Politika

A baloldal hozza a formáját: páros lábbal szállt bele a köztársasági elnök jelöltbe

A baloldal hozza a formáját: páros lábbal szállt bele a köztársasági elnök jelöltbe

2024. február 22., csütörtök
A baloldal hozza a formáját: páros lábbal szállt bele a köztársasági elnök jelöltbe

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón.

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

   

A kormánypártok elfogadták az alapszabály szerint a Fidesz elnöke által tett javaslatot, és Dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk köztársasági elnöknek. Azt gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróság elnöke a legmegfelelőbb jelölt erre a tisztségre, és ezért belé vetettük a bizalmunkat

 - mondta Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal. Hozzátette: azt tartják helyesnek, ha minél előbb meg tudja választani az Országgyűlés az új köztársasági elnököt, ugyanakkor ennek időpontjáról egyelőre nem tud nyilatkozni, mert ez függ attól is, hogy az ellenzéki pártok állítanak-e államfőjelöltet. Mint mondta, a pénteken tartandó házbizottsági ülés adhat választ erre.

Egy kérdésre válaszolva Kocsis Máté hangsúlyozta: 

az Alkotmánybíróság elnöke nagy tekintélyű és mindenki számára komolyan vehető ember.

Fontos közéleti tisztségekre "bohózatba torkolló castingokat" csak a baloldalon szoktak tartani - jegyezte meg. Kitért arra is: az Alkotmánybíróság új tagját a kialakult parlamenti munkarendben választják meg.

 

 

Ezzel szemben a baloldal ész nélkül kritizál

A bejelentést követően sorra érkeznek a reakciók az ellenzéki pártoktól. Az Index cikke szerint a Demokratikus Koalíció Sulyok Tamást „egy újabb fideszes pártkatonának” tartja, és kijelentette, hogy Orbán Viktor helyett

az embereknek kell új államfőt választaniuk.

A DK azt is állította közleményében, hogy

Sulyok Tamás és a fideszes alkotmánybírók minősítették 2019-ben jogszerűnek a Fidesz kétharmados választási győzelmét, mely a párt szerint „választási csalás” volt. „Sulyok és társai söpörtek már el hazug érvekkel ellenzéki népszavazási kezdeményezéseket, alkotmányosnak minősítették a hajléktalanok rendőrségi üldözését, jóváhagyták a rabszolgatörvényt, valamint azt is elnézték, hogy a munkavállalókat szolgasorba taszító jogszabály ellen tiltakozó ellenzéki képviselőket nem engedték be a közmédia épületébe

– olvasható a párt közleményében.

Az MSZP hivatalos közleményében azt írta, a Fidesz Sulyok Tamás személyében

 egy látszólag nem a kormánypárthoz kötődő személyt” jelölt köztársasági elnöknek, hozzátéve, hogy szerintük Sulyok eddig az Alkotmánybíróság elnökeként eddig is „mindenben kiszolgálta az Orbán-kormányt”. A párt azt írja: „Ő felelt azért, hogy nem lehetett népszavazást tartani a Fudan Egyetemről vagy az álláskeresési járadékról, de alkotmánybírósági eljárásban ő volt a felelős a kormány bevándorlással kapcsolatos népszavazásaiért, valamint a 2022-es «gyermekvédelmi», valójában homofób népszavazásokért is.

Ő volt az, aki az akkumulátor gyárakkal kapcsolatos népszavazások megakadályozásáért is felelős – sorolta az MSZP.

 

Nem szokatlan a baloldaltól a közéleti erőszak és a hergelés

A kormánypártok nevében a Fidesz frakcióvezetője arra szólította fel a baloldalt, hogy szüntesse be a közéleti erőszakot és az emberek hazugságokon alapuló hergelését. Kocsis Máté csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón a közéletről való távozásra szólította fel Varju Lászlót (DK) és Fekete-Győr Andrást (Momentum).

Kocsis Máté arra hivatkozott: csütörtökön elítélték Varju Lászlót testi sértés miatt, Fekete-Győr Andrást pedig korábban hivatalos személy elleni erőszak miatti ügyében ítélte el a bíróság. 

Azt szeretnénk kérni, minden vitát felülírva, hogy akit jogerősen elítélnek garázdaságért, testi sértésért és miegyebekért, az a mai nappal haladéktalanul távozzon a magyar közéletből

 - mondta.

Szerinte az efféle erőszakos fellépés nem idegen a magyar baloldali politikától, mert a hatalomért és a pénzért bármire képesek. Úgy értékelte, hogy egyre több a közéleti agresszió. Ide sorolta az antifamozgalom erőszakos akcióját is, amit a napokban a józsefvárosi Fidesz-irodával szemben követett el a Szikra Mozgalom egyik tagja. Jámbor Andrással szemben ugyan nem hozott a bíróság ítéletet, de a politikai felelősséget viselnie kell - mondta Kocsis Máté a Párbeszéd képviselőjéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.