Kultúra

Császi Zsüliet: „Olyan számomra a versírás, mint egy varázsszoba”

Császi Zsüliet: „Olyan számomra a versírás, mint egy varázsszoba”

2017. november 8., szerda
Császi Zsüliet: „Olyan számomra a versírás, mint egy varázsszoba”

A szegedi Császi Zsüliet ügyvédnő nyerte el „Az év jogász költője” verseny második helyezését Leltár című versével.

Az Irodalmi Rádió szerkesztősége ez év elején több országos pályázatot írt ki „Az év jogász írója és költője” Az év orvos írója és költője” valamint “Az év pedagógus írója és költője” címmel. A versenyben kettős sikernek örülhetnek a szegediek, ugyanis

Bátyi Zoltán

mellett, aki az

„Az év jogász írója”

lett, szintén jól szerepelt

Császi Zsüliet

ügyvédnő. A fiatal alkotó Leltár című versével kategóriájában a második helyezést érte el. „A lírai énem létösszegző verseként tekintek a Leltárra. Ez inkább egy negatív összegzés, azt sorolja fel, hogy mi az, ami hiányzik. Azonban nemcsak rólam szól, hanem szinte minden emberről, hiszen nincs olyan, akinek valami ne maradt volna ki az életéből” – fogalmazott a ügyvédnő. Úgy érzi – más költőkhöz hasonlóan –, hogy sokkal könnyebb írni a szomorúságról, a fájdalomról írni, mint a boldogságról. A lírikus 2012-ben végezte el a Szegedi Tudományegyetemen Állam-, és Jogtudományi Karát, 2016 óta egyéni ügyvédként dolgozik, költőként azonban hosszabb pályára tekint vissza, tíz éve ír verseket. „Olyan számomra a versírás, mint egy varázsszoba, ekkor ki tudok mozdulni a munka légköréből. Az idő, az emberi kapcsolatok különösen érdekel, de szinte minden témában alkotok” – nyilatkozta lapunknak Császi Zsüliet. Egyelőre még csak különböző antológiákban jelentek meg versei, de tervei szerint jövő év májusában jelenik meg első önálló kötete.

A győztes vers:

Leltár

Nem törtem porcelántányért nem kaptam mindig ráért bárányfelhőt az eredményért? nem futottam orvosságért az el nem feledett hibákért senkit nem érdekelt a miért minden olyan kimért Nem vártam a csodára tettem bizonyára nem adtam a tanácsra a szabad cellarácsra nem másztam égig érő veszélyesnek tűnő kósza gyümölcsfákra nem lett senkinek kára csak a dögcédulám ára de azt én fizetem mára nem lettem magamnál se több a homokfúvott üvegidő eltörött A leltár kész, ki felel a hiányért?

További alkotásaiból válogatás:

Játszhatunk

Játszhatunk játszótéren egy gyermek bőrében hangosan nevetve az időt megvesztegetve hóviharba keveredve hűs jégcseppekkel néma szélcsenddel megtévesztő renddel Játszhatunk a kilátón nyáron alkonyatkor mint a kamaszkor mennydörgés zengjen meztelen testben vicces esőköpenyben sós könnycseppekben Játszhatunk hűen egyelőre egyenlően matematika egyenletével kötetlen beszélgetéssel vagy zárt kérdésekkel. Játszhatunk hárman- négyen a múltban réges-régen az idő jelen-létében szökő másodpercében a jövő kétségbeesésében.

Viszonyszó

Már nem játszom győztest akit babérkoszorúval lefestesz Vonzom a zuhanó gravitációt a szabadnak látszó illúziót taszítom az erős-mágnest a társadalmi konvenciót már nem vágyom az origót nem találom a viszony-szót Már nem lépek ki bolygó vonzásteredből nem keresem ha vétek is a nyelvtani név-előt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.