Kultúra

Szegedi ellenzék: A városvezetés hibájából érte milliárdos kár a színházat és a szabadtérit

Szegedi ellenzék: A városvezetés hibájából érte milliárdos kár a színházat és a szabadtérit

2022. szeptember 28., szerda
Szegedi ellenzék: A városvezetés hibájából érte milliárdos kár a színházat és a szabadtérit

Katasztrofális anyagi következményekkel járt a Szegedi Szabadtéri Játékok másfél évvel ezelőtti megszüntetése és a Szabadtéri „beolvasztása” a Szegedi Nemzeti Színházba. A Szabadtéri Játékok korábban évi 360 millió forintos állami támogatásban részesülhetett, mivel minősítéssel nem rendelkező színház- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetként működött. Amikor a közgyűlés baloldali többsége megszavazta az egyesülést és megszüntette a szabadtérit működtetőt céget, ezt

a pályázati forrást kidobta az ablakon.

- A Szabadtéri Játékoknak a kőszínházba olvasztása az önkormányzat vezetésének feltehetően átgondolatlan, vagy éppen átgondolt, és szándékosan hátrányos döntése két év alatt 720 millió forint bevétel-kiesést eredményezett- világított rá a Haág Zalán a szegedi KDNP frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján. A kormánypárti politikus hangsúlyozta, hogy a Szabadtéri Játékokat működtető cég megszüntetésekor annak számláján található mintegy 450 millió forint jelentős részét az elmúlt egy évben a színház felélte – most pedig fizetési nehézségekkel kell megküzdenie.

-Egyértelműen az önkormányzat felelőtlen döntése miatt kell elszenvednie-emelte ki a képviselő.

GARANTÁLT ÁLLAMI TÁMOGATÁS JÁR A SZÍNHÁZNAK

A Szegedi Nemzeti Színház jelenleg is évi 683 millió forintnyi támogatásban részesül a kulturális kormányzattól, melyet a kormány az önkormányzattal kötött szerződésben garantált.

A sajtótájékoztatón Chovanecz Kata arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány más módon is igyekezett segítő kezet nyújtani: több száz millió forintos állami támogatásból megvalósulhatott volna a Szabadtéri nézőterének megújítása – ám Botka László nem kért belőle. A fideszes önkormányzati képviselő szerint ez felelőtlenség a város vezetésétől.

-A Szegedi Nemzeti Színház a működőképesség határára sodródott, a vállalkozások nem kapják meg az elvégzett munkáért a szerződés szerint nekik járó összeget,

művészek várják a nyáron a Szabadtérin végzett munkájuk ellentételezését; színházi dolgozók a szeptemberben esedékes, de most már legkorábban decemberre ígért cafeteriát

-emelte ki a Chovanecz Kata.

Felszólítjuk a városvezetést, adjon számot arról, miért hozott az önkormányzatnak, illetve intézményének másfél év alatt több mint egymilliárd forintos kárt eredményező döntést. Kérjük, hogy a felelőtlen politika folytatása helyett a város érdekében hozza meg döntéseit – a színház és a Szabadtéri vonatkozásában egyaránt.

BEZUHANT A SZABADTÉRI NÉZŐSZÁMA

-A Szabadtéri Játékok, amely 2021 előtt a város aranytojást tojó tyúkjaként folyamatosan emelkedő néző- és előadásszám mellett esztendőről esztendőre mind nagyobb tartalékot képezett, most jelentősen csökkenő nézőszám mellett is felélte a rendelkezésére álló tartalékot-mondta Chovanecz Kata. Ahogy azt megírtuk mi is a 2019 79 ezres nézőszám 2022-re 65 ezerre esett vissza, az előadások száma közel azonos volt. Ilyen kritikus időkben egy elhamarkodott döntéssel a szabadtéri vezetése újabb nézőket veszített, amikor augusztus 20-én rossz időre hivatkozva esőnapot hirdetett. Az eső elmaradt, a nézők közül, elsősorban a vidékik pedig hoppon maradtak és több 10 ezer forintot buktak.

Barnák László igazgatónak még szeptember elején küldtünk kérdéseket, azóta nem érkezett válasz. Most ismét próbálkozunk, és ha választ kapunk megírjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.