Politika

Bauer Bence: a probléma az mindig is ott volt, csak nem akarták látni

Bauer Bence: a probléma az mindig is ott volt, csak nem akarták látni

A német társadalom elégedetlenségét a migráció helytelen kezelése tovább fokozza.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 12., kedd
Bauer Bence: a probléma az mindig is ott volt, csak nem akarták látni

Bauer Bence az MCC Magyar-Német Intézetének az Európai Együttműködésért igazgatója az MCC szegedi képzési központjában tartott előadást a német kormány félidős mérlegéről. Az igazgató lapunknak nyilatkozott a Németországot érintő politikai, társadalmi, gazdasági és közéleti kérdésekben.

 

Fotó: Simon Erika

 

Bauer Bence egész életét Németországban töltötte, ott végzett egyetemet, Magyarországra 15 éve tért vissza. Mindkét országban jogi végzettséggel rendelkezik. Három éve csatlakozott az MCC-hez, és megalakult a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért.

2023-as évben több, mint 140 rendezvényünk volt. 50 német vendég érkezett ide, több tucat kutatás, több mint 300 médiamegjelenés, és nagyon sok németországi esemény is volt már.

 

A pártok közötti ellentétek

Az igazgató a német politikával kapcsolatban úgy kezdte gondolatmenetét, hogy nagyon sok minden megváltozott az utolsó években. A '80-as évektől kezdve a zöldek, a '90-es évektől a posztkommunista PDSZ jelent meg, és 2013 óta pedig van az AFD (Alternative für Deutschland), így aztán a többi, kisebb párttal együtt, összesen nyolcan vannak a Bundestagban.

Látszódott, hogy nem elegendő kettő párt, ez látszódott a 2021-es eredményen, ahol a legnagyobb párt 25 százalékot szerzett, ez volt a Szociáldemokrata párt.

 Így aztán három pártra volt szükség - fűzte hozzá Bauer Bence.

Nagyon sok ideológiai, illetve szakpolitikai ellentét van a három párt között. 

A törekvések megvoltak az összefogásra, azonban a játszma megfordult, a kicsik mondták meg, hogy melyik nagynak adják a kancellári széket. Azért is alakultak így a dolgok, mert 16 év kormányzás után a Kereszténydemokrata párt kiürülni látszott szellemileg, tartalmilag és személyzetileg is. A kisebb pártok inkább a Szociáldemokratákat próbálták meg.

Két év tapasztalat után látszik, hogy nagyon nehezen valósulnak meg bizonyos dolgok, ahol megvalósul ott kudarc van.

Ez egy progresszív koalícióként indult, és ez volt az egésznek a mozgatórugója - hangsúloyzta.

 Fotó: BERND VON JUTRCZENKA

 

A fegyveres konfliktusok befolyásoló ereje

Ezek nagyon fontos kérdések. Az orosz támadás Ukrajna ellen alapvetőleg megváltoztatta Európa térképét, és a gondolkodást sok országban. Németországban ez hatványozottan igaz. 

A Zöld párt volt az, amely a legradikálisabb fordulatot írták le ebben a kérdéskörben, ők mindig úgy ítéltéték meg, hogy nem szabad fegyvereket szállítani a krízisrégiókba, hanem béketárgyalásokkal kell konfliktusokat rendezni. Pálfordulat állt be: mindent fordítva gondolnak azóta.

Olyan dolgokat tudnak megfogalmazni, amelyek tipikusak a német mainstream gondolkodásra.

Jelenleg az Izraelben zajló fegyveres konfliktus is nehezíti a német koalíciós kormány munkáját. Október 7-én, amikor a Hamasz megtámadta Izraelt, akkor Németországban országszerte városokban tömegek vonultak az utcákra, és elítélték Izraelt. Izrael-ellenes szlogeneket hangoztattak, izraeli zászlókat égettek és

antiszemita rigmusok zengtek Berlin és más városok utcáin. A németek is felébredtek, hogy itt van egy probléma. 

