Kultúra

Nincs, aki megmentsen - Már az űrlényes filmek sem a régiek

Nincs, aki megmentsen - Már az űrlényes filmek sem a régiek

2023. szeptember 26., kedd
Nincs, aki megmentsen - Már az űrlényes filmek sem a régiek

A történet szerint Brynn (Kaitlyn Dever) huszonéves nőként az anyja halála óta egyedül él egy kisváros melletti mesés házban. A nő rendkívül zárkózottnak tűnik és épp babaházat épít, vagy tollal ír levelet barátnőjének, valamint fali vezetékes telefont használ. Tehát úgy egyébként eléggé régimódian viselkedik a korához képest. Csupán egy tévé és az autók árulkodnak arról, hogy napjainkban játszódik a történet. A meglehetősen introvertált Brynn életébe azonban egyik éjjel betoppan egy földönkívüli. Hamarosan az is kiderül, hogy az egész környéket megszállták az idegenek. Brynn egyáltalán nem tud segítséget kérni, így egymaga száll szembe az invázióval.

Ez az alkotás minden szempontból szembe megy a nézői elvárásokkal, hiszen itt nincsenek gyors vágások vagy igazán szerethető karakterek, de még jumpscarek sem. Ehelyett sokkal inkább erősen merít a legjobb inváziós és űrlényes filmekből. Ebből a szempontból a legjobb helyekről inspirálódik és ezzel könnyen berántja a filmrajongókat is. Van itt mindenféle átvett motívum a Világok Harcából, Testrablók Támadásából és még a Jelekből is. Ezeket nagyszerűen vegyíti a rendező a saját szerzői kézjegyeivel, aminek eredménye egy székbe szegező atmoszféra. Mindettől válik olyan feszültté és hátborzongatóvá a film, hogy a félősebb nézők garantáltan nem tudnak aludni utána. Emellett egy hatalmas pozitívum, hogy a rendező egy egyedi számára fontos történetet szeretne elmesélni.

Viszont itt végére is érünk a pozitívumoknak. Az alkotás legnagyobb problémája, nem az hogy gyakorlatilag egy némafilmet nézünk, mert a vizuális eszközökkel nagyon jól tud mesélni. Sokkal inkább az, hogy nincs érdemi története. Felvezet egy drámai szálat, amit nagyon sokáig ködben tart Brian Duffield író-rendező, ebből kifolyólag annak nincs egy erős hatása a történetre és még nehezen értelmezhetővé is válik. A végén ezt a szálat egészen felemásan sikerül lezárni is, mert bár Brynn megkapja a feloldozást és megkezdni a traumafeldolgozást mégis rengeteg kérdést hagy nyitva a film.

Összességében a Nincs, aki megmentsen egy egyszeri megtekintésre alkalmas nagyon feszült és kreatív űrlényes film. Nagy potenciállal rendelkező projekt, amit nem sikerült igazán kiaknázni, hiszen nincsen benne igazán mély mondanivaló vagy kiemelkedő történet. Egy nagyszerű rendezői munka, amiből hiányzik az átütő erő, leginkább írói fronton. Az UFO-s és horror filmek kedvelőinek érdemes tenni vele egy próbát.

10/6

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.