Kultúra

Reagált a MASZK elnöke az Egyesületet ért nehézségekre

Reagált a MASZK elnöke az Egyesületet ért nehézségekre

2021. május 6., csütörtök
Reagált a MASZK elnöke az Egyesületet ért nehézségekre

Ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk, meglehetősen nehéz helyzetbe került az Egyesület, akik a szegedi kuriózumnak számító Thealter Fesztivált is szervezik, miután vesztettek a szakminisztériumi pályázaton. Megkerestük az Egyesületet, hogy fognak-e jogorvoslatot tenni, illetve számítanak-e valamilyen kiegészítő támogatásra az Önkormányzat részéről. Balog József, az Egyesület elnöke levélben válaszolt, melyet változtatás nélkül közlünk:

Az Önkormányzat minden évben egy meghatározott összeggel támogatja a MASZK Egyesület színházi tevékenységét. Mivel az Egyesület közhasznú, ezért olyan szerződést kötött a várossal, amelyben közművelődési közfeladatokat is ellát, mintegy átvéve az önkormányzat ezirányú feladatainak néhány elemét. Erre egy majd tíz esztendős jogszabályi változás adott lehetőséget, és módot, hogy a közfeladatokat is ellátó civil szervezetek, szerződhettek az önkormányzatokkal.

Szigorú elszámolással a támogató irányába, és nyilvános közhasznúsági jelentéssel jár a támogatás, a maszk.hu oldalon minden évben közzé kell tenni a jelentést, ahogy más közhasznú szervezeteknek is.

Egyesületünk a Megálló közösségi térben, a tarjáni víztoronynál egy szolgáltató házat is működtet, itt közösségi programokat, színházi programokon túli kulturális eseményeket szervez és közösségi kertet működtet. Az önkormányzat ezt a tevékenységet is támogatja, a két terület, az idei esztendőben 12 milliós összeget kap Szeged városától. A működési pályázattal kapcsolatos jogorvoslati lehetőség nincsen, tavaly kifogást nyújtottunk be, hiszen a 2019-es összegnek (21.5 millió Ft), mindössze a harmadát, (7 millió Ft) nyerte el az Egyesület. Az elmúlt évben, a harmadára zsugorodott pályázati támogatás ellenére is sikerült megrendezni a 30. THEALTER Fesztivált, pedig az már a koronavírus első éve volt.

Hogy milyen módon pótoljuk az egyesület infrastruktúrájának, a munkatársak fizetésének egyik biztosítékául szolgáló működési támogatást, azt még nem tudjuk. A további pályázatokról még döntés nincs, a programjaink, egyelőre online formában, májusban megkezdődnek, a 31. fesztiválunkat pedig tovább tervezzük. Az a közösségi visszhang, szakmai kiállás és a közönség megnyilvánulásai két dolgot is jeleznek. A kuratóriumi döntéssel kapcsolatos abszolút értetlenséget, és az eddigi munkánk maradéktalan elismerését. Ez utóbbi a legfontosabb a számunkra, ez lehet további működésünk motorja és záloga is.

Kerestük az ügyben az Önkormányzatot is, cikkünk megírásáig azonban nem kaptunk választ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.