Politika

Milliárdos rezsitámogatást kap Szeged

Milliárdos rezsitámogatást kap Szeged

2023. január 3., kedd
Milliárdos rezsitámogatást kap Szeged

Támogatást kapnak a megemelkedettenergiaköltségekhez a települések, Szeged a harmadik legmagasabb összeget, közel 1,3 milliárd (1 299 504 290 forint) forintot kap.

A miniszterelnökség közleményében leszügezi, hogy a háború és a brüsszeli szankciók következményeként azenergiaárak sokszorosára emelkedtek. A kormány célja, hogy ebben a helyzetben is a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradhasson, ezért a korábbi tízezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után most a tízezer lakos feletti városok és fővárosi kerületekenergiaár-emelkedés miatti támogatásáról döntött mintegy 44 milliárd forint értékben.

Csongrád megyében Szeged mellett Csongrád közel 300 millió, Makó 150 millió és Szentes közel 280 millió kapott támogatást.

A települések anyagi helyzete,energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő - írták. Hozzátették:

a támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kérnek, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetségesenergiamegtakarítási lehetőségekről.

"A kormány ismét bebizonyította, hogy nem hagyja cserben Szegedet és a szegedieket!"

Az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság veszélyt jelent a magyar családokra, a gazdaságra és a munkahelyekre. Ezért a 2023-as év legfontosabb feladata, hogy megvédjük a magyar családokat és a munkahelyeket, megőrizzük a nyugdíjak értékét, fenntartsuk a rezsicsökkentést és az ország biztonságát. A szankciós energiaválság miatt megnövekedett rezsiköltségek kigazdálkodása az önkormányzatok számára is komoly terheket jelent. Ezért Magyarország kormánya a mai napon döntött a 10 000 lakos feletti önkormányzatok energiaáremelkedés miatti támogatási összegekről, amelynek értelmében Szeged városa 1 299 504 290 forint közvetlen kormányzati támogatást kap. A megítélt támogatást az önkormányzat a fenntartásában működő intézmények (bölcsődék, óvodák, szociális intézmények, sportlétesítmények, kultúrális intézmények és más intézmények) rezsitámogatására költhet. A kormány ismét bebizonyította, hogy nem hagyja cserben Szegedet és a szegedieket!-írta közleményében Mihálffy Béla, Szeged kormánypárti országgyűlési képviselője.


A tájékoztatás szerint Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról; a biztosok mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre.

Javaslatuk alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére csaknem 44 milliárd forint támogatásról döntött, a települések listája elérhető a kormányportálon - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.