Hírzóna

Elkezdődött Ukrajna és Moldova EU-s csatlakozási tárgyalása

Elkezdődött Ukrajna és Moldova EU-s csatlakozási tárgyalása

2023. december 14., csütörtök
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Elkezdődött Ukrajna és Moldova EU-s csatlakozási tárgyalása

Ukrajna uniós tagsága rossz döntés. Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván részt venni! – fogalmazott Orbán Viktor.


Megkezdődött az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozója, amelyen az Európai Tanács tagjai megbeszélést folytatnak Oroszország Ukrajna elleni háborújáról, az Ukrajnának nyújtandó további uniós támogatásról, az ország uniós csatlakozásának kilátásairól, az izraeli-palesztin konfliktusról, valamint az Európai Unió (EU) hosszú távú költségvetésének felülvizsgálatáról.

Orbán Viktor doorstep-sajtótájékoztatóján Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban kifejtette, hogy három területen – a korrupció, az oligarchák elleni fellépés és a nemzeti kisebbségek ügye – még az Európai Bizottság szerint sem teljesültek a feltételek.

A miniszterelnök a Facebook-oldalán csütörtökön kora este közzétett videóban jelentette be, hogy 

Ukrajna uniós tagsága rossz döntés. Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván részt venni.

„Lassan nyolc órája gyúrjuk itt egymást Brüsszelben a miniszterelnöki csúcstalálkozón. Nagy vitát folytatunk Ukrajna európai uniós tagságáról. Magyarország álláspontja világos: Ukrajna nem felkészült arra, hogy megkezdjük vele a tárgyalásokat az uniós tagságról. Teljesen értelmetlen, irracionális és helytelen döntés ilyen körülmények között megkezdeni Ukrajnával a tárgyalásokat, és Magyarország nem is módosítja az álláspontját. Ellenben 26 másik ország ragaszkodott ahhoz, hogy ez a döntés megszülessen.

Ezért Magyarország úgy döntött, hogyha 26-an így döntenek, menjenek a maguk útján. 

Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván osztozni, és ezért Magyarország ettől a döntéstől a mai napon távolmaradt.

A tárgyalások folytatódnak a költségvetés módosításával” – mondta a miniszterelnök.


 

via Mandiner

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.