Kultúra

Darvassy István, egykor Szegeden oktató festőművész előtt tisztelegnek Hódmezővásárhelyen

Darvassy István, egykor Szegeden oktató festőművész előtt tisztelegnek Hódmezővásárhelyen

2023. április 19., szerda
Darvassy István, egykor Szegeden oktató festőművész előtt tisztelegnek Hódmezővásárhelyen

Születésének 135. évfordulója alkalmából fölavatták Darvassy István festőművész és felesége magánkezdeményezésre és közadakozásból fölállított síremlékét szerdán Hódmezővásárhelyen, a Kincses temetőben - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A nemesi családból származó Darvassy István 1888. április 19-én született Hódmezővásárhelyen. A szüleit korán elvesztő ifjú a református főgimnáziumban érettségizett. A rajz és festészet iránt érdeklődő diákként Rudnay Gyula rövid időt megélt, helyi festőiskolájában tanult, majd 1912-ben a Képzőművészeti Főiskolán szerzett tanári oklevelet.

Csaknem fél évszázadon át tanított, előszörSzegeden, majd a húszas évektől kezdődően a fővárosban a felsőipariskolában, amelynek rövid ideig igazgatója is volt.

A hazafias elkötelezettségű művésztanár a világháború kitörésekor önként vonult be Debrecenbe katonai szolgálatra. Az orosz fronton 1915 húsvét hétfőjén egy nagy erejű ellenséges betöréssel szemben tartotta szakaszával védőkörletét, és kézigránátharcban akadályozta meg a szomszédos lövészárkok elfoglalását. E hősi tettért Arany Vitézségi Éremmel tüntették ki, később ennek alapján avatta vitézzé Horthy Miklós kormányzó 1924-ban. A Nagy Háborúban megsebesült és előléptetett Darvassy István megjárta az olasz frontot, majd Badenben, 1917-ben megfestette IV. Károly portréját.

Számos kiadványt illusztrált, többek között az 1910-es évek vásárhelyi folyóiratának, a Jövendő számainak borítóját, illetve hazafias elhivatottsága és katonai múltja alapján a két világháború közötti háborús köteteket. Festészetének ihlető forrása Mártély volt, ahová a nyári szünetekben a fővárosból "hazajárva" döntően a halászok munkáját vetette vászonra, papírra. Táj- és életképei mellett jelentősek a szegénységben élő nincstelenek, a viskókban, putrikban lakók mindennapjait megörökítő alkotásai is. Szülővárosa két jelentős portrémegbízása a Tornyai János Múzeum képzőművészeti gyűjteményét gyarapítja: 1923-ben festette meg Juhász Mihály királyi főtanácsos, polgármester, majd 1940-ben Horthy Miklós kormányzó egészalakos portréját.

Az 1960-ban, Budapesten elhunyt művész és felesége, Mittelholzer Márta hamvait ünnepélyes keretek között Hódmezővásárhelyen, a Kincses temető díszsírhely-parcellájában - az egykori mentor és barát, Tornyai János sírjának szomszédságában - helyezték végső nyugalomra szerdán délután.

A Tornyai János Múzeum szervezésében április 27-én kamarakiállítás nyílik Darvassy István alkotásaiból és személyes tárgyaiból az Alföldi Galéria földszintjén.

Borítókép: Promenad24

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.