Politika

Donald Trumpban bízik a magyarok többsége

Donald Trumpban bízik a magyarok többsége

2023. november 7., kedd
Donald Trumpban bízik a magyarok többsége

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, amilyen jó viszonyt ápol a korábbi amerikai elnökkel, olyannyira bízik a magyar többsége is Trumpban.

22 százalék a véleményformálók közül, úgy gondolja, hogy Joe Biden sikere hozna pozitív hatást. Ennél még azok is többen vannak, akik nem tudnak vagy nem akarnak véleményt formálni a kérdésben, ők 31 százalékot tesznek ki - derül ki a Real-PR 93. legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Grafika: Magyar Nemzet

A Magyar Nemzetnek eljuttatott felmérés szerint, ha egy most vasárnapi országgyűlési választáson biztosan szavazók véleményét tekintjük, néhány százalékkal nagyobb a válaszadási arány, ennek következtében már 48 százalék a Donald Trump győzelmétől kedvező változásra számítók aránya, és 25 százalék a jelenlegi elnök sikere kapcsán optimistáké. 

A számok alapján tehát mintegy kétszer annyian várnak Magyarország szempontjából pozitív hatást Donald Trump győzelmétől, mint Joe Bidenétől. 

Jelentős véleménykülönbség van a kérdésben pártválasztás szerint, a Fidesz-szavazók nagy többsége (72 százalék) Trump győzelmét tartaná hazánk szempontjából kedvezőbbnek, a baloldali szavazók között csupán 21 százalék ez az arány, a baloldaliak közel fele (47 százalék) inkább Joe Biden győzelme kapcsán számít Magyarország szempontjából kedvező hatásra, ez utóbbi arány a fideszesek körében mindössze hét százalék.

A vidékiek közel fele (47 százalék) Donald Trump győzelmét tartaná Magyarország szempontjából jobbnak, Joe Bidenét csak 21 százalék. 

A legidősebb korcsoportban, a legalább hatvanévesek körében abszolút többséget alkotnak (55 százalék) azok, akik a korábbi republikánus elnök sikerétől várnak hazánk vonatkozásában kedvező hatást, az életkor csökkenésével 41 százalékig csökken ez az arány, a Joe Biden győzelme esetén optimisták aránya azonban minden korosztályban stabilan 20-25 százalék, a legidősebbek mintegy tíz százalékkal nagyobb arányban válaszoltak a kérdésre, mint a hatvan év alattiak.

2024. november 5-én tartanak elnökválasztást az Amerikai Egyesült Államokban.

A teljes cikk itt található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.