Kultúra

Új művészekkel bővült a szegedi színház társulata+ FOTÓK

Új művészekkel bővült a szegedi színház társulata+ FOTÓK

2017. szeptember 8., péntek
Új művészekkel bővült a szegedi színház társulata+ FOTÓK

A három hónapos nyári szünet után ismét megtelik „könnyekkel” és „nevetéssel” a Szegedi Nemzeti Színház nézőtere, a főigazgató változatos programokat ígér a közönségnek. A pénteki évadnyitón ismertették a jövő évadot, új tagokat vettek fel az örökös társulatba és fiatal tehetségeket köszöntöttek soraik között.

A hagyományos évadnyitó társulati ülés a múlt évadra való visszatekintéssel indult, így első ízben

Tajti Gabriella

, a SZTE kulturális irodájának vezetője átadta az előző évre vonatkozó közönségdíjat

Kárász Zénónak

, aki az évadzárón nem tudott részt venni.

Gyüdi Sándor

főigazgató kiemelte, sokszínű évadot állítottak össze. „A legfontosabb közegünk a közönség, amelynek élményt kell adnunk. De azzal is számolunk, hogy az élmény nagyon sokféle lehet. Létezik könnyedebb, szórakoztató és mély katartikus is. Ezért nekünk, a régió egyetlen nagy színházának kötelességünk, hogy minden színházi élményre vágyónak adjunk valamit” – fogalmazott, majd kiemelte, ezzel is a nézők és a jegybevételek számának növekedését szeretnék elérni. A főigazgató a nyári sikerek közt említette például az Armel Operaverseny és Fesztiválon való részvételt, ahol Donizetti Farsangi kalamajka című vígoperájával arattak sikert. Majd augusztusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadán az Evita produkció vendégszerepelt. A magas számú nézői érdeklődésre való tekintettel fontolgatják a további vendégszerepléseket is.

Spiró György

művészeti főtanácsadó kihangsúlyozta: arra törekedtek, hogy minden előadásra 5-6 nappal több próbaidő jusson. „ A hosszabb próbalehetőség lehetőséget ad arra, hogy a színészek jobban elmélyüljenek egy-egy szerepben, hiszen ez a játék lényege”– mondta. A 2017/2018-as évadban a Szegedi Nemzeti Színház 16 produkcióval várja a színház szerelmeseit: a teatrum három opera, egy operett, két gyerekdarab és hat színmű bemutatásával készül. A kortársbalett - mely idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját - két balettel áll elő. Az évad kettő ősbemutatót is tartogat, amelyhez nagy reményeket fűznek. Az új társulati tagok között köszöntötték

Molnár Erikát

,

Waskovics Andreát

,

Figeczky Bencét

,

Gyöngyösi Zoltánt

,

Olasz Renátót

és

Vicei Zsoltot

. A Szegedi Kortárs Balett soraiba négy táncművésznő:

Kovács Enikő

,

Nier Janka

,

Tokai Rita

és

Wéninger Dalma

érkezett. Ezt követően átadták a színház legnagyobb presztízsértékű címét. Örökös tagnak választották:

Kovács Kornélia

karigazgatót és

Molnár Zsuzsa

díszlet és jelmeztervezőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.