Politika

Orbán Viktor a sarokba szorította a Bizottságot

Orbán Viktor a sarokba szorította a Bizottságot

2023. december 15., péntek
Orbán Viktor a sarokba szorította a Bizottságot

Miközben az ukrán csatlakozási tárgyalások álltak a figyelem középpontjában, addig Orbán Viktor azért gondoskodott arról, hogy a Bizottság gördülékenyen folyósítsa a tegnapelőtt felszabadult 10,2 milliárd eurót Magyarország számára.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép.

 

Tegnap hatalmasat robbant az EU-tanácsi csúcs első nagy híre: Orbán Viktor a tárgyalóterem konstruktív elhagyásával lehetővé tette, hogy az Európai Unió megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Ekkor indult meg a csúcsról tudósító újságírók zajos népvándorlása a tanácsi Justus Lipsius épület sajtóátriumába épp csak betoppanó Charles Michel tanácselnök felé, és emiatt kezdte el a POLITICO már-már komikumba hajlóan feltérképezni a teljes koreográfiáját annak, hogy pontosan mennyire előre volt leegyeztetve Orbán Viktor kivonulása a teremből, és ki hogyan adott neki erre jelet. A sokk akkora volt, hogy teljesen váratlan dolgok csúsztak ki az uniós vezetők száján, Leo Varadkar ír miniszterelnök például hirtelen tisztelni kezdte Orbánt.

Így aztán valamelyest elsikkadt a brüsszeli hírfolyamban a tegnap éjjel másik nagy tanácsi fejleménye: hogy Magyarország megvétózta az uniós költségvetés félidei módosítását, benne ötvenmilliárd euró Ukrajnának szánt hitellel és segéllyel, mellyel az EU négy évre elkötelezte volna magát a háborúban ragadt Ukrajna támogatása mellett.

Magyarország szempontjából márpedig egyértelműen ez utóbbi a fontosabb hír – elmagyarázzuk, miért.

A 10,2 milliárd eurónyi kohéziós pénz felszabadítása kapcsán az EU-s pénzek szappanoperáját bő két és fél éve követő magyar újságolvasóban teljes joggal merül fel a kérdés: mi a garancia arra, hogy az Európai Bizottság valóban be is tartja a papíron szépen hangzó ígéretét?

Ennek a garanciának egy része az uniós pénzek vétójával született meg.

A Bizottság ugyanis lépéskényszerben van: a hétéves uniós költségvetés (MFF) felülvizsgálata nélkül az uniós intézményrendszer nem működik, a felülvizsgálatot mindenképpen el kell végezni. 

A teljes cikk itt található.
Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.