PROMO

A kikapcsolódás és szórakozás eszközei a PlayStation konzolok

A kikapcsolódás és szórakozás eszközei a PlayStation konzolok

2021. október 25., hétfő
A kikapcsolódás és szórakozás eszközei a PlayStation konzolok

A PlayStation konzolok a játékvilág egyik legjobb eszközei. Hasonlóak az Xboxokhoz de még is teljesen új játékélményt nyújtanak. A több száz játékból válogatva könnyedén megtaláljuk a hozzánk közel állót legyen szó akcióról/kalandról, életmódról, gyerekjátékról, logikáról, sportról, stratégiáról, szerepjátékról vagy szórakozásról például. A technika fejlődésével mindig változnak a lehetőségek és az eszközök ezért érdemes tudni néhány dolgot róluk mielőtt vásárolnánk.

A PlayStation konzolok kezdete 1994. december 3.-án indult meg Japánban majd 1995. szeptember 9.-én jelent meg Észak-Amerikában és ugyan ebben az évben szeptember 29-én Európában. Az első konzolok fejlesztői leginkább a Namco és a Sony volt. Az első játékok között szerepelt a Tekken az Air Combat vagy a Ridge Raider például.

Kezdetlegesen a gép tartalmazott egy CD-rom meghajtót, ami kétszeres sebességű volt. A PlayStation játékok mellett képes volt audio CD-k lejátszására is. A korai kiadáson elérhető volt a direkt audio/video kimenet később 96-97 környékén ezt felváltotta az egyedi csatlakozó. Scart, s-video és rca kábelekkel lehetett összekötni a tv készülékkel.

A konzol irányítója igen kezdetleges volt. Jobb és bal oldalt 4-4 gomb helyezkedett el, valamint középen a “start” és “select” gombok. Ahogy fejlődött a technológiája megjelentek rajta az analóg karok, valamint a rezgő jelzések is. Ezeknek a karoknak a segítségével finomabb mozgások lettek elérhetők például a kar döntésétől függött, hogy egy játék karaktere sétál, lopakodik vagy fut. De nem csupán kontroller volt csatlakoztató a konzolhoz, hanem kormány (autószimulátorokhoz), fénypisztoly (például a Time Crisis játékhoz), táncszőnyeg és arcade stick (játék termi gépekhez hasonlatos irányítást tett lehetővé).

A játékok mentését egy külső 1MB-os egyedi csatlakozóval ellátott memóriakártyára lehetett menteni. Később megjelentek a nagyobb kapacitással rendelkező memóriakártyák is melyek lényegesen több helyet biztosítottak.

Nagy versenytársai az Xboxok voltak. 2001-ben jelentek meg először Észak-Amerikában. A beépített Xbox Live szolgáltatás lehetővé tette a játékosok számára az internetes játékot. Gyártásukkal 2005. augusztusában álltak le azonban az utolsó Xbox játék a Madden NFL 09 2008. augusztusában jelent meg.

Ma már a piacon PS4-et és PS5-öt vásárolhatunk. Habár a legújabb konzol kínálata hiánycikknek számít még is nagy az érdeklődés iránta. Sajnos nem csak az idei évet érinti ez a hiány, hanem előreláthatólag még 2022-ben sem fog javulni a helyzet. Ennek ellenére a kereslet a PlayStation konzol iránt nem fog csökkeni mivel már eleve jelentős piaci részesedése és hírneve van a Sony konzoloknak, amit a Play Station 4 több mint 100milliós eladása is bizonyít. Viszont még így is több PS5-öt adtak el, mint PS4-et konkrétan 2021. március 31-ig 7,4 millió konzolt.

Árban ezek a Sony PlayStation konzolok 127.000ft és 210.000ft között mozognak. Tárolási kapacitásuk a PS4 konzolok esetében 500GB míg a PS5 konzoloknál 825GB. Blue-Ray vagy DVD-Rom meghajtóval rendelkeznek. Színben nem igazán jellemző rájuk a változatosság fekete vagy fehér színben gyártják őket. Tartozékai között szerepel 1 USB kábel, 1 vezeték nélküli kontroller, 1 HDMI kábel és maga a PlayStation konzol. Vannak olyan eszközök, amelyekhez még tápkábel is szükséges tartozékként ez leginkább a PS4-es konzolokra jellemző.

Ha megnézünk egy Sony PS4-et egy PS5-tel már első ránézésre is sokkal kifinomultabb a kinézete a PS5-nek. Méretekben minimálisan térnek el egymástól viszont súlyban a különbség érezhető. A RAM memória kapacitása a PS5 konzoloknak kétszer akkora, mint a PS4-eseknek (16GB). Csatlakozhatnak bluetooth-al, wi-fi-n keresztül és ethernet kábellel.

Érdekesség, hogy a PS4 játékok nagyrésze működik a PS5 játékkonzolokon is. Sok keresztgenerációs játékokkal kapcsolatban a Sony azt a megoldást választotta, hogy ha rendelkezünk egy játék PS4 változatával akkor majd letölthetjük annak PS5-ös változatát is. Ez csak egy lehetőség tehát nem mindegyik cég fogja garantálni ezt az ingyenes letöltési lehetőséget.

A lemezes játékok esetén amikor egy PS5 konzolba belehelyezzük a PS4 lemezt ekkor felajánlja a konzol a fejlesztési útvonalat vagy is azt a módot ahogyan letölthetjük a játék PS5-ös változatát. Azonban a PS4 lemezt ezt követően mindig bele kell helyezni a PS5-be, ha el akarjuk indítani a játékot. Az olcsóbb lemezes konzolokkal nem tudjuk majd használni a lemezes PS4 játékainkat. Lényege, hogy bármilyen formában is vesszük meg a játékokat a PS5 konzolhoz mindig a PS4-es játékok digitális változatát kapjuk meg. Fontos, hogy visszafelé ez a kompatibilitás nem működik!

Legyen szó Xboxról vagy PlayStation konzolról mindkét terméktípusban egy a közös, maga a játékélmény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.