Kultúra

Mélykultúra 1. rész: A bútorfestés is lehet szórakoztató

Mélykultúra 1. rész: A bútorfestés is lehet szórakoztató

2018. július 29., vasárnap
Mélykultúra 1. rész: A bútorfestés is lehet szórakoztató

Új cikksorozatunkban Szeged olyan programjaira látogatunk el, amit a legtöbb ember messze elkerül, mert unalmasnak, furának, vagy egyenesen hülyeségnek gondol. Az első részben az Otthon Műhely bútorfestő workshopjára látogattunk el.

Tényleg fura ötlet lehet azzal eltölteni egy délutánt, hogy azért fizessen az ember, hogy bútort fessen. Gondolhatnánk, hogy ilyesmit otthon ingyen is csinálhatunk, aminek ráadásul még haszna is van, de az a fajta bútorfestés, amit az Otthon Műhelyben lehet csinálni, a sima mázolástól nagyon messze áll. Az Otthon Műhely elsősorban egy bizonyos krétafesték forgalmazásával és bútorfestéssel foglalkozik. Az üzlet idén márciusban nyílt, de az olyan workshopjuk, ahova bárki, előzetes regisztráció nélkül beugorhat, csak a nyár közepén kezdődött el.

Fotó: Kovács Ferenc

Magát a workshopot nem úgy kell elképzelni, hogy egy konkrét bútort festhetünk le a foglalkozás ideje alatt, hanem egy kiválasztott kis falapot díszíthetünk fel a kedvünk szerint. Természetesen arra is van lehetőség, hogy az ügyfél vigyen magával egy lefesteni kívánt bútordarabot, de ahhoz az üzlet vezetőjével, Pályi Flórával előzetesen egyeztetni kell. Az első meglepetés a kis üzletbe betérve az lehet, hogy nem csap meg minket az átható és bódító festékszag. Ezt annak köszönhetjük, hogy a workshopon az említett krétafestékkel, dolgozhatunk, ami még környezet és bababarát is. Emellett az sem egy elhanyagolható tényező, hogy a festéssel nem koszoljuk össze magunkat, de ha valaki nagyon óvatos akar lenni, természetesen kérhet kötényt is magának. Általában egy-másfél órát szoktak a műhely workshopján eltölteni az emberek, de Flóra ehhez hozzátette, hogy a legtöbb időt a minták és a színek kiválasztásával töltik az ügyfelek. Mivel valóban rengeteg lehetőségből választhat az, aki mintát és színt keres, így valóban időigényes az ügyfelek számára a hozzájuk legközelebb álló megtalálása.

Fotó: Kovács Ferenc

Ahogyan azt Kovács Ferenc fotóin is lehet látni, nem csupán népi motívumokból és nőies mintákból lehet válogatni, mert Flórának vannak steampunkos, és egészen rockos, halálfejes stenciljei is. Tehát a férfiaknak sem kell megijedni, ha a barátnőjük, feleségük egy ilyen programra hívja el őket, mert ők is tudnak olyat alkotni, amit utána szívesen használnak, vagy kitesznek az irodai asztalukra dísztárgyként. Flóra az ilyen kis workshopok mellett nagyobbakat is tart, ahova nem csupán 5-6 ember fér be, de azok az üzlet adottságai miatt külső helyszínre vannak szervezve. Ezekről, illetve az egyéb programjairól

az üzlet Facebook oldalán

lehet tájékozódni. Arról egyébként, hogy kik érdeklődnek a leginkább az ilyen események iránt Flóra annyit tudott mondani, hogy igen változó. Ellátogatnak hozzá az olyan fiatal párok, akik az esküvőjükre szeretnének egyedi díszítőelemeket, de sok szegedi csak azért tér be, hogy kreativitását kiélje, és alkothasson valamit, amivel végül a lakását picit színesebbé és egyedibbé teheti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.