Bauer Bence kifejtette, hogy a morális politikát illetően kettő alapvető tétel volt: sose legyen többé Auschwitz, illetve minden háborúnak a kezdetét kell venni, és meg kell akadályozni.

Fotó: Reuters (illusztráció)

 

Németország migrációs politikájának bukása

Nagyon nagy jelentősége van ennek a kérdésnek.

Jelenleg 32-33 százalékot kapnának a koalíciós pártok, mind a hárman, ez egy katasztrofális érték a kormány számára, hiszen két év alatt húsz százalékpontot veszítettek. 

Itt nem csak az általános frusztráltságról van szó, hanem a különböző krízisek rossz kezelésével, az energia kérdéssel, akár a Covid-nak az utóhatása ide sorolható, de ami a legszembetűnőbb az a migrációs kérdés.

Merkel kancellár asszony egy nagyon liberális migrációs politikát vitt, a  "nyitott kapuk" politikáját folytatta. Olyan pártok kerültek kormányra, akik ezt nagyon jónak tartották, legnagyobb mértékben a Zöld párt tagjai.

Ezt politikát viszik tovább a koalíció pártjai, sőt, sokkal intenzívebben. Még próbálják a migrációt tovább serkenti, elősegíteni. 

Lesz egy állampolgársági törvény, amely még könnyebben állampolgárságot biztosít az ott élőknek, már öt, illetve három év után bizonyos esetekben.

A migrációt nem korlátozzák, és nem próbálják visszafogni, gyakorlatilag nincs semmilyen ellenszer.

Ebben az évben már háromszázezer menedékkérő érkezett Németországba.

Nemcsak a 2015-ben érkezők, de a másod, illetve harmadgenerációs bevándorlók egyaránt jelen vannak. "A probléma az mindig is ott volt, csak nem akarták ezt látni, nem akartak arról hallani" - állapította meg az intézeti igazgató. Ez most radikálisan jelentkezik, a német zsidó lakosság jelentős része jelenleg nem érzi magát biztonságban.

Ez a politika irányvonal szélsőjobboldal felé tolódásához vezethet.

A Covid, hatásai, az energiaválság, a migrációs válság, továbbá az általános társadalmi tendenciák, a woke mozgalmak, az identitáspolitika, a zöldek különböző elképzelései: mind-mind fokozzák a társadalmi ellenérzést és feszültséget. 

A kormánynak a rossz problémakezelése és nem túl jó teljesítőképessége

adódik még ehhez. A CDU pártja nem tud hiteles lenni, mert mindazt kellene kritizálnia, amit ő maga döntött 2-3-4 évvel ezelőtt, ez így nem reális, nem tudnak ellenzék lenni - fejtette ki.

Az igazi ellenzék, akik minden ellen van, ez az AFD.

Fotó: MTI/EPA/Armin Weigel

 

Időközi választás lehetősége

Németországban ilyen csak háromszor volt példa. Én úgy tartom, hogy nem reális jelenleg. A kormánykoalíció tagjait egybegyúrja az, hogy félnek a szavazóktól.

Nem érdekük - tette hozzá Bauer Bence. Azt csak úgy lehetne elérni, hogy megkérdőjelezik Olaf Scholz a kancellárságát, és felteszik a bizalmi kérdést, ezt el kellene veszítenie. Ezután dönt a német államelnök arról, hogy feloszlatja-e a Parlamentet, milyen határidővel, és mindezek után írnának ki új választásokat.

Ehhez ki kellene szállnia a Szabad Demokrata Pártnak a koalícióból, és az ellenzéki AFD-vel és CDU-val, esetleg a balpárttal karöltve megdöntik a kormányt. 

Ezt nem tartom reálisnak, de már nem zárnám ki.

 

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

Borítókép: Simon Erika

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.