Kultúra

Szürreális előadás az életről, a szabadkai színháztól

Szürreális előadás az életről, a szabadkai színháztól

2016. május 14., szombat
Szürreális előadás az életről, a szabadkai színháztól
camino_real

A Camino Real Tennessee Williams egyik legritkábban játszott darabja, Keszég László rendező is többször ajánlotta magyar színházaknak a történetet, de szinte mindenhol elutasították a szürreális drámát. A Szegedi Nemzeti Színház a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadásában most mégis elhozta a teátrum szerelmeseinek.

Keszég László

szerint a Tennessee Williams-életműből a Camino Real című dráma lóg ki leginkább, az 1953-ban született szürreális darabban leírja mindazt, amit tudni vél az életről. "Ez az darab ínyenceknek szól, fontosnak is gondoltuk, hogy a magyar színházi élet részévé tegyük. Sok színházban ajánlottam az elmúlt 20 évben, miután 1997-ben láttam a Royal Shakespeare Company-ban, de valamiért az igazgatói garnitúra egy része nem akarta műsorra tűzni" - említette meg Keszég a dráma előéletével kapcsolatban. Camino Realt magyar nyelven először a szabadkai Népszínház Magyar Társulata mutatta be idén márciusban, a Finálé Fesztivál keretében pedig május 26-án a szegedi nézők is megtekinthetik.

Tennessee Williams

a Tíz tömb a Camino Realban című egyfelvonásosa alapján írta a színművet, 1953-ban - átdolgozások után - pedig sor került az első Broadway-bemutatóra is. Mindössze 60 alkalommal ismételték, az akkori közönség ugyanis nem volt annyira vevő az amerikai drámaíró művére, mint remélték. Ahogy a szegedi teátrum weboldalán idézett New York Times-cikkben is írták "…furcsa és nyugtalanító előadás, amely árnyoldalát mutatja Williams világlátásának, és tele van sötét és ijesztő képekkel". A szabadkai bemutatóhoz

Upor László

készítette el a fordítást, frissen. "Verbálisan furcsa lenne megfogalmazni, miről is szól az előadás, de tulajdonképpen az életről és arról, milyen helyzetben van egy elveszett lélek. Számomra Az ember tragédiájára emlékeztető, csak sokkal szürreálisabb. Aki picit is érdeklődik a műfaj iránt, annak ajánlom, hogy tekintse meg. Nagyon sokat ad ahhoz, ahogyan a hatalomhoz viszonyulunk" - folytatta a rendező. A Camino Realt május 26-án, 19 órától tekinthetik meg a Szegedi Nemzeti Színház kisebbik játszóhelyén, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.