetleg még a jeges szezon csúszását is, de elősegítve annak gazdaságosabb működését, valamint azt, hogy tovább tartson. Én magam ezt támogatnám” – árulta el Pápai Miklós. A sportvezető hozzátette, a létesítmény fejlesztését egyebek mellett azért is szeretnék minél gyorsabban megvalósítani, mert a jövőre nézve nagyszabású terveik vannak a műjégpályán tartandó rendezvények terén. Elöljáróban annyit árult el, szeretnének akár válogatott mérkőzéseket is Szegedre hozni, továbbá szándékaik között szerepel nívós nemzetközi utánpótlás tornákat rendezni a városban, így kárpótolva a publikumot a felnőtt bajnoki találkozók hiányáért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.