Kultúra

Remek hangulatban telt a Szesz, líra versíró és versmondó országos döntője és a Kultúrivók dalversenye

Remek hangulatban telt a Szesz, líra versíró és versmondó országos döntője és a Kultúrivók dalversenye

2023. szeptember 17., vasárnap
Remek hangulatban telt a Szesz, líra versíró és versmondó országos döntője és a Kultúrivók dalversenye

Mint megírtuk Szegeden a Déryné u. 2. szám, az Amigo Presszó adott otthont a rendezvénynek. Szépszámú érdeklődés övezte az eseményt.

A kiírók célja az volt, hogy a nyári hőség közepette is a serrel, de tágabban értelmezetten a boron kívül bármilyen szeszes itallal kapcsolatosan versek szülessenek, valamint népszerűsítsék a magyar költészet ezzel kapcsolatos alkotásait, illetve a világirodalom alkotásaiból is lehetett választani.

A pályázaton részt vehetett a 0-99 év közötti korosztály feltéve, ha ismeri a kulturált italfogyasztás hagyományait. Mindkét kategóriában lehetett jelentkezni formai megkötöttségek nélkül.

A verseny zsűrijének tagjai: Veszelka Attila költő, Pleskonics András szerkesztő-műsorvezető és Németh Janó versmondó voltak.

A nevében verseny, de egyébként egy teljes jó hangulatú, kötetlen rendezvény volt, amelyen barátságok köttettek. Az eredményhirdetés szintén az Amigo Presszóban volt megtartva.

Hét alkotó kilenc verse érkezett, miután országosan meghirdettük a rendezvényt különböző internetes platformokon egyaránt. A zsűri összesen öt díjat, különdíjat, két harmadik, első és második díjakat osztott ki.

mondta Kohári Nándor szervező.

A helyezettek listája:

  • 1. helyezett: Balogh Jenő: A bármixer című monológja
  • 2. helyezett: Leslei Marosi: Kocsmai csnedélet című alkotása
  • 3. helyezett: Varga H. Mária: Óda a korsós örömhöz című alkotása
  • szintén 3. helyezett: Mizsei Norbert: Jó dolog a pálinka című alkotása
  • különdíj: Kapocsi Annamária: Sörvilágok prózaverse
  • különdíj versmondó kategóriában: Volentir Erika

Mostmár tényleg lassan hagyománnyá válik, én ugyan még csak második alkalommal vagyok itt, a vírus nagyon közbe szólt, volt egy három éves kihagyás. Most újra indult az élet ezen a téren is. Ennek a bordalíró versenynek, mert ez így indult, a szervezője, az elindítója a Kohári Nándor képviselő úr volt.

mondta Veszelka Attila költő, a verseny egyik zsűrije.

A költő beszélt a líra hagyományairól, a versíró, versmondó eredetéről, a műfajhoz kapcsolódó híres költőkről, írókról, hogy mégis mit takar maga a rendezvény, miért is rajonganak érte és érkeznek a rendezvényre. Hozzátette, hogy a zsűrinél több esetben is volt eltérő vélemény, hosszan tanácskoztak egy-egy műről.

A bordalnak hatalmas hagyománya van, még a népdalokban is megjelenik, tényleg egy ősi forma, amit régen énekeltek. Nem professzionális versírók jelentkeztek ide, azért elmondanám, hogy jöttek Debrecenből, Dunaújvárosból, Szegedről természetesen, Érdről, Hódmezővásárhelyről szóval nagy területet lefed ez a "verseny". Ennek ellenére igen magas színvonalon írtak.

tette hozzá.

Végül kitért a hangulatra is a költő.

A végén egy közös ebéddel, eszem-iszommal, összeborulással végződött ez a nap. Úgy gondolom mindenki elégedett volt.

emelte ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.