Zimankós, havas téli estéket élünk. Ilyenkor esik igazán csak jól egy tányér forró káposztaleves, pláne, ha még csicseriborsót is csempészünk bele. Aztán ott van persze a többi száraz hüvelyes : a bab, lencse; fehérjében és szénhidrátban gazdagok, laktatók, értékes tápanyagokat tartalmaznak, finomak, ráadásul olcsók is. Olvasóink által beküldött recept-összeállításunkban ezek elkészítéséhez nyújtunk inspirációt – egy kis csülökkel kiegészítve. Gondoljunk csak bele: kint döngetnek a mínuszok, a lakásunkat pedig sültcsülök-illat lengi körül. S ha mindezek mellé még saját, dunsztos üvegben sütött rozmaringos kenyeret kínálunk…. Hmmm…
Beküldő:
Kovács Veronique (Székesfehérvár)
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj - 1 teáskanál só - 1 evőkanál cukor - 1 evőkanál ecet - 25 dkg lencse - néhány karika lilahagyma - néhány szelet zeller
Elkészítés:
Sós vízben feltesszük a lencsét főzni. Közben salátaöntetet készítünk az ecetből és vízből, cukor és só hozzáadásával.. A zellerszeleteket zsülienre vágjuk. Az öntetet a megfőtt és kihűlt lencsére locsoljuk. Hagymával és a zellerrel díszítjük, végül rácsurgatjuk az olívaolajat.
Beküldő:
Kosztelnik Lászlóné (Nagykanizsa)
Hozzávalók:
- 30dkg csicseriborsó - 30dkg savanyú káposzta - 1 fej vöröshagyma - 20dkg füstölt hús, vagy szalonna - 1 kiskanál köménymag - 1 kiskanál pirospaprika - 2db babérlevél - 5dkg árpagyöngy - a tálaláshoz: tejföl - ízlés szerint:só, bors
Elkészítés:
A borsót egy éjszakára beáztatjuk. Másnap ízesítjük a leszűrt babot: pirított szalonnával, babérral, köménnyel, és fűszerpaprikával. Felöntjük vízzel, és lefedve kb 2 órán át főzzük. Hozzáadjuk a káposztát és tovább főzzük vele, majd az árpagyöngyöt is beletesszük, sózzuk, borsozzuk,és tovább főzzük. Tejföllel tálaljuk.
Beküldő:
Tóth-Nacsa Ágnes (Óföldeák)
Hozzávalók 6 személyre: Húshoz:
- 2,5 - 3 kg -os csontos csülök - 4 db babérlevél - 4 gerezd fokhagyma + 6 gerezd a tűzdeléshez - 4 szem fekete bors - 4 szem borókabogyó (elhagyható) - 1 ek. só - víz
Körethez:
- 1 kg burgonya - 2 nagy fej vöröshagyma - 4 db paradicsom - 2 db tv paprika - só - víz
Elkészítés:
1. A csülköt egy nagy fazékba tesszük és felöntjü vízzel, úgy, hogy bőven ellepje a húst. 2. Hozzá tesszük a fűszereket, a sót és a fokhagymákat kettévágva. 3. Alacsony fokozaton (kb. 3-as) a fedővel lefedett cupákot 2-2,5 órán át főzzük. 4. A körethez a zöldségeket megpucoljuk és karikára vágjuk. 5. Egy tepsibe belerakjuk először a burgonyát, majd a hagymát, paradicsomot és paprikát. Megsózzuk ízlés szerint (de kb. 1 ek. biztosan kell) és kb. 1 l vizet öntünk rájuk. 6. Ha letelik a 2-2,5 óra főzés, akkor a zöldségek tetejére helyezzük a csülköt, megtűzdeljük a 6 gerezd fokhagymával. 7. Irány a sütő: közepes fokozaton 1 órán át pirítsuk a csülköt. Ez idő alatt egyszer megforgatjuk. Végül még egy kb. 30 perces várakozás következik: 7-es (nagy) fokozaton pirosra, ropogósra sütjük mindkét oldalát. Ekkorra a zöldségek is megpuhulnak. Finom, behűtött sör vagy egy kis vörösbor a Varga pincészet gyöngyszemeiből ajánlott kísérőnek. Természetesen a lágy kenyér elmaradhatatlan kiegészítője.
