Politika

Egy újabb magyar gazdasági sikertörténet

Egy újabb magyar gazdasági sikertörténet

2 órája
Egy újabb magyar gazdasági sikertörténet

Mi magyarok a "dél-koreai sikertörténetből" kiindulva megtanultuk, hogy nem hozhatunk létre erős gazdaságot az értékeink iránti erős elkötelezettség nélkül, ezért a hagyományainkat a technológiával ötvöztük - mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója kedden a Hungary-Korea Forum 2024 nemzetközi konferencia budapesti eseményén, ahol Dél-Korea magyarországi nagykövete és a korábbi dél-koreai külügyminiszter is elismerően beszélt a két ország közti kapcsolatok fejlődéséről.

 

Orbán Balázs kiemelte: Dél-Korea és Magyarország mélyen gyökerező gazdasági, kulturális és diplomáciai kapcsolatokat ápol egymással, amely meggyőződése szerint nem véletlenül alakult így. Mindkét ország történelmében megtalálhatjuk a sikereket, de a szabadságért és a túlélésért folytatott küzdelmet is - mutatott rá.

Mi is munkaalapú gazdaságot hoztunk létre, a dél-koreaiakhoz hasonlóan erős nemzeti identitást alakítottunk ki, és megtanultuk, hogy mindig hosszú távra kell tervezni

- fejtette ki Orbán Balázs.

A két ország gazdasága az elmúlt években valóban egymásra talált - mutatott rá a miniszterelnök politikai igazgatója. Az elmúlt tíz évben a kereskedelmi volumen több mint hatszorosára, 1,3 milliárd euróról 8,2 milliárd euróra nőtt, és a dél-koreai közvetlen befektetések értéke Magyarországon elérte a 8,5 milliárd eurót - fejtette ki. Rámutatott, hogy az elmúlt években háromszor is Dél-Korea volt a legnagyobb külföldi befektető Magyarországon, tavaly pedig a második helyen állt. Ezek a számok a bizalmon túl a hosszú távú együttműködés lehetőségeire is utalnak, és a sikeres együttműködést látva érdekeltek vagyunk ennek a folytatásában, különösen most, amikor a világrend fontos változásokon megy keresztül - hangsúlyozta.

A világrendben történő változásokra kitérve beszélt a nyugati és keleti nagyhatalmak közti gazdasági egyensúly kiegyenlítődéséről, a technológiai különbségek csökkenéséről, az energia- és ásványkincsek feletti rendelkezés kelet-nyugati megosztásáról, az ázsiai társadalmak gazdagodásáról és társadalmi felemelkedéséről, továbbá a Nyugat növekvő katonai kiadásairól is.

Elmondása szerint a Nyugat ezekre a változásokra blokkok kialakításával válaszolt, amely a termelés áthelyezésével, a kereskedelmi kapcsolatok csökkenésével és a technológia korlátozásával járt.

Orbán Balázs rámutatott: a magyar kormány ezt a folyamatot károsnak tartja, és a nemzetközi szervezetek véleményét is osztja.

A külföldi közvetlen beruházások mértéke húsz százalékkal csökkent, és amennyiben az ukrajnai háborút egy "geoökonómiai töredezettség" kezdetének tekintjük, az egy hosszadalmas hanyatlás kezdetét jelentheti - figyelmeztetett.

A miniszterelnök politikai igazgatója hangsúlyozta: Magyarország ki akar maradni a blokkosodásból, minél több globális szereplővel szeretnénk gyümölcsöző kapcsolatot kialakítani, amelyhez a gazdasági semlegesség politikáját alkalmazzuk. A gazdasági semlegességgel egy globális kettészakadás esetén is megtalálhatjuk a két világgazdasági rendszer keresztmetszetét, amelyhez Magyarország tökéletes elhelyezkedéssel rendelkezik, gazdaságilag és kulturálisan is - mutatott rá.

Orbán Balázs beszédében kiemelte: a világban történő változások nem csupán a nyugati változásokra korlátozódnak, a versenyképesség megőrzéséhez nyitottnak kell lenni az összes régióból érkező lehetőségre, kiemelt figyelmet szentelve azoknak az országoknak, amelyek kiemelkedően gyors gazdasági növekedést értek el. Hozzátette: Dél-Korea a világ egyik vezető gazdasági és technológiai hatalma és Magyarország fontos befektetési partnere, így minden okunk megvan arra, hogy az eddigi sikeres együttműködés alapján más területeken is folytassuk a két ország közti gyümölcsöző együttműködést.

A rendezvényen köszöntőt mondott Hong Kjudok, Dél-Korea magyarországi nagykövete, továbbá Pak Dzsin, Dél-Korea korábbi külügyminisztere is beszédet mondott a két ország közti kapcsolatok fejlődéséről.

A rendezvényen átadták az Nemzeti Közszolgálati Egyetem által 2023-ban alapított Ludovika Prize kitüntetést, amellyel olyan akadémiai személyeknek az életművét, teljesítményét díjazzák, akik munkásságuk során bizonyították, hogy elkötelezettek a kárpát-medencei térség és Magyarország ügye iránt. Az idei díjat Ro Jaehunt, a Koreai-Magyar Baráti Társaság elnöke kapta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.