Politika

Megszavazta az Európai Parlament. baloldala: szerintük nincs demokrácia Magyarországon

Megszavazta az Európai Parlament. baloldala: szerintük nincs demokrácia Magyarországon

2022. szeptember 15., csütörtök
Megszavazta az Európai Parlament. baloldala: szerintük nincs demokrácia Magyarországon

Az Európai Parlament 433 szavazattal, 123 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett elfogadta a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést - írja az MTI.

Az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, az ország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciának - állították az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön elfogadott jelentésükben csütörtökön. A jelentés szerint a magyar kormány "szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt" romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete Magyarországon azóta, hogy az EP 2018-ban elindította a 7. cikk szerinti eljárást.

Az uniós szerződésekben foglalt értékek védelme 2018 óta jelentősen csökkent. A helyzetet csak súlyosbítja az unió tétlensége. A határozott uniós fellépés hiánya hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország "a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé" vált - írták.

Hangsúlyozták: az igazságszolgáltatás állapota, a korrupció és az emberi jogok helyzete továbbra is aggályos, akárcsak az alkotmányos és a választási rendszer működése, az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció és az összeférhetetlenség és a véleménynyilvánítás szabadsága, beleértve a médiapluralizmust.

Az EP azt várja az Európai Bizottságtól, hogy használjon ki minden rendelkezésére álló eszközt, különösen a költségvetési feltételrendszerről szóló rendeletet a helyzet orvoslására. A jelentést támogató képviselők egyebek mellett arra szólították fel az uniós bizottságot, hogy ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg az ország teljes mértékben eleget nem tesz a tagállami gazdaságpolitikák összehangolását célzó európai szemeszter kapcsán megfogalmazott összes ajánlásnak.

Azt is kérik a végrehajtó testülettől, hogy vonja ki a finanszírozás alól azokat a kohéziós programokat, amelyek esetében felvetődik az uniós forrásokkal való visszaélés vagy a jogállamiság megsértésének kockázata.

A jogállamisági jelentést egy többségében baloldali pártokból álló Európai Parlament szavazta meg - önmagában csak politikai jelentőséggel bír, ténylegesen az Európai Tanács tudja ,,megbüntetni" Magyarországot. Jelenleg csak a lengyelektől lehet várni biztosan, hogy megvédik a magyarokat a Tanácsban, de nem kizárt, hogy a hamarosan megalakuló új svéd kormány is legalább tartózkodni fog, miután múlt vasárnap az ottani jobboldal győzött. A szeptemberi olasz választás után pedig kifejezetten a magyar kormánnyal szimpatizáló kormány kerülhet hatalomra Rómában, amelyik várhatóan leszavazná a magyarok megbüntetését.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője tegnap a közösségi oldalán még arról írt, hogy ,,a brüsszeli elit a magyar baloldali képviselők teljesen nyílt és lelkes támogatásával minden hazug vádaskodással elő fog állni. Így próbálják megakadályozni, hogy a magyarok megkapják a nekik járó uniós pénzeket."

,,Megbocsáthatatlan, hogy miközben az embereket a háborús infláció és az elhibázott szankciók súlyos gazdasági hatásai sújtják, az Európai Parlament ismét Magyarországot támadja”- mondta el Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője a Magyarországról szóló jelentés plenáris vitájában. Mint mondta, a magyar emberek tavasszal amellett döntöttek, hogy nemet mondanak a magyar baloldalra és a brüsszeli kioktatásra.

Fidesz elképesztőnek tartja, hogy az Európai Parlament (EP) a mostani válságban is csak Magyarország támadásával van elfoglalva - a nagyobbik kormánypárt így reagált arra, hogy az EP csütörtökön megszavazta a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést.

A Fidesz azt írta: miközben Európa lakosai épp az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválságtól szenvednek, a baloldali többségű Európai Parlamentnek még ebben a válságos helyzetben is az a legfontosabb, hogy Magyarországot támadja. A Fidesz szerint a brüsszeli baloldal újra és újra meg akarja büntetni Magyarországot, vissza akarja tartani az országnak járó pénzeket. Ezt azért teszik - folytatták -, mert az áprilisi választáson ismét a Fidesz-KDNP győzött, amely nem engedi be a migránsokat Magyarországra, nem engedi be az LMBTQ-propagandát az iskolákba és ellenzi az energiaválságot okozó brüsszeli szankciókat.

A közleményben a Fidesz szégyennek nevezte, hogy a magyar baloldali EP-képviselők, "élükön Gyurcsányné" ismét "saját hazájuk ellen dolgoznak".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.