Hozzávalók:
Befőttesüvegben sült kenyérhez (4 db 2 dl nagyságú üveghez): - 2 evőkanál olívaolaj - 1 teáskanál só - 2 teáskanál cukor - 2 dkg élesztő - 30 dkg liszt - 1,5 dl langyos víz - 4 teáskanál frissen aprított rozmaring - 4 db zúzott/reszelt fokhagyma
Elkészítés:
1. A kenyérsütőben kidagasztjuk a tésztát és hozzáadjuk a fokhagymát és a rozmaringot akkora mennyiségben, ahány emberre készítjük. 2. Ha jól kidagasztottuk a tésztát ( szép sima és ruganyos), akkor egy 8 dkg nagyságú tésztagombócot a befőttes üveg aljába teszünk és hagyjuk megkelni, úgy hogy az üveg tetejénél kifusson. 3. Ekkor egy hegyes ollóval keresztet csippentünk a tetejébe. Most a rozmaring csak díszítés. Egyébként eléggé megsülne, ha rajtahagynánk. 4. Irány a közepes fokozaton előmelegített sütő és körülbelül 30, maximum 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük. 5. Egyenesen az üvegből ki lehet tépkedni a tésztát vagy ha ügyesek vagyunk, akkor egyben ki is tudjuk szedni a puffancsot.
Beküldő:
dr. Kupai Krisztina (Szeged)
Hozzávalók (4 személyre):
- 50 dkg édes fejes káposzta - 2 db egész tojás - 25-30 dkg finomliszt - egy-másfél deci víz - 5 evőkanál olaj - 1 teáskanál kristálycukor - 1 mokkáskanál törött fekete bors - 1 púpozott teáskanál só - és a tetejére 2 dl tejföl.
Elkészítés:
A káposztát külső fonnyadt leveleitől és kemény torzsájától megszabadítjuk, majd megmossuk, és jól lecsöpögtetjük. Vagy nagyon vékony metéltre vágjuk, vagy az almareszelő durva fokán lereszeljük. Lábosba rakjuk, és jól megsózzuk. Átforgatjuk, és 15 percre félretesszük. Közben a tojásokat habosra felverjük, a víz felét hozzákeverjük, majd a liszttel szokásos sűrűségű galuskamasszát keverünk. A többi vizet apránként, szükség szerint hozzáadjuk. A káposztát saját levében, 3 evőkanál olajon, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a káposzta már üveges, illetve összeroskadt, megszórjuk a cukorral, valamint a törött borssal, és fedő nélkül világosbarnára pirítjuk. A pirított káposztát kissé kihűtjük, majd összekeverjük a galuskamasszával. Bő, sós vizet forralunk, amelybe a szokásos módon apró galuskákat szaggatunk. A leszűrt galuskát a maradék, forró olajra szedjük, egy evőkanál tejföllel összekeverjük, és azonnal tálaljuk. A tányéron ki-ki a saját adagját külön is megtejfölözi.
Beküldő
: Faragó Márta és Taksár Ferenc (Nyírtelek)
Hozzávalók:
- 20dkg házi főtt füstölt sonka - 30 dkg főtt burgonya - 30 dkg liszt - 4 dl házi tej - 1db házi tyúktojás - 2 dkg élesztő - 2-3 evőkanál házi tejföl - 2 dl szőlőmagolaj, - só
Az áfonyás tormahabhoz:
- 2 evőkanál frissen reszelt torma, - 2 evőkanál áfonyalekvár, - 2 evőkanál tejszín
Elkészítés:
A főtt burgonyát áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a langyos tejben felfuttatott élesztővel és a tojással. Megsózzuk és annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk és letakarva langyos helyre téve megkelesztjük. Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd egyik felére tejföllel elkevert apróra vágott füstölt sonka halmokat teszünk egyenlő távolságra. Ráhajtjuk a tészta másik felét, egy kicsit lenyomkodjuk, majd fánkszaggatóval - a tölteléket a közepére helyezve - kiszúrjuk. Ezután langyos helyen 15 percig pihentetjük, majd forró szőlőmagolajban megsütjük. Az áfonyás tormahab elkészítése: Az áfonyalekvárt összekeverjük a tormával, valamint a tejszínnel,ezután habverővel felverjük. A sonkás fánkok mellé kínáljuk.
Ital ajánlat:
Tokaji Hárslevelű 2007 Árvay és Társa pincészet Tokaj
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.