Kultúra

Május 18-19. között ünneplik a 120 éves zsinagógát

Május 18-19. között ünneplik a 120 éves zsinagógát

2023. május 5., péntek
Május 18-19. között ünneplik a 120 éves zsinagógát

Számos előadással készülnek a zsinagóga kétnapos ünnepére, amelyet a Szegedi Zsidó Hitközség osztott meg.

Május 18-án szó lesz arról, Szeged város életében milyen szerepet tölt be a zsinagóga, illetve a zsinagóga helyéről a magyar zsidóság életében. Előadást tartanak a helyről, mint szakrális térről, Löw Lipót szegedi kinevezési oklevélről, de arról is, „hogyan szagoljuk a Tórát”. Ezekről Botka László polgármester, Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, Radnóti Zoltán főrabbi, Komoróczy Szonja ORZSE rektor helyettes és Kántor Anita rabbinő fog beszélni.

A napot Kendrusz Attila vallási vezető zárja a régi és új zsinagóga bemutatásával.

Május 19-én a zsinagóga történelmi jelentőségéről tart előadást dr. Róth Márton, Csongrád-Csanád Vármegye Főispánja. Ezt követően átadják a Löw emlékplakettet. A pénteki napon még dr. Pataricza Dóra történész és dr. Frauhammer Krisztina tudományos munkatárs és kutató tart előadást. Előbbi a zsinagóga építészetéről és annak különlegességeiről, utóbbi pedig a zsinagóga ablakait bemutató informatikai rendszerről.

Az eseménysorozatot utolsó pontja a 18:30-kor kezdődő „Szombatfogadás az Új Zsinagógában.”

Lehet, hogy egy kép erről: La Sagrada Familia, vár és , szöveg, amely így szól: „Megemlékezés a Szegedi Új Zsinagóga avatásának 120. évfordulója alkalmából li MEGHÍVÓ”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.