Politika

A sajtó jelenlétében történik a főpolgármester-választás voksainak újraszámolása

A sajtó jelenlétében történik a főpolgármester-választás voksainak újraszámolása

2024. június 14., péntek
A sajtó jelenlétében történik a főpolgármester-választás voksainak újraszámolása

A Nemzeti Választási Iroda munkatársai kilenc órától, a sajtó jelenlétében kezdik meg az újraszámolást.

 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken kilenc órakor kezdi meg a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjainak újraszámolását a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közreműködésével – számol be róla a Magyar Nemzet.

Mint ismert, az NVB csütörtökön Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt jogorvoslati kérelmével kapcsolatban elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámlálását. A bizottság döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámlálás.

A Magyar Nemzet információi szerint számos esetben megtörtént, hogy a Fidesz–KDNP egykori főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra mellé húzták be a voksukat a választók úgy, hogy a neve már át volt húzva. De olyan esetről is van információ, hogy egyes szavazókörzetekben úgy adták ki a szavazólapot, hogy a kormánypártok egykori jelöltje nem volt áthúzva, ami már jogsértésnek minősül, vagy csak nagyon halványan, ami szintúgy megkérdőjelezi az eljárás tisztaságát.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.