Politika

A szegedi baloldal többsége csendben maradt az 1,3 milliárdos kormányzati támogatás után

A szegedi baloldal többsége csendben maradt az 1,3 milliárdos kormányzati támogatás után

2023. január 3., kedd
A szegedi baloldal többsége csendben maradt az 1,3 milliárdos kormányzati támogatás után

Mint arról beszámoltunk, több mint egymilliárd forintos rezsitámogatást kap a kormánytól Szeged. Megkérdeztük a helyi ellenzéket és a városvezetést is arról, mit szólnak ehhez.

Több vidéki nagyvároshoz és megyeszékhelyzet hasonlóan Szeged is kapott rezsitámogatást, egész pontosan 1 milliárd 300 millió forintot a kormány döntése alapján. Tápai Péter, a szegedi Fidesz frakcióvezetője lapunk kérésére azt válaszolta: a város állandó kritikája ellenére tisztán látszik, hogy a kormány nem tesz különbséget város és város között. Szerinte ennek ékes bizonyítékául szolgál a városnak most megítélt támogatás.

- Mi, a szegedi jobboldal üdvözöljük ezen a döntését a kormánynak. Nagy érdeklődéssel várjuk majd
Szeged város döntését arra vonatkozóan, hogy mit fog kezdeni ezzel a többletforrással - mondta Tápai.

Hozzátette, készen állnak egy ismételt rendkívüli közgyűlésre annak érdekében, hogy a szegediek visszakapják a fontos intézmények használatát - vagy éppen a fűtést a tömegközlekedési eszközökön és az uszodát.

Haág Zalán KDNP-s képviselő azt mondta lapunknak: ahogy az elmúlt 12 évben, úgy most sem feledkezett meg a kormány Szegedről. Kiemelte, a fővárosi kerületeket és valamennyi települést figyelembe véve Szeged városa a harmadik legnagyobb összegű támogatást kapja ez alkalommal is. Köszönetet mondott Mihálffy Béla országgyűlési képviselőnek, akinek - mint mondta - hatékony érdekérvényesítő képessége is szerepet játszott abban, hogy ilyen nagy összegű támogatást kaphatott a város.

Mihálffy Béla tegnapi közleményében tudatta a rezsitámogatás hírét, melyben azt írta: a kormány ismét bebizonyította, hogy nem hagyja cserben Szegedet és a szegedieket.

A városvezetésben van némi keserűség

A hírről Binszki József várospolitikai alpolgármester véleményét is kikérdeztük, aki azt mondta: örül a támogatásnak. Mint mondta, a szegedi lakosok ,,szerves alakítói" az ország prosperitásának, ezért arányosan illeti meg a várost az ország költségvetési forrása.

Kifejtette, örömére szolgál, ha a kormány ,,nem politikai alapon nyújt segítséget" a kialakult gazdasági helyzet miatt ,,krízisbe került" önkormányzatok között. Ebből a szempontból viszont szerinte ,,korántsem illik a képbe" Debrecen hárommilliárdos támogatása. Szerinte ,,hasonló helyzetben lévő hasonló városokhoz hasonlóan kellene viszonyulni".

Kerestük Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselőt, továbbá Mihálik Edvin zöldtanácsnokot, illetve Botka László polgármestert is, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.