Politika

A béketeremtők tárgyaltak

A béketeremtők tárgyaltak

Kovács György
2024. március 9., szombat
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A béketeremtők tárgyaltak

Mint arról beszámoltunk, a magyar kormányfő csütörtökön az Egyesült Államokba utazott. Washingtonban még aznap egy panelbeszélgetésen is részt vett. Péntek este Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump korábbi amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölttel tárgyalt a Mar-a-Lagóban, Trump floridai rezidenciáján. 

ORBÁN Viktor; TRUMP, Donald
Orbán Viktor és Donald Trump, a "béketeremtők" tárgyalása. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

 

Az Orbán Viktor vezette magyar delegáció helyi idő szerint délután öt órakor érkezett a helyszínre, ahol egy órán keresztül tárgyaltak Donald Trumppal és munkatársaival. Magyar idő szerint a miniszterelnök éjfél után 8 perccel posztolt egy képet közösségi oldalán, amelyre azt írta

béketeremtők.

Emlékezetes, tavaly a budapesti CPAC rendezvényen Kari Lake, az Amerikai Egyesült Államok Arizona államának kormányzójelöltje is ezzel a kifejezéssel illette Orbán Viktort és Donald Trumpot, aki hozzátette, a két államférfi nem csak béketeremtő, hanem igazat beszélő emberek, akiket az álhírekkel próbálnak megsemmisíteni.

Orbán Viktor reggel egy videón keresztül számolt be a tárgyalásról, amiben kifejtette, Trump elnök úr a béke elnöke volt, aki nem csak tiszteletet parancsolt a világban, de megteremtette a béke feltételét is. Emlékeztetett, elnöksége alatt béke volt a Közel-Keleten és béke volt Ukrajnában is és ma sem lenne háború, ha még ma is ő lenne az Egyesült Államok elnöke. 

Egyetértettünk abban, hogy béke akkor lesz, ha lesznek a világnak olyan vezetői, akik békét akarnak. Büszke vagyok arra, hogy Magyarország ezek közé az országok közé tartozik

- fogalmazott a magyar miniszterelnök. Majd azzal folytatta, egyetértettek abban is, hogy az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatokban még sok lehetőség van. Kiemelte, a kereskedelmi forgalmunk meghaladta a 9 milliárd dollárt, de itt nem akarnak megállni. 

Ha az elnök úr visszatér, akkor újabb lendületet fogunk adni az amerikai-magyar kereskedelmi kapcsolatoknak.

Hozzátette, a kampány Amerikában gőzerővel zajlik, sőt rohan előre. Végül azzal zárta mondandóját Orbán Viktor, hogy az amerikaiak dolga, hogy meghozzák a maguk döntését, nekünk magyaroknak meg az a dolgunk, hogy valljuk be őszintén, jobb lenne a világnak és jobb lenne Magyarországnak is, ha Donald Trump elnök úr visszatérne. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.