Kultúra

A Fricsay-karmesterversenyen Sebastiaan Van Yperent ítélte a legjobbnak a zsűri

A Fricsay-karmesterversenyen Sebastiaan Van Yperent ítélte a legjobbnak a zsűri

2023. szeptember 11., hétfő
A Fricsay-karmesterversenyen Sebastiaan Van Yperent ítélte a legjobbnak a zsűri

Sebastiaan Van Yperent ítélte a legjobbnak a zsűri a Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterversenyen, a holland dirigens a második díjat kapta meg a zenei megmérettetés döntőjében, melyet vasárnap este rendeztek a Szegedi Nemzeti Színházban.

A döntőbe négy karmester jutott, közülük az olasz Noris Borgogelli harmadik helyezést ért el. A Szegedi Szimfonikus Zenekar különdíját a belga Gabriel Hollander, az egyesült államokbeli Bakersfield Symphony Orchestra különdíját pedig a mexikói Jorge Vazquez kapta. A zsűri az első díjat nem osztotta ki.

A vasárnapi döntőben - ahogy a szeptember 3-án kezdődött megmérettetés mind a négy fordulójában - a Szegedi Szimfonikus Zenekar egy a versenyzők által választott darabot adott elő a karmesterek dirigálásával. Három döntős választása is Johannes Brahms 1., c-moll szimfóniájának negyedik tételére esett, míg Noris Borgogelli vezényletével Bartók Béla Concerto zenekarra című művének első tételét hallhatta a közönség.

A karmesterversenyre - melyet a svájci Concert@Media szervez - 61 országból 531-en neveztek, köztük nagy számban nők is. A jelentkezők közül a beküldött videófelvételek alapján választotta ki a zsűri azt a 111 dirigenst, akik személyesen is bemutatkozhattak Szegeden. Az indulók mintegy húsz darabból, jellemzően szimfónia-tételek, nyitányok közül jelölhették meg azokat, melyeket a szimfonikus zenekarral előadtak a verseny négy fordulójában. A továbbjutókat a Vaszilij Petrenko, a londoni Royal Philharmonic Orchestra zeneigazgatója vezette zsűri választotta ki. A döntőben a zsűri mellett már a zenekar koncertmestere is részt vett a végső győztesről szóló tanácskozáson.

A verseny első három helyezettje vendégkarmesterként kap meghívásokat európai zenekarok koncertjeire.

Az első három fordulót a szegedi Korzó Zeneházban rendezték, ezeket, ahogy a döntőt is a verseny honlapján (fricsaycompetition.com) követhették és nézhetik vissza az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.