Kultúra

Szentmihályon perdül táncra Mátyás király + VIDEÓ

Szentmihályon perdül táncra Mátyás király + VIDEÓ

2017. július 11., kedd
Szentmihályon perdül táncra Mátyás király + VIDEÓ
matyasnak_tukore01

A szegedi Délikert Néptáncegyüttes és a Félegyházi Táncszínház szabadtéri táncjáték keretein belül mutatja be Corvin Mátyás uralkodását.

Július 15-én 21 órakor, a Szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Házban, a Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány szervezésében, a Reformáció évének alkalmából közel két órás, fergeteges szabadtéri táncszínházat rendeznek a szegedi Délikert Néptáncegyüttes és a Félegyházi Táncszínház közreműködésével. A "Mátyásnak tüköre" című táncjátékban az idős Mátyás király életét és tetteit felidézve igyekszik tanítani törvénytelen fiát, hogy alkalmassá tegye az uralkodásra, ez azonban - Mátyás más intézkedéseivel egyetemben - nem nyeri el a király korábbi tanítóinak Szapolyai Imrének, Janus Pannoniusnak és Vitéz Jánosnak tetszését, akik cselszövések sorozatával teszi feszültségekkel terhessé a királyi udvar életét.

matyasnak_tukore02

A politika mellett a romantika sem marad ki a tükörből: az igazságos uralkodó szerelmi kényszerített háromszögbe kerül Podjebrád Katalin cseh királylánnyal, illetve szerelmével Edelpeck Borbálával, a hivatalos nemesi házasság és az őszinte érzelmek közé szorulva. Az előadáson a táncos betétek az eseményeket kísérnek, hangulatokat mutatnak be, a zene pedig kiegészítés helyett a fő kifejező eszközként kap szerepet, igazi stíluskavalkádot mutatva: a rock, a metál, a drum-n-bass, a reneszánsz muzsika, a folkzene is megjelenik a darabban, amely a tragédia és a komédia eszközeit is bátran használja. A Mátyásnak tüköre című táncjáték szövegét

Hell István

írta, a zenét

Szalárdy Levente

szerezte, dramaturgként

Hell Nikolett

működött közre, a rendező koreográfus pedig

Simoncsics Pál

volt.

Szereplők:

Mátyás-

Papp Máté

Idős Mátyás -

Hell István

Corvin János -

Szijjártó Ábel

Vitéz János -

Simoncsics Dániel

Jannus Pannonius -

Szalárdy Levente

Szapolyai Imre -

Simoncsics Pál

Udvari Bolond -

Balogh Zsolt

Podebrad Katalin -

Mikus Rebeka

Pap -

Csicsai Antal

Edelpeck Borbála -

Simoncsics Sára

Támogató: Reformáció Emlékbizottság További részletek

ITT

. https://www.youtube.com/watch?v=fh4huZPNh80&feature=youtu.bee

Matyasnak_Tukore_plakat

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.